Raideyhteys Helsingin lentokentälle

Mutta toisaalta: Suurnopeusradan Pasila - Hki-Vantaa - Salo ansiosta Helsinki - Turku -matka menisi 55 minuutissa nykyisen noin 2 h sijasta. Nopeutusta noin 1h.

Ehdotetun Suurnopeusradan toteuttaminen on täysin mahdoton ajatus, ellei liikenneministeriön lottoporukka satu voittamaan amerikan lotosta paria miljardia taalaa, ja pikkujouluissa kännissä tehdyn päätöksen perusteella sijoita rahoja kyseiseen hankkeeseen.
 
Tottakai hyvät liikenneyhteydet Helsinki-Vantaalle ovat "pois" maakuntakenttien matkustajista. Tätähän juuri esimerkiksi Varsinais-Suomen liitto pelkää, olen ollut tilaisuudessa, jossa liiton edustaja sen suoraan sanoi. En tiedä, mitä Pirkanmaan liitto/Tampere asiasta tuumii, ehkä sinä tiedät?

En tiedä virallista kantaa. Jotkut kai ovat olleet huolissaan, mutta uskon että valtaosa tamperelaisista ymmärtää, että isot matkustajamäärät eivät ole itsetarkoitus vaan hyvä tavoitettavuus. Jos isoja lentomatkustajamääriä haluttaisiin, laitettaisiin kettingit Tampereen aseman ulko-oville ja ajettaisiin junat ohi pysähtymättä. Samoin moottoritien voisi laittaa poikki Lakalaivassa. Sitten lennettäisiin jumbolla kerran tunnissa. Luvut näyttäisivät komeilta mutta eihän tuossa olisi järjen häivääkään.

Itse en usko, että nk. businessmatkustaja ottaa junaa Helsinkiin missään tapauksessa, kyllä kyse on suurten massojen toiminnasta, ja siitähän tässä on kysekin. Toisaalta voidaan kysyä, että eikö helpoin keino ole vaihtaa konetta Helsingissä, uskoisin, että portin vaihto on helpompaa kuin laukkujen odottelu, kantaminen ja meno juna-asemalle. Ulkomailta tultaessa jatkolento voi usein tarjota nopeimman siirtymisen, joskin on otettava huomioon taas siirtyminen esim. Pirkkalasta vaikkapa Tampere-taloon.

Tällaista voi sanoa vain joku jolla ei ole omakohtaista kokemusta liittymälennoista.

Teoriassa voisi kuvitella että koneen vaihto on helpointa, mutta lennot eivät aina ole aikataulussa. Toisinaan liittymälennolta voi myöhästyä, missä tapauksessa edessä on joka tapauksessa bussi- tai taksikyyti (kauemmas menevät useimmiten majoitetaan hotelliin odottamaan aamun ensimmäisiä lentoja mutta Tampereelle yleensä kuljetetaan vaikka keskellä yötä). Toisinaan taas matkatavarat katoavat tiukassa vaihdossa ja ne saadaan perille jopa vuorokauden myöhässä (eikä Pirkkalassa ole keskellä yötä ketään ottamassa edes reklamaatiota vastaan vaan ohje on soittaa aamulla valtakunnalliseen palvelunumeroon, johon saa jonottaa pahimmillaan toista tuntia).

Silloinkin kun kaikki pelaa suunnilleen suunnitelman mukaan, liittymälentojen määrä päivässä jää selvästi alle junavuorojen määrän. Se tarkoittaa että keskimääräinen odotusaika liittymälennolle jää usein turhan pitkäksi. Lisäksi aina täytyy varata tietty aikamarginaali koneeseen nousulle mahdollisine bussikuljetuksineen ympäri kenttää (boarding-aika on yleensä puolisen tuntia ennen lähtöaikaa). Erityisesti kaukolennoille tuntuu olevan vaikeaa löytää sopivia liittymälentoja, koska eihän siinä ole mitään järkeä, että jos lennän lauantaipäivänä New Yorkiin Finnairin joskus 14.30 paikkeilla lähtevällä vuorolla, liittymälento lähtisi Pirkkalasta joskus klo 8 jälkeen aamulla (lauantaisin on aivan erityisen huonot syöttöyhteydet). Paunullakin voi lähteä myöhemmin ja ehtiä silti erittäin ajoissa lennolle. Tässä tilanteessa en ota liittymälentoa vastaan edes silloin kun saisin sen kaupan päälle pidemmän lennon mukana (kuten Finnairilta usein) ja maksaisin koko matkan omasta kukkarosta.

