Keskustelun tasosta
Petri Nummijoki on korjannut merkittävän aukon rautatiesivistyksessäni houkuttelemalla minut tutkimaan ruotsalaisten R-sarjan sähkövetureiden historiaa. En ole ollut tästä aiheesta kovin kiinnostunut, mutta parilla nettihaulla ja muutaman minuutin lukemisella kävi ilmi, että ASEA pääsi sähkövetureiden tyristoriohjauksen toimittajaksi jo vuonna 1967, joka on siis ennen kuin VR sai ensimmäiset Sm1:t ajoon. En ole tiennyt tarkkaa vuotta ennen, vaan olen ollut siinä käsityksessä, että Rc-vetureiden toimitus SJ:lle alkoi vasta Sm1:en jälkeen.
Asioiden selvittäminen vahvisti kuitenkin entisestään käsitystäni siitä, että Suomessa pilattiin rautatiekaluston valmistuksen elinkelpoisuus keskittymällä dieselkalustoon (joka ei ollut suomalaista teknologiaa, vaan ulkomaisten tuotteiden lisenssivalmistusta ja suurelta osin valmiiden komponenttien ostamista ulkomailta). ASEA tähtäsi R-sarjan kehittämisessä nimenomaan myös vientituotteen luomiseen, ja myös onnistui siinä. Suomessahan ei tällaisesta voitu haaveillakaan, koska dieseltekniikka ei ollut omassa hallinnassa, ja sähkötekniikkaa ei voitu käytännössä kehittää, kun oman maan rautatielaitos ei tilannut sähkövetureita.
Sitä ei Rc-sarjan historiaan tutustuminen kuitenkaan muuta, että Nummijoen tulkinnat erilaisen kaluston suomalaisuudesta sekä höyryvetureiden ja dieselvetureiden onnistumisista ovat nurinkurisia. Olen jo kerran kirjoittanut, että lopetan kinaamisen Nummijoen kanssa, ja olisin toivonut, että sen olisi Nummijokikin ymmärtänyt. En välitä kinaamisesta, mutta minusta ei ole reilua jättää puuttumatta väitteisiin, jotka johtavat asioita vähemmän tuntevia harhaan.
Kotimaisuudesta
Tiedän, että Tampella on valmistanut (lisenssillä) vetureiden dieselmoottoreita, ja että Suomessa on tehty muitakin rautatiekaluston komponentteja. Mutta lisenssivalmistus ei ole lainkaan sama asia kuin suomalainen tuote. Kun tuote suunnitellaan ulkomailla, ja suomalainen konepaja valmistaa näitä tuotteita ulkomaisin piirustuksin, tuotteen suomalaisuus ei määräydy sillä, minkälainen valmistajalaatta valmiin veturin kylkeen jossain laitetaan. Nummijoen mielestä se ratkaisee. Joten esim. Dv-sarjojen ja Dr13:n moottorit ovat hänen mielestään suomalaisia sillä perusteella, että veturin kyljessä on laatta tai logo, jossa lukee sekä Tampella että MGO. Kun sen sijaan Otanmäellä oleva tehdas ja sen suomalaiset työntekijät valmistavat ulkomaisten piirustusten mukaan junien, vetureiden ja raitiovaunujen runkoja ja suorittavat näiden kokoonpanon ja viimeistelyn samalla tavoin ulkomaisten piirustusten mukaan, tämä kalusto ei ole lainkaan suomalaista. Koska valmistajalaatassa ei lue niin. Eikös muuten Sr2:n kyljessä ole myös Transtech-laatta?
Valmistajalaatan teksti ei ole kotimaisuuden mitta. Kotimaisuuden määrittelyyn on ollut aikanaan hyvinkin tarkat säädökset, kun kotimaisuudella oli merkittävää kaupallista merkitystä. Kotimaisen työn liiton laatimat säädökset perustuivat tuotteen jalostusarvoon. Kun esimerkiksi valmistus ja raaka-aineet hankittiin kotimaasta, täysin ulkomainen tuote, jota valmistettiin samanlaisena jossain toisessa maassa, saattoi saada kotimaisuuden tunnuksen, avainlipun. Silti jokainen ymmärtää, ettei sellainen tuote muutu siitä suomalaiseksi.
