Vs: Onnibus - Uusi pikavuoroyritys
Ongelma voi olla miten mahtuu, mutta jos reitti on olemassa, niin sitten ongelmaksi jää aikataulutus. Muutaman uuden vaihteen rakentaminen sinänsä ei liene mahdotonta eikä edes hirvittävän kallista (?). Junatiheyden harventaminen voisi olla perusteltua muutenkin: ei esim. Münchenissä tai Düsseldorfissakaan pääse kentälle kuin 20 min vuorovälillä. Miksi se mikä toimii Saksassa ei toimisi Suomessa?
Tähän voisi vastata, että sen vuoksi, kun koko Kehäratakonsepti on huono. Kun junat kiertävät kehää, joka kohdassa on pakko olla sama vuoroväli, vaikka sille vuorovälille on kysyntää vain Helsingin läheisyydessä. Kehäradalla kapasiteetin kysyntä on luokkaa kymmenesosa siitä, mitä tuollaisella radalla voi tarjota, eli liikenne hoituisi busseillakin. (Ratikan rakentamiseksi ei kysyntä kuitenkaan ole riittävä, sillä helsinkiläisen käytännön mukaanhan ratikkaa kalliimpi raskasraide tulee aina kannattavaksi pienemmällä kysynnällä kuin ratikka.
)
Mutta sanoisin, että muutenkin ajatuksesi tyrmäämisessä voisi olla vähän suhteellisuudentajua. Jos Kehärataa on suunniteltu kiertämään junia 10 min. vuorovälillä, ei Tpe–Lentoasema -yhteyttä ole tarve eikä akomus ajaa 10 minuutin välein niin, että Rantaradalla tarvittaisiin 2,5 minuutin vuoroväli junien ajamiseksi Helsinkiin asti. Eikä kaikkien Tampereen junienkaan tarvitse ajaa kentän kautta.
Oletetaan, että Tpe–Lentoasema -juna ajaisi tunnin välein. Kehäradan kuuden vuoron määrä tunnissa lisääntyisi yhdellä. Tietty se rikkoo 10 minuutin tasatahdin, mutta Rantaradallakin olisi silloin 11 vuoroa tunnissa, kun kulunvalvonta sietää nyt 12 vuoroa.
Toinen vaihtoehto olisi soluttaa Tampereen juna vakiokiertoon. Kerran tunnissa Tampereen juna korvaisi yhden paikallisjunan. Sen vastineena voisi olla Hki–Hiekkaharju -paikku, josta halukkaat kentälle menijät vaihtavat laiturin yli Tampereen junien kanssa silloin, kun Tampereen junat kääntävät suuntaansa. Ongelma? Ei sen suurempi, kun jokapäiväinen toiminta Tampereen asemalla nyt Jyväskylän suunnan junien kanssa. Ei siis tarvita ratainvestointeja. Vaihdekujien järjestely on sellaisessa kustannusluokassa, ettei sitä kannata ajetella, kun verrataan siihen, mitä koko Kehäratatouhu maksaa muuten.
Kannattavuus, byrokratia? LVM on nykyisen lain mukaan viranomainen, joka päättää seutujen välisen junaliikenteen palvelutasosta. Jos VR-Yhtymästä kysytään, mikään uusi juna ei kannata, joten sieltä on turha kysyä. Kokonaisuutta pohtiva viranomainen näkee asian mitä luultavimmin toisin, kun hoitaa työnsä kunnolla. Kuten odotan hoitavan, sillä siihen kokonaisuuteen kuuluu myös lentoliikenne, jolla sektorilla on jo vuosia toivottu nimenomaan muualta Suomesta junayhteyttä merkittävimmälle Suomen kansainväliselle kentälle.
Kalusto? Sm4 on olemassa olevaa ja suorituskyvyltään riittävää ja sopivaa kalustoa. Jos halutaan tarjota oikeasti hyvää palvelua, yhden osaston voisi kalustaa nykyistä paremmin työskentelyyn sopivaksi. Mutta yhtä hyvin voidaan ajaa ohjausvaunuja. Sr2 puskee Kehäradan mäet tehokkaammin kuin Sm5, eli pysyy hyvin suunnitellun paikallisliikenteen tahdissa.
Ei siis muuta kuin toimeksi!
Antero