Linjan 1 kehittäminen

Olen ymmärtänyt, että Liisankatu suljetaan autoilta välillä Snellmannikatu - Unioninkatu.

Liisankadun voisi sulkea tuolla välillä henkilöautoilta ja pysäköinniltä vaikka saman tien. Välttämättömälle autoliikenteelle on olemassa vaihtoehtoiset reitit. Myös pysäköinti tuolla pätkällä haittaa tarpeettomasti jalankulkijoiden ja joukkoliikenteen sujuvaa kulkua.

Myös koko Unioninkadun ja Kaisaniemenkadun risteyksen voisi silloin järjestää sujuvammaksi.

Menee sivuun ykkösen reitiltä, mutta suosittaisin Simonkadun - Urho Kekkosen kadun rauhoittamista kevyelle liikenteelle ja raitiovaunuille. (Ai minnekö pannaan 18, 55, 65A ja 66A? No ne pitäisi tietysti saada raitiolinjoiksi! Ja niin ne kuin muutkin sporat koko reitillään omille, autottomille kaistoilleen!)
 
Ajelin eilen iltapäivällä huvikseeni ykkösellä tarkoituksenani kulkea ensi kerran mm. välipalamannen kyydissä ja onnistuinkin siinä (HKL 165). Mäkelänkadulla tullessani takaisin keskustan suuntaan kiinnitin huomiota raitiovaunu vierellä kulkeviin autojonoihin ja täpötäysiin busseihin; mm. täydessä istumalastissa ollut (muutamia seisoviakin matkustajia) h72:sen telibussi ohitti ratikan, jossa olin kyydissä. Minun lisäkseni tässä pitkässä raitiovaunussa oli kymmenkunta matkustajaa. Käpylän suuntaan kulkupelinä oli ollut pätkä-manne (HKL 153), jossa sentään oli reilumpi kuorma.

Missä on vika, että Mäkelänkadun bussit keräävät tällaisia kuormia, kun pitkät ratikat suhaavat ko. kadun keskellä puolityhjinä?

Ei kai vain bussi olekin suosittu joukkoliikenneväline; tällaisia ajatuksia minulle on pikku hiljaa syntynyt ajaessani linjoja h64 ja h67, joiden suosion vuorokauden ajasta riippumatta vankkaa ja olen vahvasti sitä mieltä, että jälkimmäinenkin noista tulisi telittää mitä pikimmiten. Alan olla myös vahvasti sitä mieltä, että juuri telibussi yhdistettynä riittävän tiheään ja tasaiseen vuoroväliin, koko päivän, taitaa olla kaupunkibussiliikennettä optimaalisimmilaan.

Tämä testini avasi myös silmäni ja näin aivan selvasti, ettei Mäkelänkadun koko bussiliikennettä saada millään ahdettua ykkösiin tai sitten ratikan yksikkökokojen on oltava huomattavasti suuremmat. Liityntäterminaalit kaupunkijunaan Käpylässä ja metroon Sörkassa. Nykyinen helsinkiläinen ratikka ei voi toimia nopeana runkomaisena joukkoliikennevälineenä, koska se on liian hidas siihen; bussit täysinä painelevat ohi ja purkavat suurimmat lastinsa juurikin metro- tai kaupunkiratojen asemille.

Mites? Voisiko Sörkkassa olla jonkin bussiterminaali, jolloin bussien ei tarvitsisi ajaa tukkoiseen keskustaan saakka, vaan pääsisivät heti Sörkan metroaseman tuntumasta keräämään uutta porukkaa vietäväksi?
 
Missä on vika, että Mäkelänkadun bussit keräävät tällaisia kuormia, kun pitkät ratikat suhaavat ko. kadun keskellä puolityhjinä?

