Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Helsinki asema -liikennepaikan virallinen sijainti on kilometrillä 0+159. Laatan paikkaa pitäisi olla siis 159m päässä aseman "sisäpihan" päätepuskureista.
...Kun se kiertää Helsingin aseman silmukkana, ja vielä käy nollapisteen eteläpuolellakin (keskustan asemahan on Kaivokadusta hiukan etelään), niin se vaatinee jotain pientä luovuuttaa, että asemille voidaan määritellä sijainnit?
Mutta taajamajunaliikennettä kieltämättä voisi lisätä, samoin suurten kaupunkien lähiliikennettä myös Helsingin ulkopuolella. Luulen tosin että yksiraiteiset rataosat ovat melko iso ongelma.
Ja tasaväliaikataulu olisi aivan ehdoton.
Eri asia sitten on, tapahtuuko kaikki tämä jos pisara tulee. Tai onko pisara ainoa vaihtoehto toteuttaa tämä.
En ole itse Pisaran puolesta tai vastaan, koska en ole nähnyt yhtään luotettavaa selvitystä siitä, onkon Pisaran tunnelin ja asemien rakentaminen perusteltavissa. Louhinta-alan työllistäminen ei minulle perusteeksi käy, ja matkustajien ja kaupunkitalouden hyötyjä ei ole vielä osoitettu. Pisarasta tehdään YVA ensi talvena. YVA-ohjelmasta sai kuka vaan antaa lausuntoja kesäkuussa. YVA:ssa nämä asiat voisi selvittää, mutta jos esitetyn ohjelman mukaan toimitaan, niin ei kyllä selvitetä.
Eri asia on sitten se, jos 4 x 5 min vuoroväli eli 48 junaa tunnissa ei riitä. Silloin on joko lyhennettävä liikenteenohjauksessa mahdollista vuoroväliä nykyisestä 5 minuutista tai rakennettava lisää Pasilaan ja Helsinkiin saapuvia raiteita. Esim. 4 min. vuoroväli (ei ole mitenkään mahdoton) on 60 junaa eli 12 lisää. Se on sama määrä kuin rakentaa yksi 2-raiteinen rata lisää. Jos arvellaan, että sellaisen kustannus on puolet Pisarasta, niin voinee kysyä, saako halvemmalla 4 min. vuorovälin Huopalahteen ja Tikkurilaan kuin puolikkaan Pisaraa?
.Kuten jo jonkun ketjuun postaama kaavio radoista Helsingissä osoittaa
http://www.kaupunkiliikenne.net/Hkiraiteet.gif
sen, että asema puolestaan jakaantuu kolmeen osaan jo nyt. Voidaan nimittää näitä osa-alueita pieniksi raiteiksi, keskiraiteiksi ja isoiksi raiteiksi. Jo alun alkaen asema olisi pitänyt pienten raiteiden osalta olisi pitänyt erota keskiraiteista jonkin verran nykyistä pohjoisempaa. Tällöin pienet raiteet olisi voitu taivuttaa keskiraiteiden alle. Tällöin olisi oltu noin puolitoista kerrosta maanpinnan alapuolella. Tietääkseni tämä olisi rakennusteknisesti täysin mahdollinen ratkaisu edelleenkin. Tällöin ns. metrotasolle tulisi asemalaiturit jolloin ko. tasolta olisi suora liukuporras ja hissiyhteys niin asemahalliin, katutasoon asematunneliin sekä Metroon. Lisäksi junat ovat oikeasti likimain keskuskadun tasolla, joka tarkoittaa huomattavasti lyhyempää kävelyä mahdolliseen jatkoyhteyteen.
Lisäksi jos tarve vaatii, niin niin isojen raiteiden osalta on mahdollista toteuttaa samanlainen järjestely, jolloin nämä raiteet painuvat kuiluun ja päätyvät elienlin aukiolla samaan paikkaan edellä mainittujen raiteiden viereen.
Pienetraiteet olisi silloin mahdollista toteuttaa jopa 8-raiteisina ja jos molemmat sekä pienet ja isot raiteet toteutetaan noin saadaan koko lähiliikenne plus huomattava määrä lisäliikennettä on toteuttettavissa samalta laituritasolta käytännössä Kaivokadun alta. Kauokoliikenteelle jäisi nykyiset keskiraiteet, joiden osalta käsitykseni mukaan nykyiset raiteet olisivat riittävät ilman erillistä lisärakentamistakin.
Jutun pointti on siinä, että ratkaisu olisi halvempi kuin esitetty pisara (kustannuksia noin 20% minipisaran kustannuksista) se antaisi vähintään saman kapasiteeetti lisän kuin ehdotetu minipisara sekä selkeyttäisi Helsingin asemarakennetta ja liikennejärjestelmää.