Liittymälentoihin ei liity edes yleisesti lentämiseen liitettyä prestiisiä. Finnairin Oulun-reiteilläkin käyttämän Airbus A320-sarjan koneessa voi olla vielä kohtuulliset olot, mutta Tampereen syöttölennot lennetään Aeron ja Finncomin ATR-72 -potkurikoneilla, joiden matkustusmukavuus jää bussin alapuolelle. Säälittää toisinaan nähdä kyydissä selkeästi parempaan tottuneen näköisiä ulkomaisia bisnesmiehiä, ahtautumassa penkkiin ja värjötellessään kylmässä koneessa ohuissa vaatteissaan (kone on kylmä koska se on seissyt Vantaalla platalla ovi auki sopivan pitkään että sisällä ilma on jäähtynyt jääkaappikylmäksi). Pääosin virolainen matkustamohenkilökunta (ainakin Aerolla) on kyllä ystävällistä, mutta yleisvaikutelma jää paljon jälkeen standardeista Finnairin Euroopan-lennoistakin.

Lopputulos on se, että bisnesvieraan kannalta liittymälento on vain yksi vaihtoehto, ja jos sitä korostetaan liikaa muiden vaihtoehtojen kustannuksella, voi olla että vieras jää kokonaan tulematta. Juna on täysin realistinen vaihtoehto, ja esim. usein mainitussa Münchenissä S8 näyttää olevan ihan hyvin myös bisnesmatkustajien suosiossa, koska se on aikataulultaan luotettavampi yhteys keskustaan kuin taksi, ja jotakuinkin yhtä nopea. Se myös vie käytännössä perille hotelliin asti, ainakin jos hotelli on joko päärautatieaseman tai muun S-bahn-aseman ympäristössä (esim. Rosenheimer Platzin asemalta on suora sisäyhteys useisiin alueen hotelleihin).

Kulkuvaihtoehtojen helppoudesta kerrottakoon, että olen parhaillaan järjestämässä eräänlaista tiimipalaveria Tampereelle joulukuun alkuun. Osallistujia tulee reilu puolisen tusinaa ympäri maailmaa, mm. Intiasta, Brasiliasta, Hong Kongista jne. Ajattelin että kerrankin näin päin ettei tarvitse itse matkustaa muualle. Tähän liittyen kirjoitin juuri parin ruudullisen mittaisen sähköpostin, jossa selostin eri kulkutapavaihtoehtoja ja niihin liittyviä positiivisia ja negatiivisia aspekteja.

Näiden ihmisten kanssa täytyy ottaa huomioon niinkin perusasia ettei kaikilla välttämättä ole paksua talvivaatetusta olemassakaan, eikä sellaista kannata parin-kolmen päivän pikavisiitin vuoksi edes ostaa (jos pystyisikään ostamaan kaikissa maissa). Tällöin matkaketjun helppoudessa täytyy huomioida sellaisiakin tekijöitä kuin miten pitkiä odotuksia ulkoilmassa tarvitaan, miten luotettavia ja hyvin ohjeistettuja yhteydet ovat, millaiset luottokortit käyvät missäkin paikassa (esim. VR:n junamaatteihin eivät käy ulkomaiset luottokortit), saako esim. linja-autoasemalta taksin odottamatta kulkeakseen puolen kilometrin päässä olevaan hotelliin (liian pitkä matka käveltäväksi jos ei tiedä mihin suuntaan kävellä, on paljon matka-tavaraa ja/tai pelkkä kevyt vaatetus) jne.