Tämä testini avasi myös silmäni ja näin aivan selvasti, ettei Mäkelänkadun koko bussiliikennettä saada millään ahdettua ykkösiin tai sitten ratikan yksikkökokojen on oltava huomattavasti suuremmat. Liityntäterminaalit kaupunkijunaan Käpylässä ja metroon Sörkassa. Nykyinen helsinkiläinen ratikka ei voi toimia nopeana runkomaisena joukkoliikennevälineenä, koska se on liian hidas siihen; bussit täysinä painelevat ohi ja purkavat suurimmat lastinsa juurikin metro- tai kaupunkiratojen asemille.

Mites? Voisiko Sörkkassa olla jonkin bussiterminaali, jolloin bussien ei tarvitsisi ajaa tukkoiseen keskustaan saakka, vaan pääsisivät heti Sörkan metroaseman tuntumasta keräämään uutta porukkaa vietäväksi?

Mäkelänkatua kulkevat bussithan keräävät valtaosan matkustajistaan muualta kuin Mäkelänkadun varrelta, kuten Pakila,Maunula,Torpparinmäki,Oulunkylä,Pukinmäki jne. ykkönenhän ei palvele näitä alueita eikä bussimatkustajan ole mitään järkeä vaihtaa ratikkaan Mäkelänkadulla kun kerran bussilla pääsee suoraan keskustaan.
Jos ykkösen reittiä jatkettaisiin Käpylän asemalle ja siitä tehtäisiin tiheästi liikennöivä linja, vuoroväli esim. 5min. niin silloin voitaisiin joitakin linjoja katkaista Käpylän asemalle, tällaisia olisivat mm. 51,62,64 ja 67, linjojen 51 ja 67 osalta ongelmaksi muodostuisi Tuusulanväylän ja Asesepäntien liittymä joka on varsinkin ruuhka-aikaan tukkoinen. Samalla ykkösen reittiä kannattaisi muuttaa siten että joka toinen vuoro ajaisi Sörnäisten kautta Hakaniemeen ja joka toinen A-tunnuksella nykyistä reittiä Kallion kautta.

Voisi olla aika vaikea toteuttaa bussiterminaalia Sörkkaan kun ei ylimääräistä tilaa oikein ole, miten bussit pääsisivät järkevästi kääntymään nykyiseltä metroaseman purkupysäkiltä takaisin paluusuuntaan?
 
Viimeksi muokattu:
Käyn nyt viimeisiä viikkoja Helsingin luonnontiedelukiota ja viimeisimmän lähes kolmen vuoden aikana olen seurannut aitiopaikalta Mäkelänkadun liikenteen "toimivuutta".

Mäkelänkadun liikenteen pääongelma on se, että liikenteen runkoväylänä toimiva raitiotie on vajaakäytöllä sekä sen liikennöintiajat ovat täysin puutteelliset. Varteenotettavaa raitioliikenteen runkolinjaa ei ole. 1 ja 1A ei yksinkertaisesti vie sinne, minne valtaosa ihmisistä haluaa. He haluavat käyttää seuraavia pysäkkejä:
  • Päijänteentie (Helpompi vaihto lyhyellä kävelyllä Hämeentielle Sörnäisten epäonnistuneiden pysäkkijärjestelyjen välttämiseksi)
  • Sörnäinen (vaihto metroon idän ja lännen suuntaan, myös Kustaa Vaasantien suuntaan sekä ratikoihin 6 ja 8)
  • Rautatientori sekä Kamppi (ydinkeskusta jatkoyhteyksineen)

Todellisten liikennevaloetuuksien puute sekä bussiliikenteeseen nähden lähes kaksinkertainen pysäkkimäärä hidastavat matkaa. Raitiovaunut eivät myöskään pysty kaahaamaan ja ohittelemaan toisiaan jatkuvasti.

Mäkelänkadun bussirallin poistoon tarvitaan ensimmäisenä siis moderni raitiotie (rata, pysäkit, todelliset valoetuudet, yli 40m raitiovaunut jne.), mutta sekään ei auta, jos sitä ei käytetä tai linjat eivät palvele matkustajia. 1/1A kulkuajat ovat siedettäviä vain ruuhka-aikana, mutta ei silloinkaan houkuttelevia, kun samaan aikaan busseja ajaa ohitse jatkuvassa letkassa. Ruuhka-aikojen ulkopuolella vuorovälit raitioliikenteessä eivät palvele käyttäjiä. Sekä ilta- ja viikonloppuliikenteen täydellinen puute on omiaan vähentämään käyttäjiä. Bussit kun yksinkertaisesti tarjoavat täysin ylivoimaisen palvelun viikon ympäri, raitiovaunut ajavat muutaman kerran "jonnekin".

