Helsingin strategiassa muiden liikennemuotojen kuin autoilun edistäminen on saanut haitannut autoilua jo vuosikymmeniä. Nyt vaan halutaan vihreässä vimmassa haitata autoilua aina vaan tolkuttomammin eikä mitkään heikennykset autoliikenteen edellytyksiin vaikuta riittävän fanaattisemmille katujoukkoliikenteen priorisoijille. Koska toimiva kaupunki kuitenkin vaatii monipuolisen liikennejärjestelmän, johonkin on vedettävä raja kuinka yksisilmäistä liikennepolitiikkaa voidaan ajaa.
Minusta on harhaanjohtavaa puhua priorisoinnista, haittaamisesta, eduista jne. Nämä käsitteet liittyvät ajatukseen, että liikkujalle olisi täysin vapaasti päätettävissä, millä konstilla hän liikkuu. Kun asia ei ole niin. Kantakaupungissa vain pieni osa liikkumisesta voi olla autoilua, haja-asutuksessa mikään osa liikkumisesta ei voi olla joukkoliikennettä.
Pahimpana tämä liikkumisvalinnan vapauden luulo on autoilijoissa. He luulevat, että aina kun parkkipaikka ei löydy oven edestä ja autolla ei voi ajaa niin lujaa kuin uskaltaa, kyse on ”vihreästä vimmasta” haitata autoilua vain kiusallaan. Tai vähintään liikennesuunittelijoiden taitamattomuudesta ja haluttomuudesta rakentaa tunneleita ja siltoja, lisäkaistoja ja tarpeeksi ilmaisia parkkipaikkoja. Tämä on käynyt lähes aina selväksi, kun on keskustellut autoilijoiden kanssa. Tai kuunnellut heidän puheitaan autoilunsa vaikeudesta.
Kun asia ei ole niin. Ei ole olemassa mitään ratkaisua siihen, että yhdistetään vapaa autoilu ja tiivis elinkelpoinen kaupunkirakenne.
Liikenneinsinöörin tehtävä ei ole maksimoida tai minimoida autoilun määrää, vaan optimoida liikenneverkon ja sen vaatiman tilan käyttöä. Minkä suhteen optimoidaan, on strategia- ja arvovalinta. Toistaiseksi se arvovalinta on ollut olevinaan yhteiskuntatalouden optimointi, jota on laskettu etupäässä väärin. Eli siten, että tosiasiassa on optimoitu maksimaaliseen auton käyttöön. Ja kaikki toimet, jotka ovat tämän kanssa ristiriidassa, tulkitaan sitten liikenteen (=autoilun) haittaamiseksi.
Kun liikennejärjestelmää katsotaan autoilun kannalta, autoilulle on kaksi optimitilannetta:
1) Maksimaalinen autoilun määrä
2) Maksimaalinen autoilun nopeus
Jos valitaan maksimaalinen autoilun määrä, valitaan hitaampi autoilu ja pidemmät matka-ajat kuin maksimaalisella nopeudella. Maksimaaliseen määrään päästään tunneli- ja siltaratkaisuilla, mutta ei niilläkään loputtomasti. Sillä tasonvaihdot vievät enemmän tilaa kuin mitä niillä voitetaan, kun tasojen määrä kasvaa.
Esimerkiksi yksi tasonvaihtoramppi on noin 100 metriä pitkä. Jotta sillä saadaan lisää liikennetilaa, ramppiparin tulee palvella 600 metrin kaistapituutta. Sillä ramppihan vie molemmista tasoista 100 metriä ja itse rampin pituus on turha, koska ramppi ei voi palvella reunallaan olevaa korttelia/rakennusta. Ramppeja on aina oltava pari, jotta tasojen välillä voidaan liikkua molempiin suuntiin. Kun autoilijan pitää päästä 150 metrin päähän kohdeovestaan, voidaan todeta, ettei tasonvaihto auta määrällisesti kuin pitkissä siirtymissä ja pysäköintilaitoksissa.
