Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Miten loogista on että joukkoliikenteen matkustajamäärät kasvavat huomattavasti enemmän kuin väkiluku? OK, jos parannetaan infraa, niin jonkin verran kyllä. Mutta vielä suurempi kysymys on, että miksi raideliikennevuorojen määrä kasvaa rajusti enemmän kuin matkustajamäärä? Ajetaanko enemmän mutta lyhyempiä junia ja tuhlataan ratakapasiteettia? Ennen kuin mangutaan uutta infraa, pitäisi selvittää miten kapasiteettia voidaan kasvattaa yksikkökokoa kasvattamalla. Ainakin tämä pätenee kaukoliikenteessä, jonka vuoromäärän en näe kasvavan tuollaista tahtia. Ja kun ei kasva niin lienee selvää, että pisara tehdään vain ja ainoastaan lähiliikenteen vuoksi ja ehdoilla.
Mutta kun VR kuormittaa nyt pääradan huipputuntina 15 vuorolla laitureita ja muina tunteina ei kuormita kuin 8, 10, 11:lla vuorolla, niin mikä on syy, että yhtenä ruuhka-ajan tuntina voidaan todistettavasti kuormittaa laiturit 15 vuorolla, mutta muina hiljaisina tunteina ei?
Jos kaupunkiradat kulkisivat Helsingistä Tampereen kautta Ouluun, Helsingistä Turkuun ja Itä-Suomeen niin uskoisin teoreettisen maksimin olevan aika tiukassa Nythän ne kaupunkiradat ovat hieman lyhyempiä.
Pisara ei poista mihinkään kaukojunien routa-, väistö-, turvalaite-, lumi-, jää-, hajoamis-, henkilöstö- ym. ongelmia, jotka tapahtuvat nyt ja tulevat tapahtumaan Tampereella, Oulussa, Turussa, Itä-Suomessa jne.
Samoin kaukoliikennematkustajat toivovat tiiviimpää liikennettä. Junaliikenteen automatisointi myös poistanee kuljettajat suurimmasta osasta taajama ja lähijunista muutaman lähivuosikymmenen aikana, joten henkilökustannuksetkaan eivät estäne kehitystä.
Yksikkökoon kasvattaminen ei minusta ole relevantti seikka. Olisi helppo triviaalia nykyisellä infralla kaksi kertaa isompia junia, se ei kuitenkaan tarjoa parempaa palvelutasoa.
Tällä hetkellä ruuhka-aikaan ajaa Tampereelta Helsinkiin kaksi kaukojunaa tunnissa. Eikö tämä riitä? Montako olisi riittävä määrä?
Tuo ei riitä. Sopiva vuorotiheys olisi
Oulusta tunnin välein
Vaasasta tunnin välein
Jyväskylästä tunnin välein
Porista kahden tunnin välein
Turusta puolen tunnin välein
Kuopiosta tunnin välein
Joensuusta tunnin välein.
Pietarista tunnin välein
Kotkasta (uutta rataa) tunnin välein.
Mistä olit ajatellut kehittää noihin matkustajat?
-- myös Helsingin KSV:n käsitys stadilaisen jalankulkijan ymmärryskyvystä: ajatellaan, että jos kauempana loistaa vihreä ukko autokaistalla, niin jalankulkija katsoo sitä ja kävelee ratikan alle.
Todennäköisintä kai kuitenkin on, ettei tule kolmatta kaaoslumitalvea perätysten, joten siinä mielessä VR päässee helpolla.
4) Victorian asemalle ei nykyään tule kuin "helppoa liikennettä", esimerkiksi Eurostar on siirretty muualle, jotta kapasiteettia on saatu kasvatettua.
Aika off-topic jo, mutta näin se vain on. [...] Liikennekulttuuri jo terminä itsessään kertoo sitä, että ihmisten käyttäytyminen on eri maissa erilaista, ja liikennesäännöt ja -merkinnät tulee siihe sopeuttaa. Tässä suhteessa siis Suomessa ei ole "erikoisolosuhteita" vain jos kielletään koko liikennekulttuuri-käsitteen olemassaolo.
Vähän OT tämäkin, mutta ei edellisten talvien lumisuus vaikuta siihen, tuleeko seuraavasta luminen. Ainakaan Monte Carlon harhan tapaan niin, että "nyt on pakko tulla vihdoin vähäluminen, kun on ollut niin monta runsaslumista". Se, että on ollut kaksi runsaslumista talvea, ei tee kolmatta epätodennäköisemmäksi, koska talvet eivät mene niin nopeissa säännöllisissä sykleissä. Edellinen talvi ei ainakaan vähennä seuraavan talven lumimäärää. Ennemmin voisi sanoa, että kahden lumisen talven jälkeen kolmannen todennäköisyys on aikaisempaa suurempi.
Suurin osa on nykyisiä matkustajia, yksikkökoko pienenee, vuorotiheys nousee ja bussi- ja lentomatkustajia siirtyy raiteille. Joukkoliikenteen pitää pystyä kehittymään.
Eli suomalaisilla on geneettinen erityispiirre, jolla he erovat vaikkapa ruotsalaisista ja sveitsiläisistä niin, että eivät osaa tulkita jalankulkuvaloja?