Turhat vaihdot eivät auta mitään. Kuka täyspäinen matkalla keskustaan ensin vaihtaa ykkösestä seiskaan ja sen jälkeen kutoseen, kun bussilla pääsee suoraan ilman vaihtoja (ja liikennevaloissa) odottelua? Totta, jos raitiovaunua vaihtaisi Hakaniemessä riittäisi yksi vaihto, mutta vaikka ykkösen kierto kallion kautta ei ole juuri lainkaan hitaampi Sörnäisten kautta kulkemiseen verrattuna, ihmiset mieltävät psykologisesti kierron oleellisesti hitaampana. Lisäksi tärkeät vaihtopaikat sivuutetaan, joten ykkönen ei siis käytännössä ole kenellekään Mäkelänkatua kulkevalle mikään vaihtoehto. Toki jos haluaa Mannerheimintielle tai Ruoholahteen, on vaihto kasiin urheilutalolla ihan järkevää, mutta varsinkin ykkösen pitkän vuorovälin sekä raitioliikenteen yleisen epäsäännöllisyyden vuoksi turhauttavaa ja monen mielestä "liian hankalaa". Ihmiset kulkevat mielummin keskustan kautta (ehkä myös metroa hyödyntämällä).

Nykyisellään bussiliikenne palvelee kohtalaisesti, mutta siinäkin on paljon ongelmia. Ruuhka-aikana autoja tulee jatkuvassa virrassa, mutta kesipäivällä ja iltaisin sekä muina hiljaisina aikoina epäsäännöllisyys korostuu. On täysin yleistä, että yli kymmeneen minuuttiin ei tule yhtään autoa ja sitten tulee neljä peräkkäin. Vika on aikataulujen tahdittomuudessa, mutta myös epätasaisesta vuorotarjonnasta johtuvassa matkustajien kasaantumisessa. Ensimmäinen auto pysähtelee kaikilla pysäkeillä ja kulkee usein tuulilasikuormassa myöhästyen jatkuvasti lisää, samaan aikaan kun perässä kulkee lähes tyhjiä autoja, jotka eivät pääse edelle joko poisjäävien matkustajien (pysäkin vapautumisen odottelu), liikennevalojen tai muun syyn vuoksi.

Kuljettajarahastus sekä varsinkin matkalippujen kanssa hierominen venyttää hitaiden ovien kanssa pysäkkiaikaa juuri sen verran, että autoliikenteelle suunnitellun valorytmin takia joka pysäkin jälkeen vihreät menevät nenän edestä, joten matka-aika vaihtelee 5-11 min pelkästään Vilhonvuoren ja Koskelantien ristyksen välillä matkustajien käyttäytymisen ja muun liikenteen vuoksi.

Matkustajien logiikka käyttää busseja on erikoinen. Seutulinjat pelottavat matkustajia kolminumeroisella linjanumerolla sekä 70v muista poikkeava pysähtymiskäyttäytyminen (mm. Vilhonvuoressa pohjoisen suuntaan) vähentää matkustajakuormia. Siten edellä mainitut ovat minulle "pikalinjoja" joita käytän usein, sillä ne ovat usein merkittävästi nopeampia. Vastapainona varsinkin 64, 65A, 66A ja 67 vetää matkustajia magneetin tavalla. Toki osalle ne ovat ainoita linjoja, jotka kelpaavat, mutta se, miksi 613N ei joillekin kelpaa matkalla Koskelantien risteyksestä Vilhonvuoreen, mutta perässä tuleva, täydempi ja jo myöhässä oleva 66A kyllä kelpaa, on mielenkiintoinen asia.

