Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Onko nyt ymmärrettävä niin, että jos seuraavat eduskuntavaalit ovat ns. "välivaalit", ja vastaavanlainen sinivihreä hallitus jatkaa, Tampereen lähiliikennehanke aiotaan toteuttaa 2011-15?
Tuskin. Tampere on Suomen oloissakin vasta sijalla 13 väestötiheydellä mitattuna:Onko Tampere Euroopan suurin kaupunkiseutu, jossa ei ole minkäänlaista raiteilla kulkevaa paikallisliikennettä?
Kaikkein helpointa ja halvintahan tuo olemassa olevien raiteiden käyttöönotto olisi, mutta Tampereelta löytyy muutama suuri bussifirma, jotka vastustavat kiivaasti k.o. hanketta.Olen vuosia seurannut tätä poliitikkojen jahkaamista ratikoista. Ratikat ovat ok, mutta eniten ihmetyttää olemassa olevien raiteiden käyttämättömyys. Tunnistan, että ne eivät parhaalla mahdollisella tavalla osu nykyisiin taajamiin, mutta mielestäni potentiaalia alueella on silti. Asenteiden muuttamista vaikeuttaa kallis hintalappu.
Jonkinlainen pysäköintitalo tarvittaisiin ainakin eniten käytettyjen liikennepaikkojen läheisyyteen. Varsinainen laituri pysäkkeineen ei mikään tekniikan ihme ole.Millainen infrastruktuuri pitäisi Tampereen lähijunilla hoidettavilla pysäkeillä olla, jotta kustannukset pysyisivät edullisina ja palvelutaso silti houkuttelevana? Millaiset laiturit? Millaiset kulkuyhteydet katuverkosta? Millaiset infojärjestelmät? Entä ratikoilla?
Joo. Lähes jokaisen alikulkutunnelin läheisyyteen voisi tehdä seisakkeen kiskobussille. Alikulkutunneli mahdollistaa liikkumisen molempiin suuntiin.Pysäkit pitäisi rakentaa olemassa olevien ali- tai ylikulkujen viereen, sillä tasoristeyksiä ei lähiliikennealueella tunneta. Siltoja onneksi jo jokaisella ratasuunnalla Tampereen asemalta on pilvin pimein. Pikayhteytenä tason vaihtoon tehdään portaat ja esteettömyys hoidetaan luiskalla, jonka pituus määräytyy kulkukorkeuden mukaan 50 - 100 metriin. Hisseille varataan tila, mutta rakennetaan tarpeen mukaan vasta liikenteen vakiinnuttua. Talvikunnossapidon helpottamiseksi portaat katetaan ja seinitetään kevyesti.
Pk-seudulla on tietääkseni eri raiteet lähi- ja kaukojunille, mutta Tampereen seudulla voisi pärjätä nykyisillä, ehkä Lempäälän suuntaa lukuunottamatta.Lisäraiteita en usko mihinkään tarvittavan. Ruuhkaisimmalla välillä Tampere - Toijala ei ole junia sen enempää kuin Riihimäen eteläpuolella, jonne helposti mahtui tupla määrä kaukojunia kuin nyt ja kaksi lähijunaa tunnissa, joka olisi hyvä aloitustarjonta.
Tuskin. Tampere on Suomen oloissakin vasta sijalla 13 väestötiheydellä mitattuna
Ei kai siinä muuta ongelmaa ole kuin se, että EU myöntää rahaa kaupunkien liikennehankkeisiin. Kaupungiksi EU katsoo tietääkseni tietyn asukastiheyden ylittävän taajaman.Koko Tampereen väestötiheys ei kerro käytönnössä mitään itse kaupungin väestötiheydestä. Tampereeseen kuuluvat laajat Aitolahden ja Teiskon maaseutualueet, jotka nostavat pinta-alan moninkertaiseksi. Tilanne olisi vastaava, jos Helsinkiin liitettäisi koko Sipoo. Väestöntiheys puolittuisi, vaikka todellisuudessa kaupunki olisi edelleenkin sama.
