Kansainvälisen pääomasijoitusyhtiö 3i:n Suomen maajohtaja Hannu Isohaaro kertoo tämän päivän Kauppalehdessä, että 3i haluaisi lähteä rahoittamaan länsimetroa. Isohaaro odottaa investoinnilta kaksinumeroista tuottoa.
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Jaa. Jos olisin 3i:n omistaja, antaisin miehelle oitis kenkää siitä, että tarttuu huonoimpaan mahdolliseen tilaisuuteen. Minä edellyttäisin henkilökunnaltani eniten tuottavien hankkeiden selvittämistä. TramWestin tuotto samoilla mittareilla on ainakin 3-4 kertaa parempi: investointi pienempi, tulot paljon suuremmat.kuukanko sanoi:Kansainvälisen pääomasijoitusyhtiö 3i:n Suomen maajohtaja Hannu Isohaaro kertoo tämän päivän Kauppalehdessä, että 3i haluaisi lähteä rahoittamaan länsimetroa. Isohaaro odottaa investoinnilta kaksinumeroista tuottoa.
Antero Alku sanoi:Liikennehankkeiden tuottavuudesta ja rahoittajien halukkuudesta kertonee jotain sekin, että Lahden moottoritein tuotto on sidottu liikennemäärään. Turun moottoritien yksityisrahoitukselle tällainen sopimus ei enää kelvannut. Tehtiin rahoittajalle riskitön osamaksu, jossa tie maksetaan, vaikka sitä ei käyttäisi kukaan.
vristo sanoi:Espoo on tällä hetkellä autoilevien "moottorimiesten" kaupunki; naiset, lapset, koululaiset ja opiskelijat käyttavät sen huonosti suunniteltua ja toteutettua joukkoliikennettä.
Espoo ja Praha ovat historialtaan ja rakenteeltaan ja kooltaan varsin erilaisia kaupunkeja. Ulottuuko muuten Prahan ratikka- tai metroverkko kaupungin hallinollisen rajan ulkopuolelle, eli millaisilla vehkeillä Prahan "Espoossa" joudutaan tulemaan toimeen?Antero Alku sanoi:Haukutaan espoolaisia vaikka kuinka, niin kyllä sielläkin on niitä, jotka ymmärtävät joukkoliikenteen toiminnasta enemmän kuin vain sen, että metro pitää tehdä, viis kaikesta muusta. Voi miettiä Prahaa ja lukea eilisen ks-lautakunnan esityslistaa. Muu on tärkeämpää kuin päästä Isota omenasta Kampin keskukseen tai Itäkeskukseen. Kovin vähän on näissä asuntoja ja työpaikkoja.
Olen itse espoolainen ja haluan jatkossakin autoilla mutta myös kulkea nopealla raidejoukkoliikenteellä esim niin että jätän auton liityntäpysäköintipaikalle. Pelkässä bussien varassa toimivassa järjestelmässä tätä mahdollisuutta ei ole.Antero Alku sanoi:Jos espoolaiset haluavat vain autoilla, niin miksi he maksaisivat metrosta? Jos he haluavat oikeasti kehittää joukkoliikennettä, niin miksi he silloin valitsisivat huonoimman ja kalliimman vaihtoehdon. Niin tai näin, logiikka johtaa samaan tulokseen.
Olen samaa mieltä, vaikkakin täällä Itämeren toisella puolella asuvana olen vähän ihmetellyt Länsimetron rakentamisen 'suunnittelua' (tai pikemminkin sen pitkäänkestämistä)!R.Silfverberg sanoi:...Tähän asti on kirjoitettu niin paljon kuin voi kirjoittaa Espoon joukkoliikennevaihtoehdoista. Metro on mielestäni paras ratkaisu tarjolla olevista ainakin Tapiolaan asti, Koska Otaniemi-Tapiola -alue on tiivis ja yhtenäinen mitä asumiseen ja työpaikkoihin tulee.
...
Jos metro kaatuu Espoon valtuustossa niin se kaatuu todennäköisesti kyläpolitikointiin, eli siihen että jotkut pelkäävät että Espoon muut osat tai esim koulutus ja terveydenhuolto jäävät lapsipuolen asemaan jos rakennetaan metro.
