Mikko Laaksonen sanoi:
Metro on toki mitoitettu kuin lähijuna, mutta se palvelee aluetta, jota oltaisiin olennaisesti paremmin palveltu esimerkiksi Tukholman nk. vihreän metrolinjan tyyppisellä raidelinjalla tai pikaraitiotiellä.
Siis Itä-Helsinkiin suunniteltiin alunperin pikaraitiotietä ja sitten Tukholman vihreän linjan tyyppistä metroa. Myllypuron asemakaava on tehty sen mukaan, mutta suuruudenhulluus siirsi aseman Myllypuron ulkopuolelle.
Yksi selitys tälle hölmöilylle aikanaan oli, että pikaratikka on kallis, kun siinä on niin paljon pysäkkejä. Metrossa on vähemmän asemia, joten se on halvempi. Nykyhinnoilla yhden metroaseman hinnalla rakentaa 60 pysäkkiparia, eli valehtelulla on pitkät perinteet.
Tietenkin suuruudenhulluudelle haettiin perusteluita ottamalla mallia muista, jotka tekivät samoja ratkaisuja. Kyllä olisi ollut tilaisuus ottaa mallia myös toisenlaisista ratkaisuista, mutta sellainen ei kiinnostanut.
1970-luvun ajan olisi voinut ottaa opiksi sekä metron omista vaikeuksista että kehityksestä ulkomailla.
Koejunan jälkeen olisi voitu tilata Stadtbahn-B -tyyppistä kalustoa, kun Strömberg ja Valmet panivat junakonseptin saatujen kokemusten perusteella uusiksi joka tapauksessa. On hyvä huomata, että Ruhrin alueella oli jo nähty esikaupunkimetrojen mielettömyys ja luovuttu Helsingin koejunan tapaisesta Stadtbahn-A -kalustosta siinä vaiheessa kun meillä saatiin koejuna vasta ajoon (Bonn B100S 1973).
Hannoveriin saatiin ajoon 6000-sarjan 8-akseliset 2-nivelvaunut 1974. Niissä oli tyristoriohjaus ja jarrutus takaisin ajolankaan. Siellä kuljetettiin 1970-luvulla ihmisiä, Helsingin metrossa hiekkasäkkejä.
Düsseldorfissa aloittivat linjaliikenteessä oikosulkumoottorikäyttöiset B80D-vaunut 1981. Helsingin liikennehän alkoi 1982.
Sekä Hannoverin että Düsseldorfin järjestelmät ovat kuin Helsingin metro sikäli, että keskustassa ajetaan tunnelissa ja esikaupungissa maan päällä. Laiturit ovat korkeat. Piti vaan täällä keksiä vanha mustaruuti uudestaan, vaikka toiset toteuttivat jo kehityksen seuraavaa vaihetta.
Mikko Laaksonen sanoi:
Itä-Helsingissä on toki korkea joukkoliikenteen käyttöaste. Mutta siihen vaikuttaa myös asuntopolitiikka, jolla Itä-Helsinkiin on keskitetty suuri osa koko seudun joukkoliikenteen "pakkokäyttäjistä".
Ja Itä-Helsingin joukkoliikenteen käyttö ei metrosta noussut, joten syyt ovat muussa. Joukkoliikenteen absoluuttinen käyttäjämäärä Kulosaaren sillalla on noussut vasta sitten, kun mittava lisärakentaminen Itä-Helsingissä toteutui. Se siis ei noussut 1982, mutta pysyi sentään ennallaan, vaikka joukkoliikenteen palvelutaso liityntäliikenteellä heikkenikin.
Antero