Raitioliikenteen kokonaiskehittämissuunnitelma 2020

Hermannin rantatien itäpuolella pienen matkaa autokaistoista kulkisi valmiina ratapohja, joka on jaksanut kantaa tavarajunien painon. Tässä muutamia ottamiani kuvia paikalta viime syksyltä: rataa etelään, kohti Kyläsaarentien risteystä ja Kyläsaarentien risteys.. Syyskuussa tuosta oltiin siis poistamassa kiskoja. Tuo kiskopohja kulkee Hermannin rantatien viertä koko matkalta, tässä vielä Streetview-kuvaa kohti metroasemaa. Ei niitä kiskoja ainakaan mitään järkeä ole laittaa keskelle tietä, kun esimerkiksi tien laidallakin on tilaa.

***

Helsingin kaavoituskatsauksessa 2010 s.35 sanotaan, että Hernesaaren rata rakennetaan alueen rakentumisen alkuvuosina ja Telakkakadun kautta. Sivulla 36 on radan kulku melko karkeasti karttaan merkittynä. Hernesaareen on siis tarkoitus liikennöidä Bulevardin ja Telakkakadun kautta. Voisiko olla niin että kutonen jättää Hietalahden päässä lenkin kiertämättä ja jatkaa Telakkakatua Bulevardilta kohti Hernesaarta.
 
Ei tämä nyt vielä tarkoita sitä, että esim. Munkkivuoren raitiotietä ei päästäisi toteuttamaan vaikkapa vuonna 2014. Minusta on hämmästyttävää, että Soininvaara, jonka sentään Kslk:n vpj:nä luulisi ymmärtävän asioista, oikoo mutkat ja ykskantaan ilmoittaa, että asia olisi näin.

Nythän on käsittelyssä vain vuoden 2011 budjetti. Sinne KSV esittää yhtä sun toista, ja Khs ehkä karsii sieltä jotain pois, tuskin lisää sinne mitään. Eli vuoden 2011 osalta voidaan sanoa varmuudella, että Topeliuksenkadun ratikkaa ei tehdä (eikä ehdittäisi muutenkaan niin nopeasti, mutta se on eri juttu).

Mutta vuosien 2012-2015 ns. investointiohjelma on jo huomattavasti löyhempi suunnitelma. Selaamalla menneiden vuosien vastaavia ymmärtää, että nämä investointiohjelman rahat tulevat ja menevät, siirtyvät yleensä eteenpäin mutta joskus myös aiemmaksi. Katoavat kokonaan tai uusia tulee tilalle "ei-mistään". Esim. Ilmalan ratikka pyörii siellä vuodesta toiseen, ja aina vaan sitä siirretään eteenpäin. Toisaalta esim. Jokeri on siirtynyt aiemmaksi.

Jos tämän vuoden aikana saadaan valmiiksi tarkempi suunnitelma Topeliuksenkadun ja Munkkivuoren ratikan toteutuksesta, kuten käsittääkseni tarkoitus on, niin sen tuloksena voi hyvinkin olla, että 2011 keväällä käsitellään budjettia ja investointiohjelmaehdotusta, jossa on varattu vaikkapa 10 Me vuodelle 2013 ja 10 Me vuodelle 2014 Munkkivuoren ratikkaa varten.
 
Kiitos, muistelen samaa, minua vaan hämää se että nuo muut olennaiset hankkeet on kuitenkin pääsääntöisesti merkattu tuleville vuosille.
 
Näköjään ne kiskot olivat vaan hukassa :)
Soininvaara sanoi:
En tiedä, mihin Topeliuksenkadun ratikkalinja tässä välillä hävisi, mutta Liikennesuunnttelupäällikkö löysi sen tässä välissä ja esitti sitä vuosille 2013 ja 2014, 6,1 miljoonaa euroa.
 
Erinomaista! Sitten pitää vaan pitää huoli siitä, että saadaan ensi vuoden suunnitelmaan nuo summat tuplattua että riittää rahaa pidemmälle pohjoiseen :)
 
No sunnuntain Hesarissa HSL:n joukkoliikennesuunnitteluosaston johtaja Ville Lehmuskoski ennakoi jotain muuta.
HSL on Helsingin palveluksessa ja järjestää sitä joukkoliikennettä, jolle Helsinki rakentaa väylät. Toistaiseksi on edelleen niin, että kunnalla on yksinvalta kaavoituksessa ja kunta päättä itse, rakentaako se rataa vai trollin johtimia. Siten Saurin video ja valtuuston päätökset edustavat sitä, mitä Helsinki aikoo tehdä. Muut esittävät omia ajatuksiaan.

Antero
 
HSL on Helsingin palveluksessa ja järjestää sitä joukkoliikennettä, jolle Helsinki rakentaa väylät. Toistaiseksi on edelleen niin, että kunnalla on yksinvalta kaavoituksessa ja kunta päättä itse, rakentaako se rataa vai trollin johtimia. Siten Saurin video ja valtuuston päätökset edustavat sitä, mitä Helsinki aikoo tehdä. Muut esittävät omia ajatuksiaan. Antero
Kiitos, tämä tieto teki hyvää. Kun ei tavallisena "savupirttien aikaan" syntyneenä pulliaisena ymmärrä kaikkia noita kommervenkkejä.
 