Heitänpä ihan vain arvauksena, että maksimaalisessa autoilussa ei ole järkeä sen vuoksi, että se maksaa julmetusti ja on silti hitaampi kuin joukkoliikenne. Siis matka-ajassa ovelta ovelle.
Maksimaalinen autoilun nopeus puolestaan saadaan rajoittamalla liikenneverkon käyttö selvästi alle maksimikapasiteetin. En tiedä selvitystä siitä, miten paljon korttelikaupungin maksimikapasiteettia alhaisempi tulee autojen määrän olla, jotta autoa ei tarvitse hidasta kuin kääntyessään kadunkulmassa. Jonkin arvauksen voi tehdä liikenteen tuntivaihtelun ja oman kokemuksen perusteella. Eli illalla 7–8 aikaan keskustassa on jo aika vapaat liikenneolosuteet. Silloin liikenteen määrä Helsingissä on noin puolet maksimista (Liikenteen kehitys Helsingissä 2010, kuva 18).
Kun liikennejärjestelmää katsotaan kokonaisuutena, autoa ei aseteta tärkeämmäksi tai vähemmän tärkeäksi. Vaan se asettuu siihen, mihin kokonaisuuden optimointi auton vie.
Kokonaisuuttakin voi optimoida monella tavalla, mutta jos vaikka optimoidaan liikennetilan käytön näkökulmasta. Peruste sille on esim. kiinteistöjen arvon eli niiden saavutettavuuden maksimointi. Kiinnostaa mm. kaupan ja palveluiden aloja, jotka haluavat, että niillä on mahdollisimman suuri asiakaspotentiaali.
Tällöin liikennetila käytetään mahdollisimman tehokkaasti, jolloin ensisijaiset kulkumuodot ovat raidejoukkoliikenne ja kävely. Kumpikin katutasossa luokkaa 20.000 hlö/h/kaista. Jalankulku on hidasta, joten sitä ei voi käyttää pitkiin matkoihin, mutta raideliikennettä voi. Raideliikenteen suuri kapasiteetti tekee siitä epätaloudellisen siellä, missä suurta kapasiteettia ei tarvita. Pitkiin etäisyyksiin ja kaikkiin sääoloihin seuraavaksi paras ratkaisu on bussiliikenne.
Autoilun rooliksi jää se osa, mikä jää autoilun käyttöön siksi, että jokaiseen kiinteistöön on oltava ajoyhteys, koska sen vaatii huolto-, palvelu- ja pelastusliikenne. Tarkoittaa käytännössä sitä, että yksi kaista suuntaansa riittää, ja se kaista voi olla myös jaettu muiden liikennemuotojen kanssa, kunhan vain kaistan käyttö on rajoitettu niin, ettei se alenna tehokkaamman liikennemuodon kapasiteettitarvetta.
Mitä siis on ratikkaliikenteen kehittäminen? Onko se autoilun syrjimistä tai autoilijoiden vihreää kiusaamista? Ei kumpaakaan, vaan se on saavutetavuuden ja liikennetilan käytön tehokkuuden lisäämistä. Kokonaisuuden kannalta on yhdentekevää, onko autolla liikkuvien osuus 20 tai 30 %, kunhan 30 % ei tarkoita, että silloin järjestelmän tehokkuus on alentunut siitä, mikä se on 20 %:n autoilun osuudella. 20 %:lla ehkä autoilu on vielä varsin sujuvaa, 30 %:lla se on Helsingin keskustan olosuhteissa ruuhkautunutta ja hidasta.
En ole käsitellyt tässä ollenkaan liikennejärjestelmän haittoja mm. viihtyvyydelle. Menemättä asiassa pidemmälle voi vain todeta, että mitä enemmän liikenteestä on raitioliikennettä, kävelyä ja pyäräilyä, sen vähemmän liikenteestä on viihtyisyydelle ja terveydelle haittaa. Jos autoilua ”syrjitään” tästä syystä, onko se sitten vihreää, punaista vai sinistä vimmaa?
Antero