Lyhyesti sanottuna yritän kaikkeni, jotta matka olisi kaikille mahdollisimman sujuva ja mahdollisimman vähän traumatisoiva kokemus. Jos asiat menevät huonosti, saan jälkikäteen kuulla että Tampereelle oli liian vaikea tulla ja että sai olla vihonviimeinen kerta, mennään seuraavan kerran (jos edes tilaisuus toiseen tiimipalaveriin kasvotusten vielä tulee eikä tarvitse jatkossa turvautua pelkkään puhelinpalaveriin) vaikka Dubaihin, missä on ainakin lämmintä ja taksilla pääsee.

Sama logiikka pätee myös konferenssivieraisiin, ja laajennettuna niihin jotka miettivät sopivia sijoittumispaikkoja yrityksensä mahdollisille uusille toimipisteille. Jos jonnekin on hiemankin vaikea kulkea, joku toinen paikka voittaa, jos sinne on helpommat yhteydet. On järjetöntä kuvitella, että Suomen etu olisi pysäyttää kaikki ulkomailta tulevat Kehä III:n sisäpuolelle -- vaihtoehto voi olla että Suomeen ei tulla enää ollenkaan vaan mennään ihan jonnekin muualle. Matkaketjun optimoinnissa on toki monta muutakin asiaa tehtävänä, alkaen kunnon aikatauluista, opasteista, taksin saatavuudesta, odotustiloista jne., mutta pääradan oikaisu on juuri se kaivattu selkäranka jolla saataisiin tähän asiaan kunnolla ryhtiä.
 
Liittymälentojen osalta toin esiin nimenomaan problematiikan:
portinvaihto on helpompaa kuin vaihto junaan, koska Hki on pieni kenttä, toisaalta Tampereella pitää siirtyä Pirkkalasta keskustaan. Suo siellä,vetelä täällä. Liittymälentoihin liittyvä problematiikka on tuttua, joskaan en pidä Seutulaa pahimpana loukkona, vaikka sielläkin kaikkea sattuu.
Businessmatkustajat kyllä varmaan käyttäisivät laadukasta luotijunaa, mutta eivät paikallisjunaa tai metroa niin hanakasti, ainakaan suomalaiset autoiluun rakastuneet. Lontoossa ja Pariisissa toki näkee pukumiehiä metrossakin, suomalaisen ego ei sitä kestä, München on hyvä esimerkki.
-Aeron kalustosta olen samaa mieltä, tosin ko firmahan kait lopetetaan, en tiedä paraneeko tilanne.
-En usko, että kehärata vaikuttaa Tampereen konferenssimatkailuun negatiivisesti, jos tarkkoja ollaan, kaupungin saavutettavuus jopa hiukan paranee (vrt v61, kesto 25min, ahdas jne ja juna kesto 8min, tilava).
Sinänsä Tampereen asema ei heikkene siis.
Tampereen näkökulmasta lentoaseman saavutettavuus toki paranisi parhaiten päärata uusiksi linjaamala.
 
Businessmatkustajat kyllä varmaan käyttäisivät laadukasta luotijunaa, mutta eivät paikallisjunaa tai metroa niin hanakasti, ainakaan suomalaiset autoiluun rakastuneet. Lontoossa ja Pariisissa toki näkee pukumiehiä metrossakin, suomalaisen ego ei sitä kestä, München on hyvä esimerkki.

Tämä argumentoinnin suomalaisten egosta / olosuhteista jne. voisi jo pikkuhiljaa lopettaa. Ei kyse ole siitä, että ego ei sitä kestäisi vaan että palvelu ei ole suhteellisesti ottaen sellaisella tasolla, että se olisi houkuttava vaihtoehto.

Suurnopeusjuna olisi paras vaihtoehto, mutta uskon että Tampereellekin jopa hidas juna mutta suoraan Vantaan lentoasemalta olisi kohtuullisen houkutteleva vaihtoehto, ainakin riittävän tiheällä vuorovälillä (60 min läpi vuorokauden olisi riittävän hyvä, 30 min suorastaan erinomainen). Helsingin keskustaan paikallisjunalla kuljettaisiin jos se olisi sujuvampi yhteys kuin taksi. Sujuvuus voi tarkoittaa matka-aikaa ovelta ovelle, hahmotettua helppoutta (jolla on yhteys mm. infomateriaaliin, kyltitykseen jne.) tai vastaavia tekijöitä.

