- Liittynyt
- 19 Syyskuu 2007
- Viestit
- 841
Miksi Keravan tai Kytömaan pitäisi olla vaihtoasema? Eihän kaukojunat nykyäänkään pysähdy Keravalla. Kyllä kai Keravalle pääsisi jatkossakin vaihtamalla lähijunaan R,H/Z Riihimäellä tai Lahdessa?
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Itse nostaisin lentoradan maanpinnalle heti lentoaseman jälkeen. Kerava on ongelma, iso ongelma. Rataa ei saa Citymarkettia purkamatta yhdistettyä päärataan, Keravan aseman eteläpuolella. Niinpä ainoaksi vaihtoehdoksi jää Keravan alittaminen tunnelissa, ja yhdistäminen Kytömaalla päärataan ja toivottavasti myös jotenkin oikorataan. Näin tulevaisuuden vaihtoasemaksi tulee kylmä ja tuulinen Kytömaa, jossa on vain tilaa vievä rautatie-eritasohirvitys, sekä pakettitalopalsta, villiheinäpellon laidalla. Muutoin Kytömaalla ei ole mitään, ja eritasohärpätyksen takia sinne on vaikea oikein mitään yhtenäistä rakentaakaan. Sen sijaan Kerava on keskustana loistava, tiivis ja jopa kaupunkimainen. Harmi vain, että siitä ei ole mahdollista tehdä lentoradan vaihtoasemaa, kaupunkiradan suuntaan kulkeville.
En minäkään tunne, enkä siksi osaa vastata kaikkiin esittämiisi kysymyksiin. Mutta lähtökohtanahan on aivan yksinkertainen logiikka. Ihmisillä ja niiden kautta organisaatioilla on intressinsä, ja ne pyrkivät toteuttamaan intressejään.En esitä tässä syytöksiä, kun en tunne alan rakenteita tai toimijoita.
Oliko jossain kohdassa selvitetty, miksi pitää tehdä 30 km:n tunneli? Minä en keksi sille muuta selitystä kuin ajatuksen siitä, että se on helppoa ja halpaa. Helppoa se on maanpäällisen maankäytön kannalta, kun ei tarvitse ottaa liikenneväylää mitenkään huomioon. Mutta halpaa se ei ole, kuten nähdään. Vielä 1990-luvulla ennen nykyisiä tunneliliikenteen turvallisuusnormeja tunnelin teko olikin halpaa. Mutta se aika on ohi, minkä olisi Espoon metron kustannuslaskelman luullut jo osoittavan.Kuvaa vain sitä, että pienessä Suomessa, missä ei ole varsinaisesti maasta pulaa edes Helsingin seudulla, koetaan tarpeelliseksi laittaa ratoja tunneleihin kymmeniä kilometrejä?!?
Kyllä, tämä on laskettu yksinkertaisesti vain siten, että hyötyjä verrataan 1000 M€:n investoinnin sijasta 600 M€ investointiin.Ja tämä H/K 1,27 olisi siis edelleen ilman niitä laajemmin tulkittuja hyötyjä pitkin Suomen-niemeä.
Toisaalta olisi mielenkiintoista pohtia olisiko Keravalla potentiaalia pysäyttää myös kaukojunia. Keravalla on kuitenkin asukkaita yli 33 000 (wikipedia) ja asutus on muodostunut erittäin tehokkaasti aseman ympäristöön.Eihän kaukojunat nykyäänkään pysähdy Keravalla. ?
Rehellisellekin poliitikolle tai virkamiepäättäjälle tässä on tietenkin ongelmallinen paikka. Jos kalliorakentamista ei tehdä, mitä sitten tapahtuu alan yrityksille? Menevätkö ne nurin, tuleeko työttömyyttä ja muita ongelmia. Silloin tulee helposti mieleen, että tehdään nyt taas luolaa, vaikka voitaisiin olla tekemättäkin. Minusta tällainen ajattelu on kuitenkin pään panemista pensaaseen. Ei luolanlouhintaa voi kuitenkaan keksiä loputtomiin, vaan jossain vaiheessa on kumminkin pakko todeta, että kaikki mahdolliset metrot, pisarat ja parkkiluolat on louhittu jo, ja sen liiketoiminnan aika on ohi.o
Oliko jossain kohdassa selvitetty, miksi pitää tehdä 30 km:n tunneli?
Luulisi että Kytömaalle pääsisi ilman tunnelointiakin Keravan kohdalla. Jos Lentorata linjattaisiin Keravan pohjoispuolelta pinnassa, niin se ehtisi hyvin yhtyä päärataan ennen oikoradan risteystä.
