^ 17,5 km/h on aika optimistinen, varsinkin kun ottaa huomioon, että se vaatisi lisää kaistatilaa, jolle on muitakin käyttäjiä. Mutta vaikka tavoitteeseen päästäisiin, se ei siltikään riitä niille matkoille, mitä bussiliikenteen korvaaminen vaatisi ja mikä on toimivan raskasraiteen potentiaali. Vrt. Huopalahden asemalta Stockalle ratikalla 27 minsaa (aika tasan 8 km / 17,5 km/h), jos oletetaan pysäkiltä pysäkille, junalla pääsee nyt 700 metrin kävelyn kera alle 20:een minsaan.
Puhuin edellisessä viestissäni Helsingin raitioliikenteen keskinopeudesta
nykylinjastolla,
nykyisillä pysäkkiväleillä ja
nykyisillä raitioliikenteen vuoroväleillä ja liikennöintiajoilla. Tämä on eri asia kuin yhden linjan keskinopeus vaikka juuri Stockkalta Huopalahden asemalle, koska koko nykylinjaston keskinopeutta hidastavat mm. kakkos-kolmosen Eiran lenkki sekä runsas raitioliikenteen määrä ydinkeskustan hitaalla alueella (Pikku-Parlamentilta Erottajalle ja Hotelli Simonkentältä Kaisaniemenkadulle ja Mikonkadun limiraiteelle). Ei tuo ydinkeskustan hidas alue olisi kuitenkaan välttämättä kovin paljoa nopeampi, vaikka raitioliikennettä olisi nykyistä vähemmän, mutta mitä vähemmän linjastossa on erittäin hitaita osuuksia, sitä suurempi linjaston keskinopeus on.
Bussilinja 41 ajaa Reittioppaan mukaan arkisin Angervotien pysäkiltä (Huopalahden aseman lounaispuolella Isonnevantiellä) Kauppakorkeakoulujen pysäkille 22 minuutissa. Reittioppaan mukaan matkaa on 6,7 km ja kartalta mitattuna 6,2 km. Keskinopeudeksi tulee tällöin 18,7 km/h tai 16,9 km/h. Ei ole olemassa mitään syytä, että miksi oikein toteutettu raitiolinja olisi ainakaan tätä hitaampi, kun sen päinvastoin voi olettaa minuutin-pari nopeampi ja ennen kaikkea täsmällisempi, koska raitioliikenteellä on omat kaistat mm. ruuhkaisen Töölön tullin ohi.
Keskinopeudet ovat nyt puheena olevilla matkoilla ja ajoajoilla muuten erittäin herkkiä minuutin-parin muutoksille ajoajassa. Ja sen minuutin saa voitettua tai hävittyä yksissä suojatievaloissa helposti.
Mihin perustat väitteesi 17,5 km/h keskinopeuden optimistisuudesta Helsingin nykyiselle raitioliikenteelle? Laskelmiin? Simulointeihin? Kokemukseen raitiovaununkuljettajana?
Petterin näkemys on ihan linjassa kaikkien saatavilla olevien ennusteiden kanssa: pintaliikenne kasvaa ja hidastuu Helsingin kantakaupungissa. Vaikka raitiovaunuilla on merkittävää nopeuttamispotentiaalia, niin se on silti taistelua yleistä kehityssuuntaa vastaan.
Tähän johtopäätökseen päätyy, jos ei ymmärrä Helsingin nykyisen raitioliikenteen hitauden takana olevia asioita, eikä oikein ole käsitystä liikennetelematiikan ja liikennevalo-ohjauksen mahdollisuuksista.
Autoliikenteen nopeuksien hillitseminen ja jalankulun olosuhteiden parantaminen auttaa intuition vastaisesti usein myös raitioliikennettä, koska tämä tarkoittaa esim. keskikorokkeiden rakentamista -> raitiovaunun ei tarvitsekaan pysähtyä siinä vaiheessa, kun jalankulkija lähtee ylittämään katua jalkakäytävältä. Ei tosin tarvitse myöskään toisella ajoradalla ajavan autoilijan, mutta se on sitten toinen tarina... Samoin raitioliikenne ei vaadi pitkiä vihreitä risteyksissä, vaan ainoastaan juuri oikeaan aikaan tulevan vihreän.
Yleisesti voisi todeta kaupungin tiivistämisen sun muun olevan kaunista ajattelua, joka ei muuta mihinkään sitä nykyistä tosiasiaa, että pks on levällään pitkin peltoja. Vaikka kuinka rakennettaisiin bulevardia, josta pääsee nätisti ja nopeasti keskustaan, korsolaisten tarvitsee edelleen päästä myös keskustaan. Heille raitiovaunut eivät ole minkäänlainen ratkaisu. Pisaralla olisi laajemmalla linjauksella mahdollisuus ratkaista ongelma kertaheitolla, koska Helsinginniemi ei ole niin laaja, etteikö sitä yhdellä lenkillä kattaisi. Tämän jälkeen voisi muuttaa kaikki bussilinjat liityntäliikenteeksi. Hakamäentien eteläpuolelle ei tarvitsisi ajaa yhtään paikallis- tai seutulinjaa.
Vaikka suora bussiyhteys Korsosta Rautatientorille muuttuisi vaihdolliseksi yhteydeksi bussista ratikkaan esim. Viikissä, niin korsolaisilla on edelleen neljä vaihtoehtoa: 1) Kulkea junalla keskustaan ja vaihtaa siellä ratikkaan. 2) Kulkea sillä bussilla Viikkiin ja vaihtaa ratikkaan siinä. Vaihdosta on toki pieni vaivansa, mutta vaihto tapahtuisi laiturin yli, eikä enää tarvitse istua bussissa Hämeentiellä Vallilanlaakson sillalla jonossa. 3) Kulkea autolla keskustaan -> Hups, siellähän on ruuhka vastassa. Iltaisin ja viikonloppuisin on toki vielä toistaiseksi suht vapaa latu, arkisin keskellä päivääkin melko rauhallista. 4) Vähentää keskustassa käymistä (lähinnä shoppailua ja huvittelua) -> Vähentää asiakkaita keskustan palveluissa sekä keskustaan suuntautuvassa joukkoliikenteessä ja lisää asiakkaita esikaupunkialueen palveluissa ja joukkoliikenteessä -> Keskustaan on joka tapauksessa tulijoita näiden bulevardien varrella asuvista.
Toisaalta raitioliikenteen kehittäminen ja laajentaminen ei minusta vaadi kaiken bussiliikenteen poistamista keskustan pääkaduilta -> Kullekin pääkadulla voisi jättää 3-4 10 minuutin välein kulkevaa runkobussilinjaa, joilla palvellaan ensisijaisesti raskasraideliikenteen ja laajennetun ratikkaverkon ulkopuolelle jääviä alueita. Jakomäki, Hakunila, Pähkinärinne, Paloheinä, Heikinlaakso, Vantaanlaakso nyt esim.