Kun Kampin raitiotie valmistuu, on 66A:n kanssa päällekkäistä raitioverkkoa Käpylänaukiolta Salmisaareen. Rataverkon sekä raitioliikenteen eurooppalaiselle tasolle saattamisen lisäksi tulisi Pohjolanaukiolta rakentaa rata Oulunkylään, (jokerille). Samoin myös radan rakentaminen Käpylänaukiolta Maunulaan, (jokerille) luo pohjan runkolinjalle, jolta on hyvät vaihtoyhteydet. Vattuniemen tulevan liityntäliikenteen ongelman ratkaisu olisi hyvinkin yhteys niin Lauttasaaren metroasemalle, kuin muuallekin kantakaupunkiin runkolinja Vattuniemi - Lauttasaaren asema - Salmisaari - Kamppi - Rautatieasema - Hakaniemi - Sörnäinen - Käpylä - Maunula. Eli 66A:n nosto raiteille. Tätä tukisi myös toinen runkolinja Oulunkylä - Käpylä - Mäkelänkatu - Sturenkatu - Ooppera - Kamppi - Jätkäsaari. Edellisten lisäksi 1/1A tietekin kulkisi joka päivä entistä ehompana Linjojen kautta.

Siten Mäkelänkadulta pääsisi raitiovaunulla sinne, minne ihmiset haluavat. Samalla kalliin ja heikommin palvelevan bussirallin voi lopettaa katkaisemalla valtaosan bussilinjoista Maunulan tasalle. Raitiovaunujen runkoverkossa on siis Mäkelän kadun laadukkaamman liikenteen avain. Se, miksi sitä ei haluta käyttää, on mielenkiintoisempi juttu.
 
. Voisi olla aika vaikea toteuttaa bussiterminaalia Sörkkaan kun ei ylimääräistä tilaa oikein ole, miten bussit pääsisivät järkevästi kääntymään nykyiseltä metroaseman purkupysäkiltä takaisin paluusuuntaan?
Niin, ehkäpä se nykyisellään olisi hankalaa tosiaankin. Pitäisi koko alue miettiä uudelleen; joku Kurvin alueen rumimpia rakennuksia pitäisi purkaa ja rakentaa bussiterminaalein kokonaan uudestaan ;) . Hongkongissa bussiterminaalit on yleisesti sijoitettu mm. kauppakeskusten alle tai niiden alle, katutasoon.

Tuossa Kaisaniemen putkirikon aikana ohjasin kuitenkin matkustajat aktiiviseti (kuuluttamalla selkeästi) vaihtamaan metroon jo Sörkassa (ja myös Hakaniemessä), koska tuolloin jopa 50% h67:n linjasivun matka-ajasta kului välillä Hakaniemi-Kaisaniemenranta-RT. Tämä ei tokikaan ole normaalitilanne ja tuolloinhan myöskään raitiolinjoja ei kulkenut Kurvista Rautatientorille päin. Yllättävän hienosti kuitenkin Sörkka toimi tilapäisenä "vaihtoterminaalina" ja bussini (siis h67) lähes tyhjeni siellä (toki osittain aktiivisin toimintani ansiosta).

---------- Viesti lisätty kello 13:12 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 13:00 ----------

Mutta yhtä mieltä olen siitä, että suunta: Maunula, Länsi-Pakila, Torpparinmäkin ansaitsisi jotain tehokkaampaa joukkoliikennettä kuin nykyinen bussiralli. Samaten Itä-Pakilan suunta. Vähitään se, että noille alueelle liikennöitäisiin vain telibusseilla ja tiheällä, tasatahtiaikataululla koko päivän. Mutta pidemmällä tähtäimelle raideliikenteen kaltainen runkolinja joihinkin alueen keskuksiin olisi kyllä tarpeen. Metrolinja Pasilasta Maunulan kautta lentoasemalle on yksi tällaisia suunnitelmia. Onko muita?
 
