- Liittynyt
- 22 Marraskuu 2007
- Viestit
- 829
Eiköhän ns. Töölön metro ole menossa pikaraitiotunnelia ja -linjastoa kohti...
Mitenhän tajunnanvirtaa muistuttava viestisi liittyy viestiketjun otsikkoon?
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Eiköhän ns. Töölön metro ole menossa pikaraitiotunnelia ja -linjastoa kohti...
Aivan selkeästi siten, että mikäli siirretään Manskun ratikat tunneliin, jossa ei ole pysäkkejä, voidaan otsikon mukainen kehitys kääntää toiseen suuntaan, kun ei tarvitse turhaan pysäkeillä pysähdellä.Mitenhän tajunnanvirtaa muistuttava viestisi liittyy viestiketjun otsikkoon?
Toisaalta tässäkin voidaan pohtia, että tuollainen satunnaisuus, joka tasoittuisi vasta päästä päähän, tekee sen ihan samalla tavoin silloin, kun pysäkkejä on n kappaletta tai 2 x n kappaletta.
Nykyisen aikataulun mukaan 9,8 km:n ja 15 pysäkin radan linjanopeus on keskimäärin 24,5 km/h. Ei kovin nopea 700 metrin keskipysäkkivälille, mutta pysähdyskerroin on lähellä yhtä.
Jotta pikaraitioliikennettä voidaan kehittää kannattaa isommat ratikat tunneloida Töölön tullin eteläpuolella kun ne eivät katuverkossa mahdu liikennöimään nopeasti ja luotettavasti, varsinkin kun nykyistä raitioliikennettä on tuskin halua lopettaa.
Ennemmin pysäyttäisin ratikat aina kaikilla pysäkeillä. Jos jokin pysäkki siinä tilanteessa vaikuttaa turhalta pysähdykseltä, kyseinen pysäkki on varmaankin syytä lakkauttaa.
Aivan selkeästi siten, että mikäli siirretään Manskun ratikat tunneliin, jossa ei ole pysäkkejä, voidaan otsikon mukainen kehitys kääntää toiseen suuntaan, kun ei tarvitse turhaan pysäkeillä pysähdellä.
Ei siirretä, vaan laajennetaan. Perustetaan pikaraitiojärjestelmä.
Tunnelissa toki pysähdytään, halvoille ja tasokkaille seisakkeille, mutta muualla ei sitten pysähdytäkään kuin seisakkeilla. Ja nopeus seisakkeiden välillä on metron luokkaa. Kuten vuorovälikin.
Tasoristeysstaliniestien on syytä muuttaa ajattelutapaansa. Ei näin voi jatkua. Eikä tule puhettakaan sellaisesta, että seudullinen pikaraitioverkosto käyttää 40 min. pelkän kantakaupungin ylitykseen. Ruuhka- ja muina aikoina 40 min. pääsee junalla Kirkkonummelle ja Hyvinkäälle. Ymmärrätte kai hyvin miksi kantakaupungissa verkoston on oltava eristetyllä radalla.
Kannattaisi nyt ottaa mitä tarjotaan. Ennen kuin joku pölhökustaa saa päähänsä automatisoida tämänkin, tai jopa lähi- ja taajamajunat!
Aivan, ja sellainenhan on ilmeisesti myös täysin mahdotonta, että kaivettaisiin tämä mainittu risteävä henkilöautoliikenne pieneen monttuun menemään Mannerheimintien ali ja ratikka voisi ajaa täyttä vauhtia pysähtymättä tällaisten risteyksien yli.Niin ja ne risteävät kadut ovat Nordenskiöldinkatu ja Hesari/Runeberginkatu. Muilta kaduilta ei ole mitään tarvetta ajaa Manskun yli. Ovatko nämä kaksi risteystä se syy siihen, ettei Helsinkiin voida rakentaa pikaratikkaa ilman, että rakennetaan Töölöntullilta asti pitkä tunneli?
Myöskään kallein ei ole aina paras, se on vain kallein. Maallikot vaan usein ajattelevat, että rahalla saa aina. Ja mitä enemmän rahaa pannaan menemään, saadaan enemmän. Usein ei ole niin.On totta että tunnelirakentaminen on kalliimpaa kuin pinta- ja siltaradat, mutta ei halvin aina ole paras, eikä soveliain, kuten ei ole paras eikä soveliain tässäkään tapauksessa.
Tämä asia on kokeiltu jo 1970-luvulla Keski-Euroopassa. Ei meidän tarvitse tehdä samoja virheitä, joita muut jo ovat tehneet, ja maksaa oppirahoja, jotka muut jo ovat maksaneet. Voimme olla fiksuja ja ottaa opiksi muiden virheistä.Kun perustunneli on rakennettu, voi sen jälkeen rakentaa vaikka koko pääkaupunkiseudun kattavan monipuolisen pikaraitiojärjestelmän. Mutta se vaatii kantakaupungissa perustunnelin.
Tässäkin ketjussa käydyn keskustelun perusteella tiedetään, että maanpinnalla toimivan raitiotien keskinopeus voi olla 25 km/h. Puolessa tunnissa pääsee siis 12 km:n matkan. Jos lasket metroon (=tunneleihin) perustuvan liityntäliikennejärjestelmän keskinopeuksia, huomaat, että Helsingin seutu käy pieneksi, jotta vaihdoissa ja liityntälinjoilla menetetty aika voitettaisiin takaisin ja päästäisiin suurempaan kuin 25 km/h keskinopeuteen. Vaikka pieni osa matkasta voitaisiinkin liikkua yli 40 km/h linjanopeudella. Sillä väistämätön tosiasia on, että minkään tunnelijärjestelmän välittömällä palveluetäisyydellä eli kävelyetäisyydellä ei seudulla voi asua kuin hyvin pieni osa väestöstä.Jos tutkit raitioliikenteen nopeuksia, keskinopeuksia, aamu/iltaruuhkanopeuksia, linjojen kokonaisaikoja, ei 40 min. ole lainkaan poissa kuvioista.
Tietyillä pysäkeillä, vaikkapa Kansallismuseo, Olympiaterminaali ja Talvipuutarha, on sesonki- ja kellonaikakohtaista matkustajavirtaa. Tätä varten on keksitty stop-nappi. En palaisi kehityksessä taaksepäin.Jos jokin pysäkki siinä tilanteessa vaikuttaa turhalta pysähdykseltä, kyseinen pysäkki on varmaankin syytä lakkauttaa.
Eli ei laitettaisi kaikkia munia yhteen koriin, vaan keskityttäisiin jokaisen raitiolinjan kehittämiseen osana yhtenäistä verkostoa. Kehä 1:n sisäpuolelta löytyy vaikka kuinka raitiovaunulle sopivaa tiheää kaupunkirakennetta, ettei kannata ensimmäisenä siirtyä sen ulkopuolelle.
Tietyillä pysäkeillä, vaikkapa Kansallismuseo, Olympiaterminaali ja Talvipuutarha, on sesonki- ja kellonaikakohtaista matkustajavirtaa. Tätä varten on keksitty stop-nappi. En palaisi kehityksessä taaksepäin.
Eli ei muuta kuin nopeutetaan ratikkaliikennettä seuraaaksi pakollisilla 20 sekuntin pysäkkipysähdyksillä. Sekkarit kuskeille! Taas saadaan muutama minuutti lisättyä kierrosaikaan --