Nykyäänhän ei kotimaisuudella enää ole merkitystä kuten ennen. Kaiken kaikkiaan globalisoituneessa maailmassa on vaikea sanoa, minkä maalainen jokin tuote on, kun tuote koostuu eri puolilla maailmaa suunnitelluista ja valmistetuista osista. Nummijoen tulkinnoissa erikoista onkin se, että suomalaisen tuotteen määrittely näyttäisi olevan hänellä täysin mielivaltaista. Johdonmukaisuuden löydän vain siitä, että dieselkäyttöinen rautatiekalusto on aina suomalaista, sähkökäyttöinen ei ole koskaan. Räikeimmät esimerkit tästä taitavat olla "suomalainen" Hr13/Dr13 (veturi suunniteltu ja 2 ensimmäistä kappaletta valmistettu Ranskassa) ja "ulkomainen" Sm1 (sähkötekniikka suunniteltu ja valmistettu Suomessa, junan korirakenne ja konstruktio suunniteltu suomessa, komponentteja valmistettu lisenssillä Suomessa tai ostettu ulkomailla valmistettuina, koko juna valmistettu Suomessa).
Vetokaluston laatu
Toinen asia, jota on vaikea myöskään käsittää kuin dieselkaluston palvontana, ovat Nummijoen vertailut höyry- ja dieselvetureiden kesken. Oman aikansa menestyneet höyryveturisarjat ovat Nummijoen mielestä kelvottomia, koska niitä ei käytetty sen jälkeen kun höyryvetureiden käyttö oli loppunut, ja koska niitä ei ollut valmistettu yhtä paljon kuin vuosikymmeniä myöhemmin höyryvetureiden valmistuksen jälkeen valmistettuja dieselveturisarjoja. Mutta vaikka yhtä dieselveturisarjaa on valmistettu vain 5 kappaletta, ja niidenkin käyttöikä jäi lyhyemmäksi kuin paljon aikaisemmin valmistuneiden höyryvetureiden, tämäkin yleisesti epäonnistuneeksi arvioitu veturisarja on Nummijoen mielestä parempi kuin aikansa menestyneet höyryveturit.
Maailma ja tekniikka kehittyvät ja muuttuvat. 1930-lukua ei voi suoraan verrata 1970-lukuun. Nummijoen tapa asettaa vetureita paremmuusjärjestykseen perustuu kuitenkin siihen, että esim. 1930-luku ja 1970-luku ovat täysin vertailukelpoiset - jos Nummijoen paremmuusjärjestys ei perustu vain uskonnon omaiseen ajatukseen, että dieselveturit ovat aina parempia kuin muut. Höyryveturit hän todistaa huonoksi sillä, että dieseleitä on rakennettu höyryvetureiden jälkeen, sähköveturit ovat huonoja siitä, että niissä ei ole suomalaisen yrityksen valmistajanlaattaa.
Asioiden perustelu yleensä
Asioita voidaan hämärtää pikkunäppärällä numeropelillä ja hajanaisilla tiedoilla. Niitä poimitaan sieltä täältä sen mukaan, tukevatko ne omaa uskomusta vaiko ei. Koska kukaan ei koskaan voikaan esittää kaikkea tietoa, tutkimustyöhön liittyy olennaisena osana lähdekriittisyys. Tutkijan on aina pyrittävä antamaan tutkimuksen lukijalle käsitys lähteiden luotettavuudesta, jotta lähteiden perusteella tehtyjen arvioiden luotettavuus on punnittavissa myös siltä osin, kun arviot perustuvat suoraan lähteisiin.
Tutkijan tehtävä ei ole etsiä ja löytää todisteita ennalta määrätyn tuloksen saavuttamiseksi ja kiistää tai jättää huomiotta löydät ja havainnot, jotka ovat määrättyä tulosta vastaan. Tiedän hyvin, että käytännössä tehdään juuri näin, eli tehdään tavoitetutkimuksia. Mutta sellainen ei ole pyrkimys eikä se johda oikeaan ratkaisuun.
