Vs: Helsinki-Tallinna -tunneli
Tallinnan tunnelin "kannattavuus" on vain siksi parempi kuin kehäradan tai metron, koska Tallinnaan ei pääsisi ajamaan autolla ollenkaan vaan olisi pakko käyttää junaa. Toisaalta lentokentälle saapuvista lentomatkustajista harvalla on oma autonsa parkissa kentällä, joten jollain muulla kuin omalla autolla on tultava kentältä pois. Arvelen että kun kehärata on otettu käyttöön, ja jos mitään teknisiä ongelmia ei ole, niin junat kulkevat suht täysinä aamusta iltaan.
Melkoista mutua. Katsotaanpa Finavian matkustajalukuja vuodelta 2010. Helsinki-Vantaalla oli 12 883 399 matkustajaa. Vaihtomatkustajia oli 346 503 + 1 519 887 = 1 866 390. Kun ilmeisesti lähtevät ja saapuvat matkustajat lasketaan yhteen, niin selvitettäessä Helsinki-Vantaan maaliikenteen määrää vaihtomatkustajat on vähennettävä kummastakin eli kaksi kertaa. Jäljelle jää 9 150 619 matkustajaa. Nyt alkavat ongelmat. Tiedetään että kaikki vaihtomatkustajat eivät tilastoidu vaihtomatkustajiksi. Esimerkiksi jos liittymälennon lippu on kirjoitettu erikseen, ei varmasti tilastoidu vaihtomatkustajaksi. Siispä osa noistakin matkustajista oikeasti saapuu Vantaalle lentäen.
Lähestytään toisesta näkökulmasta: jos halutaan verrata kuinka paljon lentomatkoja Uudenmaan populaatio "luontaisesti" generoi, verrataan vaikka Varsinais-Suomeen (Pirkanmaan vertailukelpoisuutta haittaa runsas halpalentotarjonta, joka houkuttaa kauempaakin). Turun lentoasemalla oli matkustajia 357 259 ja Varsinais-Suomessa on 465 544 asukasta, siis 0,77 lentomatkustajaa/asukas/vuosi (eli keskimäärin vähän alle puolet tekee yhden edestakaisen lentomatkan joka vuosi). Uudenmaan 1 539 152 asukasta generoisivat siis lähtökohtaisesti 1 185 147 matkustajaa Helsinki-Vantaalle. Paitsi tietysti täytyy huomioida että huomattava osa saapuu maata pitkin autolla, bussilla tai (jopa) junalla kauempaa, esim. Päijät-Hämeestä, missä ei ole omaa kenttää, tai Pirkanmaalta jne. Lisäksi Helsingissä käy enemmän turisteja ja bisnesmatkustajia, ja kaupungin painoarvo kansainvälisessä liiketoiminnassa on jonkin verran painavampi (muistetaan että nyt täytyy puhua suhteellisesti eikä absoluuttisesti). Jos rohkeasti oletetaan että nämä tekijät johtavat siihen, että Helsingin seutu generoi peräti 4-kertaisen suhteellisen matkustajamäärän verrattuna Varsinais-Suomeen (mikä on jo todella rohkea oletus), päädytään siihen, että Helsingin seudun luontainen matkustajamäärä olisi jotain 4 740 588 matkustajaa.
Jos lisäksi arvioidaan, että kaukobusseilla tai omalla autolla Helsingin seudun ulkopuolelta tulee ehkä reilut pari miljoonaa matkustajaa ja epävirallisia vaihtomatkustajia on toiset pari miljoonaa (luontaiset matkustajat 4 740 588 + seudun ulkopuolelta tulevat 2 205 015 + epäviralliset vaihtomatkustajat 2 205 016 + oikeat vaihtomatkustajat 2 * 1 866 390 = 12 883 399 matkustajaa yhteensä), voitaneen päätellä että Helsinki-Vantaan (kehäradan osalta relevantissa) maaliikenteessä kulkee ehkä 5 miljoonaa matkustaja vuodessa. Päivää kohti tämä olisi keskimäärin 13 698 ja jaettuna 21 tunnilla 652 matkustajaa/tunti. Jos tunnissa kulkee 6 junaa (10 min vuorovälillä), se tekee 108 matkustajaa/juna. Siis jos kaikki kulkevat junalla! Oikeasti kulkumuoto-osuus voitaisiin arvioida ehkä aivan maksimissaan 40 %:iin, koska moni kuitenkin kulkee omalla autolla (joko pysäköiden tai kuljetettuna) tai taksilla. Tai bussilla. Matkustajia olisikaan enää 43 per juna -- nämähän kuljettaisi jo bussillakin! Jos kulkumuoto-osuus olisi sinänsä vielä ihan kohtuullinen 20 % niin jäljellä olisi enää 22 matkustajaa per juna. Ja täytyy muistaa ettei kehärata sentään kuljeta vaihdoitta kotiovelle asti vaan aina täytyy käyttää myös jotain muuta liikennevälinettä lisäksi.
Jos oletettaisiin ylioptimistisesti, että Vantaan lentoaseman maaliikenteessä kulkee peräti 8 miljoonaa matkustajaa vuodessa, niin luvut olisivat 21 917 päivässä, 1044 tunnissa ja 174 per juna 100 % kulkumuoto-osuudella. 40 %:lla 70 per juna ja 20 %:lla 35 per juna.
Täytyy tietysti muistaa että lentoasemalla käydään myös työssä, mutta se on eri tarina. Pelkän lentomatkustuksen perusteella kehäradan junien täyttöaste ei tule nousemaan kovin suureksi optimistisillakaan oletuksilla.
Tietysti yllä esitettyjä oletuksia ja lukuja sopii kyseenalaistaa. Taitaa vaan olla niin, että kyseenalaistaminen johtaa vain siihen että kehäradan laskennallinen matkustajamäärä vähenee, kun oletukset on jo valmiiksi vedetty maksimitappiin.
Ennen kuin kukaan ehtii vetää tästä johtopäätöksiä lentoradan osalta, täytyy todeta että sen luvut olisivat erilaiset, koska se johtaisi liitynnän osittaiseen siirtymiseen lennoilta raiteille eli kasvattaisi junamatkustajien määrää ja samalla vähentäisi lentomatkustajien määrää.