Viimeksi muokattu:
Ilmeisesti on käymässä niin, että Lauttasaaren heilurilinjat pätkäistään Länsimetron sinne jatkuttua Rautatientorille.

Kasin päättäri siirtyy lähivuosina pois Salmisaaresta Jätkäsaareen.

Kampin läpi on tulossa raitiotie, joka myötäilee 65/66:n reittiä.

Palapelistä puuttuu vielä yksi pala, Käpylän raitiotien pidentäminen vähintään Oulunkylään. Tällöin ykkönen voidaan viedä pois Etelä-Helsingistä, jota palvelisi uusi Korkeavuorenkadun ratikka, päättää kaupungissa Salmisaareen ja pohjoisessa vähintään Oulunkylään. Joskus myöhemmin sitten Linjojen kautta Sturenkadulle, kun rata rakennetaan.

Nopeuttamistoimien avulla tätä uutta ykköstä voidaan lisäksi syöttää useissa kohti olemassaolevilla bussilinjoilla. Ennen ykkösen rinnakkaislinjoja pohjoisessa ei kannata näitä syöttöpainotteisia linjoja lakkauttaa kokonaan, ruuhkavuorot kylläkin.
 
Missä on vika, että Mäkelänkadun bussit keräävät tällaisia kuormia, kun pitkät ratikat suhaavat ko. kadun keskellä puolityhjinä?
Aki ja GT8N selvittivät tämän asian jo. Pohjolanaukiolla olisi hyvin tilaa liityntäliikenteen asemalle niin, että metron tapaan bussimatkustajat pakotettaisiin vaihtoihin. Tai voitaisiin heidät pakottaa vaihtamaan Käpylän asemalla juniinkin. Sillä tavoin Mäkelänkadulla olisi yhtä vähän busseja kuin on nyt Itäväylällä. Mutta tämä optio on varattuna unelmiin Viikin tai Lentökentän turhista metroista. Kumpaakaan tuskin koskaan tehdään, mutta silti ne estävät joukkoliikenteen terveen kehittämisen. Sen vuoksi Käpylän rataa ei saa jatkaa ja haaroittaa vieressä oleville asuinalueille, joista osa näkemistäsi busseista tulee ja menee.

Osalla matkustajistahan olisi mahdollisuus tehdä ”metrot” Oulunkylässä tai Käpylässä eli vaihtaa juniin. Se, ettei tätä tapahdu on vain osoitus liityntäliikenteen suosiosta, joka on lähes nolla kun suora yhteys vaan on tarjolla.

Alan olla myös vahvasti sitä mieltä, että juuri telibussi yhdistettynä riittävän tiheään ja tasaiseen vuoroväliin, koko päivän, taitaa olla kaupunkibussiliikennettä optimaalisimmilaan.
Mäkelänkadun päässä olevan Käpylänaukio-nimisen pysäkin vuoromäärä arkisin klo 7–8 on 67 bussia. Nykyinen keskipaikkamäärä busseissa on n. 70, eli tarjontaa on 4700 matkustajalle. Se on kaukana optimaalisesta joukkoliikenteestä, jos sellaista hoidetaan minkäänlaisilla busseilla. Kustannukset ovat luokkaa 1,5-kertaiset verrattuna ratikkaan, eikä alle minuutin vuorovälillä ole mahdollista ylläpitää täsmällistä liikennettä. Sen sijaan ratikalla tuo hoituu 2–4 minuutin vuorovälillä, jolloin todellisin valoetuuksin voidaan pitää täsmällistä palvelua.

Tämä testini avasi myös silmäni ja näin aivan selvasti, ettei Mäkelänkadun koko bussiliikennettä saada millään ahdettua ykkösiin tai sitten ratikan yksikkökokojen on oltava huomattavasti suuremmat.
Eipä tietenkään kuuteen ratikkavuoroon tunnissa, ei yksittäinen HKL:n ratikka ihan 10 bussin kapasiteettia vastaa. Mutta 2 minuutin vuorovälillä Mäkelänkadun radan kapasiteetti on 200 bussia eli 3-kertainen nykyiseen tarjontaan nähden.

