Ja näiden kahden liikennevälineen pysäkkiseremoniat ovat todella erilaisia.
Toivottavasti olet ottanut myös huomioon ratikassa mahdollisuuden kulkea kaikista ovista, joka tunnetusti nopeuttaa pysäkkillä seisomista.
Sisällä sen kyydissä kuullaan pyörien voimakasta kolinaa koko ajan ja vaihteissa, kaarteissa ja kadun ylityksissä kolina on erittäin voimakasta.
Itse olen ajanut Tallinassa ja Riikassa Skodan 14 Tr:llä. Meteli on huumaava. Lämmitystä on talvella minimaallinen, tai sitä ei ole. Virroitin irtoaa langoilta hyvin herkästi. Ikkunat ovat umpijäässä. Sisusta on huonossa kunnossa. Ruoste kukkii. Onko tässä nyt mitään järkeä?
Luuletko että kaikki ratikat maailmassa ovat Variotrammin kopioita? Luuletko etä Tampereella nähdään joka mutkassa 15 m kaarresäteitä? Luuletko että Tampereelle ei tehdä syväuraisia vaihteita? Onko esim. Tukholman, Lyonin, Mullhousen, Saarbrückenin, Bergenin, Pariisin sun muiden tuliterillä ratikkasyystemeillä samoja ongelmia?
Johdinauton investointikustannukset ovat 20 - 50 % alhaisemmat. Linjaa voi alkuvaiheessa ajaa siis diesel, maakaasu- ja sähkökalustolla.
Rakennetaan kalliit ajolangat, joita ei sitten käytetä täydellä teholla? Siis jos nyt oikein käsitin, niin haluat tällaisella ratkaisulla pitää huolen, siitä ettei osteta mitään susia vehkeitä vai?
Tällä vältetään Vauriotrammin kaltaiset virheinvestoinnit.
Kalustonvalmistajalla on omat velvollisuutensa pitää huolta siitä, että kalusto toimii. Maailmalla on paljon toimivia ratikkamalleja. Tampereella tulee taatusti ratikat liikkumaan jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen liikenteen alkua, jolloin ensimmäisen vaunusukupolven pikku vikoihin voidaan jo hyvissä ajoin puuttua.
Tampereen tarpeita ajatellen kaksiniveliseen johdinautoon mahtuu jo mukavasti matkustajia.
Mutta kun edelleenkään ei voiteta kapasiteetissa muuta kuin seisomapaikoilla, jotka ovat bussissa hyvinkin epämiellyttäviä. Lisäksi pidemmässä juoksussa liikennöintikustannukset eivät voita ratikkaa.
Kruunuhaassa auto on pysäkoinyt kiskoille ja raitiovaunu odottaa. Perässä tulevat raitiovaunut joutuvat odottamaan kunnes ensimmäisen vaunun este on saatu poistetuksi. Tämä tapahtuu kruununhaassa aamulla, illalla, päivällä , sunnuntaina ja tiistaina ja tännä, eilen ja huomenna.
Seiskat ja ykköset voidaan tuosta kierrättää aseman kautta. Kyseinen katu on muuten niin kapoinen, että väärin pysäköity kuorma-auto ym. voi jo jopa bussinkin jumittaa. Helpoin ratkaisu Krunikassa: Sivuparkkien kieltäminen. Mutta koska henkilöautojen parkit ovat pyhiä, niin silloin sitten maksetaan tällaisista kämmeistä.
Tämä on seikka jota raitiovaunufriikit ja raitiovaunu-uskovaiset vähättelevät.
Vähättelevät. Onhan sinulle jo mainittu monia esimerkkejä miten ratikka pystyy selviytymään tuollaisista tilanteista.
Johdinauto ajaa tarvittaessa esim Roomassa pitkän matkan ilman ajojohtoa, mutta sanokaa raitiovaunufanaatikot, millä vuosituhannella raitiovaunu ajaa ilman kiskoja.
Sama kun kysyisit milloin bussi ajaa ilman renkaita.
Johdinauto systemaattisesti vastustavat eivät halua perehtyä nykyaikaisen johdinauton ominaisuuksiin.
Mutta ethän sinäkään tunnu millään noteeraavan ratikoiden mahdollisuuksia toimia poikkeustilanteissa.
Minkäänlainen nykyaikainen raitiovaunu ei siirryl raiteilta pois. Sähkökatkoksen aikana raitiovaunu jaa keskelle Mannerheimintietä tai Hämeentietä.
Ratikka rullaa erittäin hyvin, joten se voi teoriassa liikkua pitkällekkin katkon aikana. Ratikoihinkin voi saaa muuten akut, joilla voi ajaa lähimmälle pysäkille.
Käytetty johdinauto voidaan myydä.
Kuten ratikkakin, mutta olen käsittänyt että käytetyille rollikoille on aika hiljaiset jälleenmyyntimarkkinat. Kuten varmaan myös 1524 mm raideleveydellä varustetulle ratikallekkin.
Mittauksessa 39 ja 14 pakataan keskimäärin 6 - 15 sekuntia Vauriotram 10 - 25 sekuntia.
Tuliko nyt selväksi ?
Ja tämä pätee kaikkiin maailman ratikoihin ja busseihin? 399-DF jo toikin hyvän pointin esiin.
Johdinautolinjan huoltokustannukset ova raitiolinjaa halvemmat.
Asfaltin vaihto 2-5 vuoden välein verrattuna raiteiden 20-40 vuoden vaihtoaikaan? Hiekoitus, auraus ja suolaus talvisin?
Eli uusia linjoja sähköistettäessa voidaan valita johdinautovaihto, koska se on kiistämättömästi halvempi.
Ei edelleenkään pitkässä juoksussa. Käytännössä mikään muu ei muutu, kuin se että bussit muuttuisivat Tampereella sähkökäyttöisiksi. Johdinauto ei taio ekstrakapasiteettia mihin diesel ei pysty. Jos halpuus ratkaisee niin silloinhan muuten dieselbussilinja se vasta halvaksi tulee.
Myös joukkoliikennevälineen aiheuttamalle melulle laitetaan ainakin Helsingissä yhä suurempi painoarvo.
Et taida hirveästi lukea mitä sinulle kirjoitellaan. Kuvittelet automaattisesti että Tampereella tulisi olemaan Helsingin kaltaisia ongelmia heti kättelyssä, jotka perustuvat vanhanaikaseen ratatekniikkaan ja sille huonosti soveltuviin vaunuihin.