-En usko, että kehärata vaikuttaa Tampereen konferenssimatkailuun negatiivisesti, jos tarkkoja ollaan, kaupungin saavutettavuus jopa hiukan paranee (vrt v61, kesto 25min, ahdas jne ja juna kesto 8min, tilava).
Sinänsä Tampereen asema ei heikkene siis.
Tampereen näkökulmasta lentoaseman saavutettavuus toki paranisi parhaiten päärata uusiksi linjaamala.

Vaihdollinen yhteys parantaa Tampereen tavoitettavuutta lähinnä vain teoriassa, sillä sitä ei hahmoteta helpoksi yhteydeksi vaan "seikkailuksi" siellä-täällä ja siihen sisältyy vaihto pienellä asemalla, ilman lämmitettyä laiturikatosta.

Jonkun näkökulman mukaan Tampereen asema ei siis ainakaan heikkenisi.

Minun näkökulmani on, että Tampereen asema tulevaisuutta ajatellen heikkenee juuri siksi, että kehärata syö toteuttamismahdollisuuksia sellaiselta hankkeelta (pääradan oikaisu) joka nimenomaan parantaisi Tampereen (ja monen muun paikkakunnan) tavoitettavuutta. Tätä ei välttämättä haluta myöntää (mieluummin ylläpidetään poliittista retoriikkaa joka sanoo ettei ristiriitaa ole), mutta näinhän se loppujen lopuksi kuitenkin on.

Tarkennettakoon kuitenkin vielä, että vaikka yllä oleva vaikuttaa vahvasti vain Tampereen edun ajamiselta, niin pääradan oikaisu olisi ihan yhtä hyvä vaihtoehto myös Helsingin keskustan kannalta (eräiden esitettyjen näkemysten mukaan parempi kuin kehärata). Hyötyjä siis satelisi vähän joka suuntaan melko tasaisesti. Kehärata taas on leimallisesti vantaalainen hanke.
 
Monista paikoista olisi Espoosta ihan mahdollista tulla ilman autoa keskustaan, mutta se ei tunnu monille kelpaavan.

Mitä kehärataan tulee, niin kaikki asiaan liittyvä puolin ja toisin on jo todettu ja oman kantani perusteluineen tiedätkin.
 
Lähinnä kommentoin tätä:
"Ainoastaan Turun ja Tampereen kenttien suora ulkomaantarjonta vaikuttaa siihen alentavasti, muuten kysyntä on melko suoraan verrannollinen asukasmääriin, jotka tässä tapauksessa ovat lähes samat." Totesin vain Elmolle, että matkustajamäärät eivät välttämättä riipu kaupungin asukasluvusta.

Tulkitset väärin kirjoittamaani, koska puhun kysynnästä enkä tarjonnasta. Kysyntä Tampereella ja Turussa lentoliikenteelle ovat suhteessa hyvin samansuuruinen. Asukkaiden varallisuus, teollisuus ja kaupankäynti ovat molemmilla kaupunkiseuduilla hyvin samanlaisia, eikä mitään suuruusluokkaeroa pääkaupunkiseutuunkaan ole. Kysyntä syntyy ihmisten tarpeesta matkustaa lentokoneella. Se ei tarkoita, että lentoliikenteen tarjonta Tampereen tai Turun lentoasemilla olisi samansuuruista tai ainakaan sitä, että tarjonta pääsisi millään muotoa lähellekään Helsinki-Vantaan tarjontaa. Juuri lentoliikenteen taipumus keskittämiseen aiheuttaa, että asukasluvulla ei ole mitään tekemistä tarjonnan kanssa. Kysynnässä korrelaatio on melko suuri.

Eikä tunnin välein tarjottava ExpressBus vielä kerro suuresta kysynnästä. Turusta Helsinkiin ajetaan tunnin välein 400-paikkaisia junia.
 