Hieman vastaava ratkaisuhan on muuten Pariisin Gare du Nordilla, jossa paikallisjunilla (TER) on oma maanalainen pääteterminaalinsa ja pitkän matkan junat taas ovat maan päällä. Samaan yhteyteen on rakennettu tietysti myös metroasema ja pikametroasema (RER).
Tietääkseni tämä olisi rakennusteknisesti täysin mahdollinen ratkaisu edelleenkin. Tällöin ns. metrotasolle tulisi asemalaiturit jolloin ko. tasolta olisi suora liukuporras ja hissiyhteys niin asemahalliin, katutasoon asematunneliin sekä Metroon. Lisäksi junat ovat oikeasti likimain keskuskadun tasolla, joka tarkoittaa huomattavasti lyhyempää kävelyä mahdolliseen jatkoyhteyteen.
Jos nyt käsitän oikein, niin tuo tarkoittaisi nykyisen asemarakennuksen alittamista koko aseman siipien väliin jäävän laiturialueen leveydeltä vain vähän katutason alapuolella. Metroaseman ylätaso ja asematunneli menisivät uusiksi, asemarakennus pitäisi tukea rakentamisen ajan jollain lailla ja taitaisi tuossa mennä puupaalut muualtakin aseman alta vaihtoon. Mahtaisko oikeasti tulla edullisemmaksi kuin Pisara? Sinänsä asematunneli on rakennelmana sellainen, että itselläni ei sitä jäisi sen suurempi ikävä. Koko homma vaan tuntuu siltä, että liikennettä pitäsi pikemminkin pyrkiä hajauttamaan uusille pääteasemille (esim. Kalasatama) kuin änkemään päällekkäin Rautatientorille.
Ymmärränkö oikein, että eri suuntien ja liikennetyyppien raiteita ja laiturialueita tavallaan 'pinottaisiin' päällekkäin? Tämä kuulostaa minusta erinomaiselta ajatukselta. Jos ajatuksen vie loogiseen loppuunsa, voitaisiin Töölönlahti tällöin vapauttaa kokonaan kansalaisten käyttöön, koska kaikki rata- ja laiturialueet sijaitsisivat maan alla päällekkäin, kenties kolmessa kerroksessa. Hieman vastaava ratkaisuhan on muuten Pariisin Gare du Nordilla, jossa paikallisjunilla (TER) on oma maanalainen pääteterminaalinsa ja pitkän matkan junat taas ovat maan päällä. Samaan yhteyteen on rakennettu tietysti myös metroasema ja pikametroasema (RER).
Vaikka pisara ratkaisuna on minusta vaikuttanut aina vähän väkinäiseltä, kannatan sitä parempien vaihtoehtojen puuttuessa. Ehkä parempi vaihtoehto voisi olla juuri kuvailemasi.
Jos pisararata rakennettaisiinkin sillalle. Se lähtisi Pasilasta nousuun, kulkisi nykyisten raiteiden yläpuolella, tekisi lenkin Kaisaniemen puiston reunaa nykyisen ratapihan yli ja palaisi takaisin Pasilaan. Kuinkahan kalliiksi tämä ratkaisu tulisi verrattuna maanalaiseen pisaraan.
Rautatieasemalla on itse Rautatieaseman lisäksi myös komean kokoinen tori ja kävelymatkan päässä suuri puisto ja paljon kiskoja. Radanvarresta, kuten Keravalta, on toki tärkeää päästä Kaisaniemen puistoon ja päinvastoin, mutta sijoittaisin keskustan aseman kuitenkin mieluummin Esplanadien alle tai ehkä Kamppiin.
No itseasiassa väittäisin että sinne torille mitä todennäköisimmin rakennetaan sen jälkeen kun Hakaniemenrannan motari kavennetaan, se on yksinkertaisesti niin iso sen jälkeen että jotain tarttis tehdä ihan jo viihtyvyyden vuoksi. Eikä se tiheys ole kerroksista kiinni, ihan tehokkaasti Hakaniemi on rakennettu.Hakaniemessä on aseman yllä neljän hehtaarin kokoinen aukio, johon ei varmasti saada rakennettua mitään ja alueen rakennuskanta taitaa olla pääosin kuusikerroksista.
Toisen sisäänkäynnin kohdalla on nyt kuitenkin neljän hehtaarin pitkäaikaispysäköintialue merinäköalalla, lisäksi Stadionin korjaukseen liittynee uudisrakentamista.Töölölle ei voi mitään, koska Pasilaan on palattava, eikä siinä ole välillä muuta kuin Töölö, ei edes rakennuskelpoista maata.
Joku tornihäkkyrä siellä on, mutta en pitäisi uuden Keilaniemen rakentamista mitenkään tavoiteltavana asiana. Eikä se muuten ole edes kovin tehokkaasti rakennettu alue, talot on joo korkeita, mutta niiden välit on tyhjää täynnä.Ehdin tässä jo visioimaan, että Kalasatamasta Helsinki voisi rakentaa oman Keilaniemen. Siis tornitaloineen.