Ei kai siinä muuta ongelmaa ole kuin se, että EU myöntää rahaa kaupunkien liikennehankkeisiin. Kaupungiksi EU katsoo tietääkseni tietyn asukastiheyden ylittävän taajaman.
Itse näkisin parhaimpana ratkaisuna, että Tampereella lähijunat ajettaisiin duoraitiovaunuilla, jolloin lähijunalinjaa voitaisiin pitää osana ratikkaverkostoa. Samalla ei tarvitsisi hommata erikseen lähijunia. Laiturin korkeus voisi olla 35 cm. Jos ratikoilla olisi rautatiellä laiturit kauempana itse raiteesta kuin kadulla, tai omalla kaistalla, voitaisiin ehkä hyödyntää astinlippoja jotka työntyisivät ovien alta esiin helpottaen kulkua vaunuun.Lähijunien laiturikorkeudeksi ei käytännössä pysty valitsemaan yli 550 mm korkeaa tavaraliikenteen vaatima leveämmän ulottuman vuoksi - askeletäisyys kasvaisi epäinhimilliseksi. Mutta mikä olisi alin käyttökelpoinen laiturikorkeus? Nykyinen matala standardi on 265 mm, joskaan se useinkaan ei toteudu vaan laitureista on tullut vielä matalampia. Korkeus ei edes toteutuessaan ole miellyttävä millään nykyisellä kalustolla, joiden lattia tai alin porras on aina korkean laiturin korkeudella ja askelkorkeus liian suuri.
Pysäkeillä pitäisi ehdottomasti myös löytyä infonäytöt joista näkee seuraavan junan tuloajan, sekä vaikkapa katoksen/odotushuoneen paikkeilla samanlaiset aikataulujen pidikkeet kuin nykyisillä asemilla ja seisakkeilla, sekä samassa yhteydessä bussien ja muitten ratikkalinjojen kartat joihin vaihtoasemat olisi merkitty selkeästi. Jos liikenne hoidettaisiin tosiaan duoratikoilla riittäisi laiturien pituudeksi vaikkapa 80 metriäkin, jos oletetaan että yksi vaunu on 35 metriä pitkä ja että vaunuja ajetaan mahdollisesti kaksinajossa.Laiturit olisivat halvimmillaan kenties reunalaitureita, joiden leveys olisi noin 2,5 - 3 m. Pinnoitteena asfaltti tai reunan osalta suuret kuvioidut betonilaatat ja sitten sora. Laiturilla tai sen vieressä olisi lasiseinäinen odotushuone suuremman matkustajavirran puolella, ei siis katos, ja siellä olisi muutama penkki ja kirkas valaistus ilkivaltaa torjumassa. Odotushuone ei olisi lämmitetty, varusteena siellä olisi seutulippujen lipunmyyntiautomaatti. Kaukojunaliput hankittakoon netistä. Kaksiraiteisen radan toisen suunnan laiturilla olisi sitten katos ja lippuautomaatti. Laiturien pituus olisi noin 120 m, johon mahtuu nelivaunuinen juna.
Polkupyörille telineet myös ehdottomasti joka pysäkille.Kaikille pysäkeille pitäisi rakentaa liityntäpysäköintipaikkoja joitakin kymmeniä, jos maankäyttö sen sallii. Näiden viimeistelyä sorakentästä kukin koristelluiksi suorakaideruuduiksi voidaan siirtää tuonnemmaksi.
TASE-2025 suunnitelmassa puhutaan ainakin Nokian suunnan lisäraiteesta (Lielahdesta Nokialle rata on yksiraiteinen).Lisäraiteita en usko mihinkään tarvittavan. Ruuhkaisimmalla välillä Tampere - Toijala ei ole junia sen enempää kuin Riihimäen eteläpuolella, jonne helposti mahtui tupla määrä kaukojunia kuin nyt ja kaksi lähijunaa tunnissa, joka olisi hyvä aloitustarjonta.