En yhtään ymmärrä, mikä estää toteuttamasta kunnollista liityntäpysäköintiä mille tahansa joukkoliikennejärjestelmälle. Sellainen olisi voitu tehdä ajat sitten useisiin pisteisiin länsiväylän varrelle. On hyvä kysyä, miksi ei ole tehty. Siksikö, että sellaisen tekeminen romuttaisi metrohaaveet lopullisesti, kun autoilijat suurin joukoin jättäisivät pelinsä tien varteen ja käyttäisivät busseja, jotka nytkin palvelevat hyvin ja kulkevat väylällä 80km/h, siis kovempaa kuin metro koskaan kulkisi.R.Silfverberg sanoi:Olen itse espoolainen ja haluan jatkossakin autoilla mutta myös kulkea nopealla raidejoukkoliikenteellä esim niin että jätän auton liityntäpysäköintipaikalle. Pelkässä bussien varassa toimivassa järjestelmässä tätä mahdollisuutta ei ole.
Prahassa ei ole samanlaista erillisistä kunnista muodostuvaa seutua kuin meillä täällä. Ratikkaverkko ja metrolinjat ulottuvat molemmat yhtä etäälle eli niin pitkälle kuin rakentamistiheydeltään kaupungiksi miellettävä alue jatkuu.R.Silfverberg sanoi:Espoo ja Praha ovat historialtaan ja rakenteeltaan ja kooltaan varsin erilaisia kaupunkeja. Ulottuuko muuten Prahan ratikka- tai metroverkko kaupungin hallinollisen rajan ulkopuolelle, eli millaisilla vehkeillä Prahan "Espoossa" joudutaan tulemaan toimeen?
Kani sanoi:En yhtään ymmärrä, mikä estää toteuttamasta kunnollista liityntäpysäköintiä mille tahansa joukkoliikennejärjestelmälle. Sellainen olisi voitu tehdä ajat sitten useisiin pisteisiin länsiväylän varrelle. On hyvä kysyä, miksi ei ole tehty. Siksikö, että sellaisen tekeminen romuttaisi metrohaaveet lopullisesti, kun autoilijat suurin joukoin jättäisivät pelinsä tien varteen ja käyttäisivät busseja, jotka nytkin palvelevat hyvin ja kulkevat väylällä 80km/h, siis kovempaa kuin metro koskaan kulkisi.
Antero Alku sanoi:Meillä ei ehkä olisi liian suurta metroa, mutta voisi olla Espooseen ja Vantaalle ulottuva kevyempi raideliikenne. Joko se, mitä suunniteltiin pikaraitiotienä Itä-Helsinkiin tai sitten saksalaisten Stadtbahnien tapainen korkealattiainen ja leveämmin vaunuin tehty "metro". Se ei kuitenkaan olisi niin kallis kuin nykyinen metro, ja juuri siksi se olisi ollut mahdollista rakentaa koko seudun kattavaksi.
Tämä kaikki juuri tuntuukin niin absurdilta, kun asiatieto ei mene Suomessa perille. Kun YVA-selvitys kiistattomasti sanoo, että metro 1) ei vähentäisi vaan lisäisi autoilua länsiväylällä 2) hidastaisi kymmenien tuhansien espoolaisten joukkoliikennematkaa ja 3) muuttaisi lukuisat yhteydet vaihdollisiksi ja 4) vaatisi nimenomaan "rajuja toimenpiteitä" olemassaolevaan kaupunkirakenteeseen, niin näistä kaikista tiedoista poliittiset metrointtäjät vaikenevat ja jatkavat päähänpinttymänsä edistämistä.R.Silfverberg sanoi:...maanpäällistä pikaraitiotietä pitävät ainakin monet "maallikot" metroa huonompana ratkaisuna, koska se vaatii aika rajuja toimenpiteitä olemassaolevaan tie- ja katuverkkoon ja muuhin rakennettuun ympäristöön. Kaikki eivät usko että autoilu vähenisi pelkän pikaraitiotien ansiosta.
Kani sanoi:Tämä kaikki juuri tuntuukin niin absurdilta, kun asiatieto ei mene Suomessa perille. Kun YVA-selvitys kiistattomasti sanoo, että metro 1) ei vähentäisi vaan lisäisi autoilua länsiväylällä 2) hidastaisi kymmenien tuhansien espoolaisten joukkoliikennematkaa ja 3) muuttaisi lukuisat yhteydet vaihdollisiksi ja 4) vaatisi nimenomaan "rajuja toimenpiteitä" olemassaolevaan kaupunkirakenteeseen, niin näistä kaikista tiedoista poliittiset metrointtäjät vaikenevat ja jatkavat päähänpinttymänsä edistämistä.