Sitä minäkin ihmettelen tässä luonnoksessa, että mitä järkeä on rakentaa rata noin pitkään tunneliin. Eikö riitä että Pasila-lentokenttä mennään tunnelissa ja lentokentän pohjoispuolitse maan päällä?Oliko jossain kohdassa selvitetty, miksi pitää tehdä 30 km:n tunneli? Minä en keksi sille muuta selitystä kuin ajatuksen siitä, että se on helppoa ja halpaa. Helppoa se on maanpäällisen maankäytön kannalta, kun ei tarvitse ottaa liikenneväylää mitenkään huomioon. Mutta halpaa se ei ole, kuten nähdään. Vielä 1990-luvulla ennen nykyisiä tunneliliikenteen turvallisuusnormeja tunnelin teko olikin halpaa. Mutta se aika on ohi, minkä olisi Espoon metron kustannuslaskelman luullut jo osoittavan.
Semmoinen osaratkaisu ainakin alkuun tulee mieleen että Kehäradalle tehtäisiin se kolmioraide-pohjoiseen ja Lentokenttä-Pasila tunneli. Hiekkaharju - Kerava välille kuvittelisin mahtuvan lisäraideparin ja lisäksi sillä ei ole I-junan liikennettä.
Niin tai viides raide, en tiedä onko välttämätön. Ajattelin siis jotenkin näin:Miksi lisäraidepari? R/H-junien takiako? Kulkisihan joka tapauksessa R/H junat samoja raiteita välillä Kerava-Riihimäki, mitä hyötyä on, että Kerava-Hiekkaharju välillä ne eivät käytä samoja raiteita kaukoliikenteen kanssa?
Suurin osa kaukojunista kääntyy Kehäradalle ja sieltä edelleen tunnelia Pasilaan, osa ehkä jatkaa R/H/Z-kanssa Tikkurilan kautta Pasilaan. M-juna liikennöi kaupunkiratoja ja kehärataa pienen yhteisen pätkän kaukojunien kanssa, vuoroväli noin 10 min. K-juna Keravalta ajaa kaupunkirataa, yhteiskäyttöä R/H/Z kanssa välillä Keravar - Hiekkaharju, pysähtyy joka asemalla, vuoroväli 10 - 15 min. Sekaan kaupunkiradalla mahtunee vielä 10 - 15 min vuorovälillä lähijuna Porvoon suunasta.
M-juna liikennöi kaupunkiratoja ja kehärataa pienen yhteisen pätkän kaukojunien kanssa, vuoroväli noin 10 min. K-juna Keravalta ajaa kaupunkirataa, yhteiskäyttöä R/H/Z kanssa välillä Keravar - Hiekkaharju, pysähtyy joka asemalla, vuoroväli 10 - 15 min. Sekaan kaupunkiradalla mahtunee vielä 10 - 15 min vuorovälillä lähijuna Porvoon suunasta.
Onhan siinä peltoa, ja eikös siitä ole jokin suunnitelman tynkä?Miten pääradalta pohjoisesta päästään Kehäradalle ilman tunnelia tai rakennusten purkamista? Junat vaativat suuria kaarresäteitä.
Tjaa. No tekee sitten välille Lentoasema Hiekkaharju vaikka kolmannen raiteen kaupunkiradan junille. On tuo edelleen puolisen miljardia halvempaa kuin täystunneli Keravalle.Nopeita junia ja kaupunkiradan hitaita junia ei pidä missään vaiheessa yhdistää käyttämään samaa rataa, muutakuin poikkeustilanteissa. Kaukojunien ajoitus 10min vuorovälin, eli noin 4-5 min rakoon tarkoittaisi häiriöitä, ja häiriöitä. Kaupunkiratojen idea kun on kuitenkin se, että kaukojunien myöhästelyt eivät yleensä vaikuta kaupunkiradan liikenteeseen häiritsevästi. Kaukojunilla on suhteellisen tavallista, että esim 700 kilometrin matkalla saattaa tapahtua jotain myöhästymistä aiheuttavaa. Eli yksi myöhässä kulkeva kaukojuna sotkisi lähiliikenteen pitkäksi aikaa, sitä ei tässä haluta. Eli nopea liikenne nopeita raiteita, hidas hitaita, eikä missään vaiheessa ristiin, edes lyhyttä matkaa.
Onhan siinä peltoa, ja eikös siitä ole jokin suunnitelman tynkä?