Juuri näin kuten kirjoitit tulisi tehdä.Liityntäliikenteen bussipysäkit mahdollisuuksien mukaan saman jalankulku- tai pyörätien päähän ja molemmille pysäkeille näytöt, joista näkyy molempien joukkoliikennemuotojen seuraavat yhteydet. Liityntäliikenteellä en tarkoita Helsingin mallia, jossa suorat bussit keskustaan on lopetettu.
Voisitko selittää kansantajuisesti, miten laiturin korkeus vaikuttaa junan käytettävyyteen ? Nykyisinkin samoja laitureita käyttävät erilaiset junat. Myös tavarajunat käyttävät samoja kiskoja.Itse näkisin parhaimpana ratkaisuna, että Tampereella lähijunat ajettaisiin duoraitiovaunuilla, jolloin lähijunalinjaa voitaisiin pitää osana ratikkaverkostoa. Samalla ei tarvitsisi hommata erikseen lähijunia. Laiturin korkeus voisi olla 35 cm. Jos ratikoilla olisi rautatiellä laiturit kauempana itse raiteesta kuin kadulla, tai omalla kaistalla, voitaisiin ehkä hyödyntää astinlippoja jotka työntyisivät ovien alta esiin helpottaen kulkua vaunuun.
Tuolla 35 cm korkeudella olevia laitureita ehdotin siis jos lähijunat Tampereella ajettaisiin ratikkakalustolla. Raitiovaunuthan kulkevat huomattavasti matalemmalla kuin junat. Toki ratikan lattia voidaan rakentaa samalle korkeudelle kuin rautateidenkin laiturit, mutta silloin kadulla olevat pysäkit jouduttaisiin myöskin korottamaan, jolloin taas mahdolliset yhteiset pysäkit bussien kanssa hankaloituvat. Loppu peleissä en näe ratikoiden laiturin korkeudella mitään varsinaista merkitystä, kunhan kalustoon on helppo nousta. Matala lattia ja mahdollisimman lyhyt väli laiturin ja vaunun välissä ratkaisevat. Itse näen kuitenkin matalan laiturin helpompana toteuttaa. Rautatieasemalla taas jouduttaisiin turvautumaan (jos siis Tampereen lähijuna ajettaisiin ratikoilla) laituriin, jolla on kaksi eri korkeutta. Esim. Oslon metrolla ja ratikoilla on yhteisiä osuuksia, mutta laiturikorkeuden johdosta ne eivät voi käyttää samaa laituria.Voisitko selittää kansantajuisesti, miten laiturin korkeus vaikuttaa junan käytettävyyteen ? Nykyisinkin samoja laitureita käyttävät erilaiset junat.
Tässä kuvassa näkyy miksi kapeampi juna tarvitsee astuinlipat, joskin esimerkkini ulos työntyvistä astuinlipoista edellisessä viestissäni oli melkoinen ääriesimerkki. Kuvassa näkyvän Haapamäen laiturin voi kuvitella vaikkapa ratikkalaituriksi. Tästä kuvasta näkyy myös junan kapeuden vaikutus laiturilla. Dm12 kiskobussissa onkin astuinlaudat ovien kohdalla, helpottamassa astumista oven ja laiturin reunan väliin jäävän "kuilun" ylitse. Samaten korkeudessa astuinlippa auttaa sillä Haapamäen laiturit, kuten monet muutkin laiturit tässä maassa ovat matalampia kuin, isoilla asemilla on totuttu. http://vaunut.org/kuvasivu.php/38802Tuolta löytyy vähän mittoja, mutta en osaa lainata noista pdf-tiedostoista.
