No tämähän äityi hedelmälliseksi keskusteluksi.
Kiitos teille itseni valistamisesta Brysselin suhteen. Olenhan minä Urbanrailia lukenut, mutten ottanut omaan koostetaulukkooni tätä esimetrohistoriaa.
Minulla on muistikuvia että jo Martinlaakson radan valmistuessa 1975, sitä ja sen junaliikennettä kuvailtiin mediassa ym "metromaisena" ja sitä se kieltämättä jossain määrin oli. Siitä huolimatta että siihen aikaan vuoroväli oli ruuhka-aikaan 15 min ja 30 min ruuhkan ulkopuolella.
Martinlaakson ratahan on Helsingin seudun esimetrorata. Eikä siitäkään tullut metroa! Vaikka itse ratahan on Huopalahdesta lähtien puhdasta metrorataa. Tietenkin, kun se kerran sellaiseksi tehtiin, vaikka aluksi ryhdyttiin ajamaan sähkömoottorijunilla, jotka soveltuvat kaikkeen junaliikenteeseen.
Se onko jokin liikennemuoto metromainen, ratkaisee kokonaisuus palvelun kannalta. Yhtenäinen kalusto, ja jos ei vuoroväli ole tiheä, niin sen on oltava säännöllinen että aikataulun muistaa ulkoa, asemilla yhteneväinen palvelu, laadukas matkustajainfo jne jne. Myös kapasiteetillä ja nopeudella on merkitys.
Minulle käsite ”metromainen” on negatiivinen ilmaisu. Siitä tulee mieleen vaikea saavutettavuus. Asemat ovat harvassa ja pitää kiivetä ylös tai mennä maan alle. Aikatauluilla ei ole väliä, ei niitä kukaan muista eikä tarvikaan, koska vuoroväli on tiheä. Tiheä vuoroväli on toki positiivista, mutta pidän sitä vähimmäishyvityksenä siitä, että laiturille pääsemiseen menee aikaa saman verran kuin siihen vuoroväliin.
Nuo muut ”metromaisuudet” eivät liity minusta mitenkään ”metroon”, vaan ovat ylipäätään osa joukkoliikenteen palvelutasoa. Tasatahtiaikataulut – jotka siis muistaa ulkoa – korvaavat tarpeettoman tiheän vuorovälin. Pysäkki-infot ovat olleet tavallista varustusta Helsingissäkin vuosikymmenet.
Bussista en mielellän käyttäisi sanaa "metro" ellei selkeästi kerrota että kyseessä on bussi.
”Metro”-sana juontuu suurta kaupunkia kuvaavasta sanasta
metropolis, jonka etymologinen tausta ovat sanat
äiti ja
kaupunki. Siis
äitikaupunki,
emäkaupunki, kaikkien
kaupunkien äiti. Metro-jotain esiintyy vaikka kuinka monessa yhteydessä. Scania valmisti Metropol-mallista bussia, siis suuren kaupungin bussia. Convair valmisti Metropolitan-mallista lentokonetta kaupunkiliikenteen tarpeisiin.
Taitaa olla niin, että vain täällä Suomen erityisolosuhteissa
metro on pyhitetty tarkoittamaan HKL:n sivukiskovirroitteista paikallisjunajärjestelmää, Helsingin S-Bahnia. Muualla
metro-sanaa saa käyttää pyhäinhäväistykseen syyllistymättä mihin hyvänsä, mikä halutaan liittää jollain lailla kaupunkiin, erityisesti suureen kaupunkiin.
Raitiovaunua voi kaupallisessa mielessä kutsua metroksi jos se täyttää ne laaukriteerit jotka erottaa sen perineisestä hitaasta raitiovaunusta ja lähijunakin jos em laatukriteerit täyttyvät.
Sillä on onneksi ihan oma nimi, pikaraitiotie (snabbspårväg, Light Rail, LRT, Stadtbahn). Tosin itse olen sillä kannalla, että moderni raitiotie on luonnostaan pikaraitiotie, jollaiseksi raitioliikenne on luonnollisella tavalla kehittynyt. Helsingin tapaiset tilanteet, joissa raitiotien kehitystä yritetään estää ja pitää siten keinotekoisesti huonona jotta oikeasti huono liityntämetro näyttäisi hyvältä, ovat poikkeuksia.
Tämän sivun:
http://de.wikipedia.org/wiki/Stadtbahn_Wien mukaan löytyy lisää mielenkiintoisa tietoa. Sinistä esikaupunkilinjaa ei muutettu koskaan kaupungin sähkö-Stadtbahniksi vaan liikenne säilyi 1. maailmansodan jälkeen valtionradoilla, ja henkilöliikenne lakkautettiin 1932 ja avattiin uudelleen vasta 1987 lähiliikenteen sähkömoottorijunille!
Ei tämä Wienin historian täsmennys muuta minusta millään tavalla sitä, että Wienin höyryjunaliikenteellä aloittanut Stadtbahn ei ollut mikään esimetro, joka olisi tehty sitä varten, että radoilla joskus tulevaisuudessa ajettaisiin sivukiskovirroitteisilla yksinkertaisilla sähkömoottorivaunuilla, joita Helsigissä nimitetään metroksi. 1800-luvun lopulla kasvaviin suurkaupunkeihin rakennettiin kaupunkirautateitä sillä tekniikalla, joka oli käytettävissä. Eli lyhyitä höyryvetureita ja lyhyitä matkustajavaunuja, jotta junat saatiin kulkemaan kaupungin asemakaavan pakottamissa jyrkissä kaarteissa.
Johan Wienin Stadtbahnin toteutunut historia osoittaa, ettei kyse ollut mistään esimetrosta. Kolme rataosaa on päätynyt kukin erilaiseen käyttöön. Nykyisestä U6:sta osa jopa tullut hylätyksi. Se, että U6 on pysynyt raitiovaunuilla liikennöitynä, on aika luontevaa rakenteellisista syistä.
Varmaan suunnitelmia sen metroksi muuttamiseksi oli jo 1920-30 -luvulla, mutta kun ei olllut rahaa niin ei ollut.
Wienin metroliikenne alkoi 1978, eli koko metro on samanikäinen kuin HKL:n metro. Siksi on vähän rohkeata väittää, että U6:lle kahdesti uutena hankittu 2-akselisiin raitiovaunuihin perustunut kalusto olisi ostettu vain rahapulan vuoksi.
Antero