Nykyinen helsinkiläinen ratikka ei voi toimia nopeana runkomaisena joukkoliikennevälineenä, koska se on liian hidas siihen;
Helsingin raitioliikenne kokonaisuutena onkin parhaimmillaan 1960-luvun tasolla, kun sen kehittäminen on ollut poliittisista syistä kiellettyä. Olethan itsekin nähnyt muualla, mitä on nykyaikainen raitioliikenne, etkä varmastikaan epäile, etteikö se peittoa Mäkelänkadun bussiliikenteen mennen tullen.

...bussit täysinä painelevat ohi ja purkavat suurimmat lastinsa juurikin metro- tai kaupunkiratojen asemille.
Ei kuitenkaan Mäkelänkadulla, kuten jo edellä kirjoitin vaihtohalukkuudesta Oulunkylässä tai Käpylässä.

Rautatientorille päätyvät matkustajat tuskin vaihtavat siellä junaan. Linjaston puutteiden vuoksi kantakaupungin länsipuolelle menevät varmaankin vaihtavat Sörkässä metroon, kun muutakaan järkevää tapaa ei ole kun linjaston keskellä on Kampin, Asema-aukion ja Rautatientorin muodostama reikä. Kantakaupungin itäpuolelle matkaavat purkautuvat useilla tarjolla olevilla pysäkeillä ennen Rautatientoria, ja tarjolla on myös monipuoliset vaihtomahdollisuudet ratikoihin.

Mutta pidemmällä tähtäimelle raideliikenteen kaltainen runkolinja joihinkin alueen keskuksiin olisi kyllä tarpeen. Metrolinja Pasilasta Maunulan kautta lentoasemalle on yksi tällaisia suunnitelmia. Onko muita?
Runkorata, kiitos, mutta ei runkolinjaa, joka merkitsee liityntäjärjestelmää, pakkovaihtoja, korkeita kustannuksia ja huonoa palvelua. Halvemmalla kuin mitään metroa voi rakentaa esikaupunkien raitioverkkoa, joka tarjoaa vaihdottomia yhteyksiä eli hyvää palvelua laajalle alueelle.

Antero
 
Näin se vaan on että ainoa keino saada ihmiset käyttämään liityntää tehokkaasti on pakottaminen siihen, eli suorien bussiyhteyksien lopettaminen. Kehittelin ykkösen reittiä vielä pidemmälle, mikäli ykkösen rataa jatkettaisiin Käpylän asemalle ja toisessa päässä linjaa jatkettaisiin Rautatientorin ja Kampin kautta Ruoholahdenkatua Länsiterminaaliin, näin ysi voitaisiin jatkaa Kolmikulmasta Merikadulle ja Munkkisaareen. Uusi ykkönen olisi hyvin kuormitettu linja kummassakin päässä kun länsiterminaalista tulisi laivamatkustajat ja käpylässä liityntäbusseista ratikkaan vaihtavat ihmiset. Miinuksena olisi pitkä yhteinen osuus seiskojen kanssa Mäkelänkadulta Hakaniemeen. Tässä hahmotelmassa metro kulkee jo Lauttasaareen jolloin linja 66A voidaan lakkauttaa ja linja 62 on korvattu nykyisellä ilta/vkl.linjalla 66 Länsi-Pakila-Maunula-Käpylän asema.

1 Käpylän asema-Sörnäinen-Rautatientori-Kamppi-Länsisatama
vuoroväli ruuhkassa 5min, päivällä/illalla 10min
ajo-aika n 40-45min
vaunutarve nykyisin 9, uusi ykkönen: 18-20

51 Konala-Maunula-Käpylän asema
vuoroväli ruuhkassa 12 min, päivällä/illalla 20min
ajo-aika n. 26min
autotarve nykyisin 10, liitynnässä: 6

64 Itä-Pakila-Käpylän asema
vuoroväli ruuhkassa 12min, päivällä/illalla 20min
ajo-aika n. 10min
autotarve nykyisin 6, liitynnässä 3