Totta viserrät Elmo, myönnän erheeni.
Sen verran todettakoon, että bkt-mittarilla ja asukasluvulla mitattuna Tampere ja Pirkanmaa ovat jo Turusta edellä, niin etteivät perävalot näy.
Tampere on myös kasvava, Turku ei, Tamperetta pidetään yleisesti paikkana, jossa muualta tuleviin suhtaudutaan myönteisesti ja Tampereella on rento tunnelma.
Tietoa Turusta, jos et ole vielä lukenut:
http://www.talouselama.fi/docview.do?f_id=1143734

Tampere onkin selkeästi valtakunnan "kakkoskaupunki".
Tampereen lentoaseman matkustajamäärä on tuplat verrattuna Turkuun ja se kertonee jotakin, vaikka onkin Ryynäri, eli Ryanair-kysyntää.
 
Mutta toisaalta: Suurnopeusradan Pasila - Hki-Vantaa - Salo ansiosta Helsinki - Turku -matka menisi 55 minuutissa nykyisen noin 2 h sijasta. Nopeutusta noin 1h. Tampereen suunnalla lentoaseman koukkaus ei tietääkseni vastaavaa nopeutusta ole tekemässä keskustasta keskustaan -matkoilla...

Tätä vaihtoehtoahan ei enää edes ole selvityksissä mukana. "Uudessa Elsassa" vaihtoehto on lentoaseman kautta 200 km/h. Matka-aika Helsinki-Turku 1 h 28 min. On tietysti myös totta, että Lohjan vaihtoehdon matka-aika on 1 h 24 min, eli merkittävää eroa matka-ajassa ei ole. Mutta kustannukset nousevat sietämättömiksi, koska lentoaseman rata vaatii enemmän uutta rataa, eikä sitä voi käyttää hyödyksi Lohjan taajamajunille. Näin siis palautettuani mieliini tuon selvityksen sisällön, voin todeta uudelleen, että Turun radan linjaaminen lentoaseman kautta ei tuo merkittävää matka-aikahaittaa, mutta sen palvelutaso on paljon pienempi kuin Espoon kautta kulkevan radan. Samassa selvityksessä on laskettu, että käyttäjien saamat hyödyt ovat puolet pienemmät kuin Lohjan ja Espoon kautta kulkevan radan. Koska sen kustannukset ovat vielä 200 miljoonaa euroa suuremmat, on selvä, ettei mikään puolla Elsan linjaamista lentoaseman kautta (vai pitäisikö sitä nimittää Lesaksi?).

Ja itse selvityksenhän voi lukea täältä: http://www.rhk.fi/tietopalvelu/julkaisut/strategiat_ja_selvitykset/?x39659=39664
 
Ehdotetun Suurnopeusradan toteuttaminen on täysin mahdoton ajatus, ellei liikenneministeriön lottoporukka satu voittamaan amerikan lotosta paria miljardia taalaa, ja pikkujouluissa kännissä tehdyn päätöksen perusteella sijoita rahoja kyseiseen hankkeeseen.


Suurnopeusradan rakentaminen maksaa muuten ihan tavallisen radan verran. Oikoradan kaarresäde on jo nyt suurnopeusluokkaa, mutta kaarteiden kallistukset eivät ole.

Suurin kustannusero suurnopeusradassa tulee siitä, että tavaraliikenteelle tarvitaan erillinen rata kun raskaat junat painavat radan lommoille. Ja Suomen routakin voi olla ongelmallinen. Ja tietysti pitää olla myös nopeaa kalustoa.
 
Itse ehkä olisin muulla kannalla mutta koska Vantaankoskelle on jo rataa valmiina niin pidän tehokkaampana kun junat pystyvät radan avulla kiertämään eivätkä jää "pussiin" ja palaa vain takaisin.

Tikkurilaan pitäisi rakentaa jonkinlainen katos. Mutta en ymmärrä sitä kuinka yksi vaihto voisi olla joillekkin niin mahdoton asia.

Pääradan siirtoa kannattaisin vain jos se ei pidennä matka-aikoja ja radan varrelle luodaan paikallisliikenteen seisakkeita ja Vantaankosken rata jatkettaisiin Nurmijärvelle päin ja Hanko-Hyvinkää rataan kiinni.
 
