Voi miksi tällaisia edes julkaistaan?
Sitä sanottaneen sananvapaudeksi. Mutta en tiedä, millä nimitetään sitä, jos joku kirjoittaa kirjoituksen, jota ei julkaista. Mehän emme tiedä, minkälaisia mielipiteitä ei ole julkaistu. Tämähän voi olla lähetetyistä vähiten tolkuton.
Tosin voisi toivoa mielipidesivun toimitukselta myös järjen käyttöä. Yleissivistykselläkin ymmärtää, että jos maantieteellinen matka on 3 kertaa pidempi kuin lyhin matka, niin tuskin 3 kertaa pidempi matka millään konstilla sujuu lyhyemmässä ajassa. Vai onko tarkoitus ollut häpäistä valtiotieteen tohtoria näyttämällä, ettei hän ole oivaltanut näin yksinkertaista asiaa?
Nyt on mennyt neljä vuotta ja vielä on esillä vaikka lauttavaihtoehto. Viimeksi nyt Kruununhaka halutaan pois tästä päätöksestä.
Virkamiehethän täällä päättävät.
Siis kuntalain ja kaupungin johtosääntöjen mukaan virkamiehen tehtävä on panna täytäntöön kaupungin tekemät päätökset. Niitä päätöksiä tekee valtuusto. Kaupunkilaiset saavat suunnitella ja haaveilla mitä haluavat. Kuten ensin vaatia, ettei Kruununhaasta saa vähentää joukkoliikennettä ja sitten vaatia, ettei joukkoliikennettä saa parantaa. Kaupunkilaiset saavat myös väittää, että jos Liisankadulle tulee raitiotie koko matkalle, kadun parkkipaikat on silloin pakko poistaa ja liikenne tukkeutuu. Ja samalla he saavat olla vaatimatta raitiotien poistamista Snellmanninkadulta ja parkkipaikkojen palauttamista sinne, jotta Snellmanninkadun nyt tukkeutunut liikenne lähtisi sujumaan.
Eihän tässä ole kyse muusta kuin siitä, että kaupungissa toimii kaikenlaisia ”kioskeja” omilla agendoillaan. Ne kioskit viis veisaavat siitä, mitä kaupungissa päätetään (valtuusto päättä) ja millä perusteella. Päätöksiin tyytymättömät kioskit ajavat omaa agendaansa ja lobbaavat poliitikkoja, virkamiehiä ja mediaa omalle asialleen. Tehtyjä selvityksiä tuskin välitetään edes kysyä, saati että niihin perehdyttäisiin. Sen sijaan vaaditaan, että pitää selvittää mitä on jo selvitetty. Ja kun lobbauksen kohteet ovat yhtä huonosti asioista perillä, mukaan lukien omat päätökset, niin sitten vain kierretään kehää.
Jotkut päätökset voivat oikeasti olla huonoja ja toiset hyviä. Mutta meillä on päätöksenteon prosessi, ja sille on ominaista, että se voi tehdä huonoja ja hyviä päätöksiä. Tyytmättömät kioskit eivät vaan halua hyväksyä tehtyjä päätöksiä.
Selvennykseksi vielä, että näitä kioskeja on olemassa kaikenlaisia päätöksiä vastaan. Jos tässä nyt yksi kioski vastustaa Laajasalon ratikkaa, niin on toisia, jotka vastustavat metroa ja toisia, jotka vastustavat sitä, että ei tehdä metroa. Ja sitten monia muita vastustamaan tai puolustamaan vaikka satamien ja rantojen rakentamista. Kaikille on yhteistä, että ne eivät hyväksy tehtyjä päätöksiä ja siten pitävät esillä ”vaihtoehtoja” jotka jo on kuopattu.
Antero