Ylipormestarin mukaan uusille asuinalueille esim. Kalasatamaan ja Länsisatamaan tulevat raitiolinjat rakennetaan typistettyinä, taloudellisen tilanteen vuoksi.
Päivitettyjä suunnitelmia pitäisi olla valmiina syksyllä.
 
Ylipormestarin mukaan uusille asuinalueille esim. Kalasatamaan ja Länsisatamaan tulevat raitiolinjat rakennetaan typistettyinä, taloudellisen tilanteen vuoksi.
Päivitettyjä suunnitelmia pitäisi olla valmiina syksyllä.
Ja olisikohan tähän nyt sitten jotain lähdettä? En oikein ymmärrä mitä Länsisataman kiskojen typistäminen edes tarkoittaa.
 
Viimeksi muokattu:
Typistettyjä suunnitelmia ei vielä ole. Ylipormestari sanoi HS:n haastattelussa jokunen viikko sitten, että ratahankkeet ovat olleet liian kunnianhimoisia, eikä niitä sellaisenaan nykyisessä taloudellisessa tilanteessa rakenneta. Syksyllä on päivitetyt suunnitelmat.
 
Typistettyjä suunnitelmia ei vielä ole. Ylipormestari sanoi HS:n haastattelussa jokunen viikko sitten, että ratahankkeet ovat olleet liian kunnianhimoisia, eikä niitä sellaisenaan nykyisessä taloudellisessa tilanteessa rakenneta. Syksyllä on päivitetyt suunnitelmat.
Jaa sitä siis tarkoitit. Jotenkin minulle tulee mieleen esimerkiksi puolen miljardin metro Östersundomiin eikä muutamia prosentteja siitä maksava Jätkäsaaren ratikan kakkosvaihe jos puhutaan kunnianhimoisista raidesuunnitelmista, mutta joka tapauksessa voi sitä Jätkän kakkosvaihetta toki lykätä jos sen länsiosan rakentaminen lykkääntyy. Ei kiskoja tyhjän pantiksi kannata rakentaa, mutta taloudellisestikaan jo ihan kaupungin maan myyntitulojen vuoksi ei ole myöskään yhtään mitään järkeä tehdä tuollaisia uusia asuinalueita ilman kiskoja.

Siitä onko ylipäänsä taloudellisesti järkevää lykätä aluerakentamista on myös poliittisella kartalla eriäviä mielipiteitä, käsittääkseni ainakaan vihreät ja demarit eivät tästä innostu ja vallan hyvin perustein. On outo ajatus että kulujen paisumista yli verotulojen hoidetaan lykkäämällä tuottavia investointeja, semminkin kun se pahentaa asuntopulaa joka taas hidastaa talouskasvua. Asiasta neuvotellaan.
 
Syksyllä on päivitetyt suunnitelmat.

Tiedossani ei ole, että missään tällä hetkellä valmisteltaisiin varsinaista typistettyä ratikkalaajennussuunnitelmaa.

Se on tietysti selvä, että jos Pajunen rajoittaa uusien alueiden rakentamista, niin ei niille kannata raitioteitäkään tehdä. Se, että esim. kokonaiskehittämissuunnitelmassa annetaan tavoitevuosia vaikkapa Laajasalon tai Kalasataman ratikoille, ei tietenkään tarkoita sitä, että radat rakennettaisiin silloin. Se tarkoittaa, että suunnitelman laadintahetkellä on arvioitu asuinrakentamisen edellyttävän ratikkaratkaisua silloin.

Tietysti voi kysyä, että miksi sitten ratikkasuunnitelmiin kirjataan vuosilukuja, jos oikea aikataulu ei olekaan 2015 vaan "sitten kun asuinrakentaminen sitä edellyttää". Se on hyvä kysymys, mutta vuosiluku, vaikka onkin vain tavoite ja teoreettinen, on sittenkin selkeämpi kuin joku kirjallinen selitys, jonka varaan on vaikea rakentaa budjetteja ja investointisuunnitelmia.

Mitä näihin "päivitettyihin ratikkasuunnitelmiin" tulee, niin Jätkän osalta linjojen 8 ja 9 pidennykset eli eka vaihe toteutuu käsittääkseni vähintäänkin suunnitellussa aikataulussa (8 2011 ja 9 2012). Muuten onkin sitten vapaammat kädet. Jos Jätkän eteläkärjen kalliilla rahalla puhdistettavalle täyttömaalle ei ryhdytäkään rakentamaan, ei sinne tietenkään tehdä ratikkaakaan.

Sama juttu Kalasataman/Sompasaaren kanssa. Ei ole raitioliikenteen kokonaistaloudellisuuden kannalta perusteltua ruveta rakentamaan tyhjille alueille tyhjänä pörrääviä ratikoida niin kauan kuin rakentaminen keskittyy vain metroaseman viereen.

Suhdanteet kuitenkin muuttuvat nopeasti, ja tuskinpa tämäkään taantuma enää vuosikausia kestää. Nyt keskustelussa olevat aluerakentamiskohteet kestävät kaikkinensa yli vuosikymmenen. Parin vuoden viivytyksellä ei tässä ole paljon painoa.
 
Takaisin
Ylös