66 Länsi-Pakila-Maunula-Käpylän asema
vuoroväli ruuhkassa 15 min, päivällä/illalla 20min
ajo-aika n. 13min
autotarve nykyisin 12, liitynnässä 3

67 Torpparinmäki-Käpylän asema
vuoroväli ruuhkassa 10min, päivällä/illalla 15min
autotarve nykyisin 12, liitynnässä 5

67X Torpparinmäki-Rautatientori
vuoroväli ruuhkassa 20min
autotarve nykyisin 2, liitynnässä 4

Kaikkiaan autotarve vähenisi nykyisestä 46:sta 21:een, Keskustaan menisi edelleen linjat 65,67X,70V ja 72 sekä kaikki seutulinjat.
 
Matkustajien logiikka käyttää busseja on erikoinen. Seutulinjat pelottavat matkustajia kolminumeroisella linjanumerolla

Itse kun 90-luvulla suhasin Käpylän aseman pysäkiltä mäkelänkadulle säännöllisesti, päästin seutulinjat ohi jonkinlaisena kohteliaisuutena: ajattelin, että kaukaa tulevilla on oikeus päästä pikalinjallaan lujaa ja itse voin mennä sen muutaman pysäkin ihan hyvin seuraavallakin. Paitsi jos oli kiire tai sunnuntai-ilta, nousin kyllä heti ensimmäiseen bussiin.

Voisi olla aika vaikea toteuttaa bussiterminaalia Sörkkaan kun ei ylimääräistä tilaa oikein ole, miten bussit pääsisivät järkevästi kääntymään nykyiseltä metroaseman purkupysäkiltä takaisin paluusuuntaan?

Hämeentien Kurvista etelään voisi vaikka sulkea yksityisautoilta. Sehän ei periaatteessa ole läpiajokatu mistään mihinkään, joten merkittävää haittaa ei pitäisi koitua kuin alueen asukkaille (jotka tuskin vastustaisivat). Mutta ei kadun leveys taitaisi silti ihan riittää bussiterminaaliksi(?), kun ratikka kuitenkin menee keskeltä.
 
Helsingin keskustan alueellehan on suunnitteilla ns. ympäistövyöhyke, joka voisi edesauttaa sähköisen ja vähäpäästöisen joukkoliikenteen kehittämistä. Tämä vyöhyke ei tosin koskisi busseja. Kuitenkin nykyisellään melkoisen ahdas Rautatientori busseineen kaipaisi kyllä kehittämistä.
 
1 Käpylän asema-Sörnäinen-Rautatientori-Kamppi-Länsisatama
vuoroväli ruuhkassa 5min, päivällä/illalla 10min
ajo-aika n 40-45min
vaunutarve nykyisin 9, uusi ykkönen: 18-20

51 Konala-Maunula-Käpylän asema
vuoroväli ruuhkassa 12 min, päivällä/illalla 20min
ajo-aika n. 26min
autotarve nykyisin 10, liitynnässä: 6

64 Itä-Pakila-Käpylän asema
vuoroväli ruuhkassa 12min, päivällä/illalla 20min
ajo-aika n. 10min
autotarve nykyisin 6, liitynnässä 3

66 Länsi-Pakila-Maunula-Käpylän asema
vuoroväli ruuhkassa 15 min, päivällä/illalla 20min
ajo-aika n. 13min
autotarve nykyisin 12, liitynnässä 3

67 Torpparinmäki-Käpylän asema
vuoroväli ruuhkassa 10min, päivällä/illalla 15min
autotarve nykyisin 12, liitynnässä 5

67X Torpparinmäki-Rautatientori
vuoroväli ruuhkassa 20min
autotarve nykyisin 2, liitynnässä 4
Tämä kaikki vaikuttaa minusta melko pätevältä ratkaisulta, paitsi että kyllähän tuo 66:n vuoroväli voisi ruuhkassa olla myös 10 min, jolloin jokaiselta ykköseltä on vaihtoyhteys joko 66:een tai 67:aan. Yhdellä lisäautollahan tuo saataisiin kuitenkin aikaiseksi...
 