Matemaatikko tietysti ajattelee niin, että vaikka on kerran ollut kaapatussa lentokoneessa, niin seuraavalla lennolla todennäköisyys joutua kaapparin uhriksi on ihan yhtä suurin kuin aina ennenkin. Suurin osa kansasta kokee asian toisin ja siinä on matemaatikon turha selittää muuta, vaikka miten olisi oikeassa.
Toisaalta yleisesti tiedetään, että Suomessa sovellettava malli ei sovi ideaalisti ollenkaan raidehankkeiden arvioimiseen, ja sitäpaitsi korostaa laskennallisia matka-aikahyötyjä yli kaiken järkevyyden samalla kun jättää muita hyötyjä kokonaan tarkastelun ulkopuolelle. H/K ei ole fakta vaan arvioijan suhteellisen subjektiivinen käsitys hankkeen kannattavuudesta. Ja eikös se niinkin ollut että edes teoriassa eri hankkeiden H/K:t eivät ole suoraan vertailukelpoisia, saati absoluuttisia totuuksia, vaan ainoastaan saman hankkeen eri vaihtoehtoja voidaan vertailla edes jotenkin luotettavasti?
Tuo ei riitä. Sopiva vuorotiheys olisi
Oulusta tunnin välein
Vaasasta tunnin välein
Jyväskylästä tunnin välein
Porista kahden tunnin välein
Turusta puolen tunnin välein
Kuopiosta tunnin välein
Joensuusta tunnin välein.
Pietarista tunnin välein
Kotkasta (uutta rataa) tunnin välein.
Mikä on väärin. Oikein on laskettu esimerkiksi brittien malleissa, aika Cityyn menevissä työmatkajunissa on esimerkiksi kalliimpaa koska Cityssä on korkeammat palkat. Mistä pääsee mielenkiintoisin tasa-arvokysymyksiin, jos ajan arvo ko. henkilön palkkaa sidottu niin se tarkoittaa sitä että hyvätuloisten liikkuminen on tärkeämpää. Toinen kiinalainen yksityiskohta suomalaisessa mallissa on (muistaakseni) se että junassa käytetty työmatka-aika on vähemmän arvokasta kuin autossa, koska junassa voi tehdä töitä. Tuo on sinänsä ihan totta, mutta johtaa aika hassuihin lopputuloksiin, tuolla perusteella on kannattavampaa nopeuttaa automatkailua vaikka se ihan samoin perustein laskee kokonaistuottavuutta.H/K nimenomaan on objektiivista faktaa niin paljon kuin sitä voi olla. Toki liikennehankkeiden arvottamiseen liittyy aina asioita, joista jokaisella voi olla erilaisia näkemyksiä (vaikkapa siitä lähtien, että kuuluuko motorisoituun liikenteeseen panostaa ollenkaan vai pitäisikö palata hevoskärryihin), mutta sen takia esim. ajan arvolle on määritelty yhtenäinen arvo.
YHTALIn ohjeissa lukee ihan suoraan että hankkeita joilla on merkittäviä kaupunkirakenteellisia, aluerakenteellisia, tms. vaikutuksia ei tule tarkastella normaali laskentavoin, koska ne eivät siihen sovellu, ja tulisi tehdä jos ei tehdä -vertailuskenaario. Käytännössä tuo koskee jokaista isompaa ratahanketta, ja ainoa kerta kun tiedän tuollaisen tehdyn on Keravan kaupunkirata, todettiin kannattavaksi maankäyttöhyötyjen perusteella.H/K:n tarkoitus on nimenomaan olla se työkalu, jolla hankkeita voisi vertailla keskenään, mutta kuten totesit, niin varsinkaan joukkoliikennehankkeissa se ei onnistu, koska H/K ei huomioi esim. vaikutuksia kaupunkirakenteeseen (joukkoliikennehankkeiden tapauksessa se vaikutus on yleensä positiivinen, joissakin tiehankkeissa se voi olla negatiivinen). Siitä huolimatta H/K osoittaa Pisaran olevan kannattava, H/K:n puutteiden vuoksi on vain epäselvää miten sen kannattavuus suhtautuu muihin hankkeisiin.
Kaukoliikennettä palvelevat hankkeet eivät kyllä millään tavalla liity pisaraan. Ne voidaan toteuttaa irrallaan pisarasta ja silti saadaan samat hyödyt. Jotain mainitunkaltaisia paikallisia hyötyjä voi kyllä syntyä, mutta niiden maksumieheksi ei voida vaatia koko Suomea.
Mutta lähinnä yritin kysyä kovia numeroita liikenteen kasvuennusteista ja vastaavista asoista. Tähän mennessä pisaran hyödyt on ollut pehmeä tarina, johon on helppo uskoa jos ei kyseenalaista mitään. Mutta numeroita ei ole juuri kauheasti esitelty.
Jos häiriöstä pisaran toiminnassa ei olisi sanottavampaa haittaa, eikö se itse asiassa tarkoita samalla että sen toimimisesta ei ole sanottavampaa hyötyä?
Miten voi olla kohtuuttoman kallis hanke, joka on silti järkevä? Normaalisti kai sitä voi olla joko järkevä TAI kohtuuttoman kallis?