Joka tapauksessa normaali matkustajavaunun leveys on 3,2 m mutta esim tämä kiskobussi on vain jotain 2,6 m http://www.vr.fi/heo/junat/vaunukuvasto_kiskobussi.pdf
Toki ne kelpaavat, kunhan junissa on portaat. Esim. Dm12 kiskobussi tai vaikkapa siniset teräsvaunut ovat korkealattiaisia, joihin joutuu nousemaan lyhyet portaat. Taaseen intercityt ja uusimmat lähijunat ovat matalalattiaisia, joihin on kätevä astua sisään. Sata prosenttinen matalalattiaisuus ei kuiteskaan ole aina soveltuvaisin ratkaisu kaikille radoille, kuten ollaan Helsingissä huomattu Variotramien kanssa.Sitten on erilaisia korkeuksia. Vanhat vaunut ovat korkeampia kuin uudemmat. Tarkoitan sitä korkeutta junan eteisestä laiturille. Silti samat laiturit kelpaavat erilaisille junille.
Pk-seudulla on tietääkseni eri raiteet lähi- ja kaukojunille, mutta Tampereen seudulla voisi pärjätä nykyisillä, ehkä Lempäälän suuntaa lukuunottamatta.
Nehän eivät sinne asemalle mahtuneet lainkaan sen myöhemmän selvityksen perusteella. Parasta olisi varmaan hoitaa lähijunaliikenne VR:n 3,2 m leveillä lähijunilla tai näillä: http://www.vr.fi/heo/junat/junat.htm nykyisillä raiteilla ja sitten pikaratikoiden siirtymäosuuksilla RHK:n kiskojen osuudella ei saisi olla pysäkkejä lainkaan.Tuolla 35 cm korkeudella olevia laitureita ehdotin siis jos lähijunat Tampereella ajettaisiin ratikkakalustolla. Raitiovaunuthan kulkevat huomattavasti matalemmalla kuin junat. Toki ratikan lattia voidaan rakentaa samalle korkeudelle kuin rautateidenkin laiturit, mutta silloin kadulla olevat pysäkit jouduttaisiin myöskin korottamaan, jolloin taas mahdolliset yhteiset pysäkit bussien kanssa hankaloituvat. Loppu peleissä en näe ratikoiden laiturin korkeudella mitään varsinaista merkitystä, kunhan kalustoon on helppo nousta. Matala lattia ja mahdollisimman lyhyt väli laiturin ja vaunun välissä ratkaisevat. Itse näen kuitenkin matalan laiturin helpompana toteuttaa. Rautatieasemalla taas jouduttaisiin turvautumaan (jos siis Tampereen lähijuna ajettaisiin ratikoilla) laituriin, jolla on kaksi eri korkeutta. Esim. Oslon metrolla ja ratikoilla on yhteisiä osuuksia, mutta laiturikorkeuden johdosta ne eivät voi käyttää samaa laituria.
Pakko myöntää, etten ymmärrä tästä yhtään mitään.RHK:n ATU:n mukaan 350 mm korkea laituri karkaa samalle 1800 mm etäisyydelle raiteen keskeltä kuin 550 mm korkea laiturikin. Jos duovaunun leveys olisi katuliikenteeseen sopiva 2,6 m, olisi se vain 1,3 m raiteen keskeltä ja siten tarvittaisiin RHK:n verkolla 400 mm ulos työntyvä askelma. Aika hurja ja väärään aikaan toimiessaan vaarallinen rakennelma. Jos tyydyttäisiin 265 mm korkeaan matalaan laituriin, saataisiin se 1600 mm päähän raiteen keskeltä, jolloin ulkonevaksi askelmaksi riittäisi noin 200 mm. HKL:n ratikkapysäkkien korkeus on 270 mm, jolla saadaan Varioon kulku tasossa. HKL:n katuliikenteeseen sovitetun käytännön perusteella 265 mm saattaisi olla hyvä valinta.
Pakko myöntää, etten ymmärrä tästä yhtään mitään.
Siis pidemmälle harppaukselle lyhyempi askelma ??? Matalammalla laiturilla pidempi askelma ??? Havaintokuva selittäisi enemmän kuin tuhat sanaa.
Nehän eivät sinne asemalle mahtuneet lainkaan sen myöhemmän selvityksen perusteella.