..., eli merkittävää eroa matka-ajassa ei ole (lentokentän - ei lentokentän kautta kulkevien yhteyksien välillä).
Ei todellakaan. Kirkkonummen suunnan lähijunaliikenteen voimakas kasvu tulevaisuudessa voi itse asiassa hidastaa Turun junia entisestään Espoon - Helsingin alueella (Kirkkonummen lähijunia tuskin tullaan sullomaan hitaalle kaupunkiradalle silloinkaan, kun kaupunkirata jatkuu esimerkiksi Espooseen). Lentokentän kautta koukkaaminen joka tapauksessa aiheuttaisi aivan muita ongelmia, joten siltä vaihtoehdolta saattaa pudota pohja pois. Turun juniltahan on jo nyt hyvät syöttöbussiyhteydet kentälle ja samaa käytäntöä voi hyvin jatkaa Elsankin aikana.
 
Kirkkonummen suunnan lähijunaliikenteen voimakas kasvu tulevaisuudessa voi itse asiassa hidastaa Turun junia entisestään Espoon - Helsingin alueella (Kirkkonummen lähijunia tuskin tullaan sullomaan hitaalle kaupunkiradalle silloinkaan, kun kaupunkirata jatkuu esimerkiksi Espooseen).

Mutta jos ja kun Kirkkonummen lähijunat jäävät kaukoraiteille (joilla ei ole edes laitureita Espoon ja Leppävaaran välissä kuin mahdollisesti Kauniaisissa), eivät ne ole enää merkittävästi kaukojunia hitaampia, joten lähijunaliikennettä on varaa lisätäkin nykyisestä.
 
Tällaista voi sanoa vain joku jolla ei ole omakohtaista kokemusta liittymälennoista....
Laita Jani nämä terveisesi suoraan LVM:öön. Jos et muuta keksi, niin lähetä ministerille kirjattuna kirjeenä. Ministeri osaa kyllä ohjata sen organisaatiossa oikealle henkilölle.

Kehotan tätä siksi, että tämähän on juuri sitä asiaa, jota liikennepoliittisessa selonteossa tulisi pohtia. Kysymyshän on poliittisesta valinnasta käyttää noin 500 miljoonaa joko paikallisesti pääkaupunkiseudulla tai maanlaajuisesti. Puuttumatta edes siihen, mitä 500 miljoonan käyttäminen missäkin tapauksessa aiheuttaa.

Antero
 
Onko sillä mitään merkitystä, että 80% junamatkoista tehdään Helsingin seudulla tai sillä, että lentoaseman kehittyminen on kansantaloudellisesti merkittävä asia?

En itse käsitä miksi kehärata pannaan jatkuvasti vastakkain pääradan linjauksen kanssa, itse jo aiemmin kerroin, että pääradan linjaukseen vaikuttavat niin Sipoo, Heli-rata ja Pietarin radan mahdollinen linjaaminen.
On mielestäni täysin oikein, että hanke, josta Vantaa on valmis maksamaan 34% ja jota on saanut laajan hyväksynnän niin hallituspuolueissa kuin oppositiossakin toteutetaan ensin. Kaiken lisäksi kehärata on ennen pääradan oikaisua hanke, joka liittää pääradan Tikkurilan kautta lentoasemaan.

En tiedä, onko jotakin laskelmia siitä, kuinka monta käyttäjää olisi hankkeella.
Anteron mukaan 13 000 matkustajaa ei ole riittävästi, jotta kehärata kannattaa tehdä lentoasemalle asti, lentoaseman rautatieaseman käyttäjämääräksi on arvioitu tuo n. 13 000 ja huipputuntina 1800.

Tästä voitanee vetää se johtopäätös, että mikäli pääradan linjauksessa lentoaseman kautta tuo käyttäjämäärä (13000 / 1800) ei ylity, hanketta ei kannata tehdä.
Olisikin kiva tietää, kuinka monta käyttäjää huipputuntina olisi tällä vaihtoehdolla, jos sitä verrataan kehärataan.
 
Takaisin
Ylös