Tuohon Mikon ykköstapaukseen:
Riippumatta siitä, missä määrin Newcastlen järjestelmää pitää metrona, missä määrin pikaraitiotienä, se on joka tapauksessa ensimmäinen kokonaan "tyhjästä" ponkaistu saksalaisista Stadtbahneista vaikutteita saanut järjestelmä Euroopassa, avattu 1980. Koska Suomessa ollaan aina jäljessä kaikessa, oletan että Tampereella avajaisvuotena esimerkiksi 1982 tai 1985 on realistisempi. Ei sen puoleen, vuodella parilla sinne tänne ei ole suurta merkitystä sen suhteen, millainen järjestelmä olisi.
Korkeat laiturit ja kaluston hiukan perinteistä katuraitiovaunua suurempi mittakaava olisi senaikaiset asenteet tuntien tarkoittanut, että järjestelmään olisi suhtauduttu kuin halpaan metroon ennemmin kuin ratikkaan. Tampereen keskustassa linja olisi ollut tunnelissa, vaikka sille ei mitään varsinaisesti liikenteellisiä perusteita olisi ollutkaan. Tunneliasemia olisi pari-kolme, mutta heti keskusta-alueen jälkeen linja kulkisikin sitten maan päällä, omalla väylällään. Muutama tasoristeys linjalla olisi aivan varmuudella, ja Hervannan päässä linja saattaisi kulkea paikoin jopa kadulla. Myös muualla katuverkko vaikuttaisi linjaukseen, linja saattaisi olla paikoin kadun vieressä tai omilla kaistoillaan keskellä. Paitsi kaupungin keskustassa, jossa olisi tunneli. Jos Tampere olisi ryhtynyt rakentamaan omaa versiotaan Itäkeskuksesta, myös Hervannasta saattaisi löytyä tunneliasema.
Kun rakentaminen olisi lähtenyt käyntiin, olisi kaavailtu isompaa verkostoa. Kun linja olisi saatu valmiiksi ja sitä varten olisi hankittu 17 kpl hiukan ominaisuuksiltaan suomalaistettuja B-tyypin tai U2-tyypin Stadtbahn-vaunuja Valmetilta, joka olisi rakentanut ne Düwagin lisenssillä, kustannukset olisivat kuitenkin olleet niin paljon alkuarviota korkeammat, että rakentelu olisi jäänyt siihen. Tätä ainukaista linjaa olisi sittemmin saatettu Hervannan päässä jatkaa asemalla parilla, mutta ainakaan keskustan päässä tästä ei olisi tullut mitään, koska tunnelirakentaminen on kallista, ja maan päällähän ratikka olisi tietysti "häirinnyt autoliikennettä".
1990-luvulla asenteet olisivat kuitenkin alkaneet muuttua, ja matalalattiavaunujen tulo olisi auttanut ymmärtämään, että korkealaiturinen linja on pidemmän päälle epätarkoituksenmukainen. Oman aikansa kaupungissa olisi riidelty siitä, toteutetaanko mahdolliset laajennukset korkealaituriajattelulla vai matalalattialinjoina, ja edelleen, jos jälkimmäinen ratkaisu valitaan, onko olemassaolevan linjan laitureiden madallus perusteltua. Tähän mennessä asiasta olisi tehty seitsemän erilaista selvitystä, jotka kaikki olisivat päätyneet tavalla tai toisella keskenään erilaisiin johtopäätöksiin. Käytävässä keskustelussa entistä enemmän kuuluisi arvioita, jotka kannattaisivat matalalaiturista verkkoa. Käyttöön hankittaisiin matalalattiavaunuja, ja yhteisosuuksille olemassaolevan linjan kanssa toteutettaisiin matalat laiturit korkeiden rinnalle, kuten paikoin Saksassa on asianlaita. Ainoana vastahankaan olisi liikennelaitos TAKL, joka muistuttaisi erään toisen kaupungin matalalattiavaunujen ongelmista ja samalla vetoaisi kahden eri vaunutyypin pysyvästä rinnakkaiskäytöstä syntyviin ongelmiin. Kukaan ei edes uskaltaisi puhua korkealaituristen tunneliasemien muuttamisesta, koska sitä pidettäisiin liian kalliina, niin vähän kuin asemia olisikin. Tämän näkökulman uskottavuutta on kuitenkin hiukan nakertanut TAKL:n eläköityneen suunnittelujohtajan toisinaan Hervannan paikallislehdessä esittämät näkemykset linjan muuttamisesta täysmetroksi ja jatkamisesta Tampere-Pirkkalan lentoasemalle, tietysti tunnelissa. Mutta se onkin jo toinen tarina.