Kutosen esimerkki Hämeentiellä näyttää, että keskustaan menevään ratikkaan riittää matkustajia, vaikka ratikan vuoroväli ja nopeus eivät pärjäisikään busseille.

Osalla matkustajistahan olisi mahdollisuus tehdä ”metrot” Oulunkylässä tai Käpylässä eli vaihtaa juniin. Se, ettei tätä tapahdu on vain osoitus liityntäliikenteen suosiosta, joka on lähes nolla kun suora yhteys vaan on tarjolla.

Miten niin ei tapahdu? Käypä katsomassa joku aamu Oulunkylässä, kun Itä-Pakilasta tuleva bussi tulee aseman kohdalle. Bussista vaihtaa kymmeniä matkustajia junaan.
 
Osalla matkustajistahan olisi mahdollisuus tehdä ”metrot” Oulunkylässä tai Käpylässä eli vaihtaa juniin. Se, ettei tätä tapahdu on vain osoitus liityntäliikenteen suosiosta, joka on lähes nolla kun suora yhteys vaan on tarjolla.

Käpylän aseman houkuttelevuutta vaihtopaikkana heikentää selvästi se, että puolet kaupunkiradan junista ohittaa sen pysähtymättä. Mikäli Käpylässä pysähtyisi junia ruuhka-aikoina 5 min välein, voittaisi keskustaan mennessä junaan vaihtamalla noin 5 - 10 minuuttia.

Käpylässä voisi olla vaihtoterminaali, jossa pohjoisesta tulevien bussien matkustajat voisivat vaihtaa Mäkelänkadun runkoratikkaan tai kaupunkiradan juniin. Pisaran myötä matka-ajat kantakaupunkiin lyhenisivät selvästi. Osa ratikkalinjoista voisi ulottua Käpylän pohjoispuolellekin, mutta ihan kaikkia bussilinjoja tuskin olisi järkevää korvata ratikoilla Käpylän pohjoispuolella.
 
mutta ihan kaikkia bussilinjoja tuskin olisi järkevää korvata ratikoilla Käpylän pohjoispuolella.

Ei järkevää eikä oikein mahdollistakaan. Anteron ehdottama 2 minuuttiakin on kovin tiheä vuoroväli, jos halutaan oikeasti ajaa ripeää raitioliikennettä tuossa ympäristössä. 3 minuuttia vielä menettelee, joten siltä pohjalta voisi olla teknisesti mahdollista tehdä 3 linjaa 10 minuutin vuorovälein. Toisaalta keskustan päässä tahtoo olla jo nyt ahdasta.

Joka tapauksessa Mäkelänkadun käytävässä raitioliikenteen konsepti ei nyt ole kohdallaan. Tiheän bussiliikenteen takia ratikan ei minusta kannata toimia lyhyiden matkojen välineenä, vaan pysäkkivälit ja muut järjestelyt pitäisi viedä runkolinjatasolle. Tietysti edellytyksenä on, että samalla toteutetaan sellainen linjasto, jolle on käyttäjiä.

Jos ykkönen linjataan Kurvin kautta, niin jätetäänkö Sturenkadun nykyinen rataosuus pelkäksi vararaiteeksi ja jätetään se palvelu bussilinjalle 51? Vai löytyykö jokin luonteva poikittaisyhteys? Pienen matkustajamäärän linjoja ei kannata ratikalla ajaa eikä niitä eritoten kannata tuoda keskustan tukkoisille osuuksille.
 
Jos ykkönen linjataan Kurvin kautta, niin jätetäänkö Sturenkadun nykyinen rataosuus pelkäksi vararaiteeksi ja jätetään se palvelu bussilinjalle 51? Vai löytyykö jokin luonteva poikittaisyhteys?

Käpylä station - Sturenkatu - Linjat - Ydinkeskusta, joko via Kamppi tai vapautuvaan Kolmikulmaan.
 
Takaisin
Ylös