Pisaran tapauksessa silloin olisi hidastettava myös Espoon ja Keravan kaupunkiratoja, jotta vuorovälien synkronointi edelleen toimisi. Järjestelmästä tulee nopeasti varsin monimutkainen.
Ehkäpä tämän asian ymmärtäminen on helpompaa, jos ajattelee, että Pisarassa (tai Kehäradalla) kiertävät junat ovat kuin hammaspyörä. Ranta- ja pääradan junat kytkeytyvät Pisaraan kuten rinnakkaiset hammaspyörät, joissa yksi hammas vastaa yhtä junavuoroa. Jos missä hyvänsä jonkin junan eli hampaan kulkeminen alkaa tökkiä, se vaikuttaa kaikkiin muihin hampaisiin eli juniin. Eli yhdenkin junan tyssääminen pysäyttää yhden hammaspyörän ja samalla myös kaikki muut hammaspyörät ja junat.
Tällä ilmiöllä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko Pisara tunneli vai ei. Ratkaisevaa on se, että kahden ennen erillisen radan liikenne kytketään yhteen ja toisistaan riippuvaksi. Sillä toimenpiteellä lisätään ratkaisevasti häiriöherkkyyttä ja vähennetään vikasietoisuutta. Jos molemmat asiat ovat onglema, tällaisia kytkentöjä ei kannata tehdä.
Yksinkertaisin tapa selvitä tällaisten kytkentöjen kanssa on hitaus ja vuorovälin pidentäminen. Siinä kannattaa sitten miettiä, kumpi on huonompaa palvelutasoa. Siis hitaus ja pitkät vuorovälit vai nopeus, lyhyet vuorovälit ja ajantasaukset tai vaihtopakko. Vaiko se, että nopeaksi tiheän vuorovälin palveluksi tarkoitetut junat myöhästelevät, jolloin palvelu on sekä hidasta että epäluotettavaa.
Jos katsellaan maailmaa yleisesti, yleisin valinta on kytkemättömyys. Eli yleinen metrojen ja paikallisjunien toteutustapa on, että kullakin linjalla on oma ratansa, jossa junat sahaavat edestakaisin. Tällaisessa järjestelmässä voi noudattaa sitä Laten mainitsemaa käytäntöä, jossa aikataulun sijasta noudatetaan vuoroväliä. Mikä tarkoittaa, että järjestelmä toipuu häiriöstä heti seuraavan junavuoron jälkeen.
Toki on poikkeuksiakin. Paras suoritus ehkä on Tokion paikallisjunaverkko. Useiden kymmenien kilometrien pituiset linjat ajavat läpi keskustan ratoja, joilla on keskustan alueella noin 2 minuutin vuorovälit. Keskusta-alueella junan tunnus voi olla ”metro”, mutta metrolinjan pääteasemalla tunnus vaihtuu, kun juna jatkaa maaseudulle. Ehkä tämä on mahdollista siksi, että Tokiossa ei ole ”maailman paras joukkoliikenne”.
Ainakin se on mahdollista siksi, että Tokiossa ei ole erikseen metroja ja junia, vaan metrotunneleissa ja junaradoilla ajaa sama kapearaiteinen junakalusto, jonka aikataulut ovat 15 sekunnin tarkkuudella.
Antero