Minä ymmärrän: Helsingin asenne. Taisi olla Suomenojalla kun oli pitkälle tehty suunnitelma liityntäpysäköinnistä Länsiväylän busseihin. Touhu kaatui siihen, että alueen sattui omistamaan sellainen kaupunki, joka virallisesti ilmoittaa pyrkimyksekseen vähentää Espoosta tulevaa henkilöautoilua. Sama kaupunki omistaa tai omisti myös Länsiväylän päässä Ruoholahdessa pysäköintihallitilaa, jolla oli huono menekki.R.Silfverberg sanoi:En ymmärrä minäkään. Ehkä yksi syy on että liityntäpysäköinti vie tilaa ja sille ei ole osoitettu paikkoja länsiväylän varrella. YVA:n kehitetyssä bussijärjestelmävaihtoehdossa liityntäpysäköintipaikkoja olisi vain nimellinen määrä metrovaihtoehtoon verrattuna.
Jatkaisin tästä, että jopa grynderitkin tulivat huijatuiksi. Stadtbahn-metro olisi tuonut niille suuremmat voitot asuntorakentamisesta, koska yhteydet olisivat olleet paremmat ja ulottuneet laajemmalle. Mutta tätä heille ei kerrottu. Voin arvella, ettei sitä ehkä tiedettykään, mutta ei myöskään haluttu ottaa selville ja tietää. Asia on kyllä selvitetty jälkikäteen Laakson väitöskirjassa metron vaikutuksista kiinteistöjen arvoon. Mutta nyt toimitaan taas kuin 1960-luvulla. Tosin sillä erotuksella, nyt asia on tiedossa, joten sen tiedon pimittäminen on tietoista eikä millään tavalla anteeksi annettavaa.R.Silfverberg sanoi:Minä näen 60-luvun suunnitelmien "Stadtbahn-metron" kaatumisen syyksi myös maanomistuskysymykset ja ns gryndas, jotka johtivat siihen että kaupunkirakenne hajaantui, varsinkin Espoon ja Vantaan puolella.
Varmasti maallikot luulevat näin, koska maallikoille on valehdeltu näistä asioista vuosikymmenet. Ja valehdellaan edelleen. Suomessa uskotaan auktoriteetteihin, ja sitä käytetään härskisti hyväksi.R.Silfverberg sanoi:Sitten mitä jatkossa seuraa, niin mulla on sellainen käsitys että maanpäällistä pikaraitiotietä pitävät ainakin monet "maallikot" metroa huonompana ratkaisuna, koska se vaatii aika rajuja toimenpiteitä olemassaolevaan tie- ja katuverkkoon ja muuhin rakennettuun ympäristöön.
Sen sijaan tehdään tai halutaan jatkaa sitä, mikä tiedetään varmasti huonoksi ratkaisuksi. Viime kädessä ainoa perustelu on, että tehdään päin mäntyä, kun on ennenkin tehty niin.R.Silfverberg sanoi:Kukaan politikko tai vastuullinen virkamies tai luottamushenkilö ei uskalla ottaa vastuuta siitä jos ratkaisu ei toimi odotetulla tavalla vaan syntyy pullonkauloja tms joiden korjaaminen tulee kalliiksi.
Juuri näin. Mieluummin tehdään varmasti huonoja ratkaisuja kuin yritettäisiin tehdä jotain, mikä voi olla paremmin.R.Silfverberg sanoi:Toki näitä voi syntyä metrossa tai missä tahansa ratkaisussa, mutta pikaraitiotien kohdalla haasteellisinta on saada epäilijät vakuuttuneiksi että ne toimivat, vaikka niistä ei ole kokemusta Suomessa.
Eihän bussi ole huonompi ratkaisu kuin liityntämetro, vaan parempi. Senhän näkee Raide-YVA:sta jos vain lukee ja ymmärtää sen. Ja jokainen, joka Espoossa busseja käyttää, tietää sen kokemuksesta.R.Silfverberg sanoi:Päättäjille on niin paljon helpompaa pysyä "turvallisissa" bussiratkaisuissa, koska niiden reittejä voi muuttaa jos liikenne jostain kohdasta takkuaa, tai bussi ei vedä väkeä.