Numeroleikki ja yksityiskohdilla elvistely eivät kuitenkaan usein muuta vallitsevia periaatteita. Siitä olkoon esimerkkinä se, mistä aloitin, ruotsalainen Rc-veturi. Vaikken tiennyt toimitusten aloitusvuotta ja sitä, että se oli ennen suomalaisten Sm1-junien toimitusta, tämä yksityiskohta ei muuttanut vähemmän tarkoilla tiedoilla tehtyä analyysiäni suomalaisen rautatiekalustoteollisuuden kohtalosta ja sen syistä.
Vielä yksi asia, jota Nummijoki ei valitettavasti myönnä ja jonka hän sivuuttaa siksi merkityksettömänä. Se on tiedon puute. Nummijoella on vakaa usko omiin ajatuksiin asioista, joista ei ole saatavilla tietoa. Kun esittää arvioita tällaisista asioista, niitä ei pidä väittää tosiksi vain sillä perusteella, että jostain sattuu löytymään tukea omalle uskomukselle. Totta kai saa ja on hyväkin pohtia ja tehdä omia tulkintoja. Mutta niitä ei pidä ryhtyä pitämään tosina. Eikä pidä väittää tutkimuksen ja tiedon puutetta merkityksettömäksi, jos on pelko oman uskomuksen joutumisesta kyseenalaiseksi.
Tämä on asia, joka liittyy Suomen rautateiden vetovoimapolitiikkaan, erityisesti sähköistykseen ja sen viivästymiseen vuosikymmeniä. Ja samoin myöhempään asiaan, Pendolinojen hankintaan. Ilman asian pätevää tutkimista kukaan ei voi väittää asiasta muuta varmaa kuin vain sen, mikä on tapahtumien luettelo. Dieselöinti ja sähköistyksen viipyminen voivat olla yhtä hyvin oikeita kuin vääriäkin päätöksiä niin kauan kun asiaa ei ole pätevästi selvitetty. Sama koskee Pendolinoijen hankintaa, siis sitä, oliko se hyvä vai huono päätös. Pendojen hankinta on lisäksi niin tuore asia, ettei vielä edes voi tietää, oliko niistä enemmän hyötyä vai haittaa.
Lopuksi
Kuten alussa sanoin, en välitä kinata. On mukavaa väitellä älykkäästi, ja sitä tällä foorumilla on enimmäkseen ollutkin. Väittely on myös ollut asiallista, siis liittynyt asiaan. On esitetty omia ajatuksia, arvioitu toisten perusteluita ja hyväksytty, että on erilaisia mielipiteitä. Joku pitää metrosta ja moittii raitiovaunuja, esimerkiksi. Eikä tuomitse ihmistä kuten minua siksi, että esitän raitiovaunuja puoltavia ajatuksia, vaikka ei itse olekaan samaa mieltä. Kysehän on usein arvostuksista, jolloin samoista tiedoista päädytään eri ratkaisuun sen mukaan, mitä kukin pitää tärkeänä.
En tunne Nummijokea, mutta hän vaikuttaa tuntevan minut kyllin hyvin moittiakseen minua asioista joita esitän. Tämä kirjoitus on tulkittavissa Nummijokeen henkilökohtaisesti kohdistuvaksi, olenhan maininnut hänet useasti nimeltä. Olen kirjoittanut näin siksi, etten pidä yksityiskohdista saivartelemista näissä asioissa hyödyllisenä, ja siksi olen Nummijoen tekstien lainaamisen sijaan joutunut mainitsemaan tekstissä muulla tavoin, mitä hän on esittänyt.
Jos tämä "keskustelu" edelleen jatkuu Nummijoen puolesta samanlaisella kielenkäytöllä, epäolennaisten yksityiskohtien esittämisellä asiasta irrotettuna ja epäloogisesti tulkittuna, pidän keskustelun tasoa niin alhaisena, etten välitä siihen enää osallistua. Se ei tarkoita sitä, että hyväksyisin ja pitäisi oikeana asioita, joihin puuttumisen katson jo aiemmin kirjoitetun toistamiseksi ja ajan hukaksi.
Nummijoki saa rakastaa dieselkalustoa ja asettaa sen omassa mielessään kaiken muun yläpuolelle. Mutta muita hänen ei ole oikeus pitää huonompina ihmisinä siksi, etteivät hyväksy hänen omaa ajattelutapaansa.
Ystävyydellä kaikkia kohtaan,
Antero