Yleinen laivakeskustelu

Baltic Princessin telakointi venyy jo toistamiseen. Aluksi liikenteeseen paluun piti tapahtua 22.2. Sitten se siirtyi kahdella päivällä ja nyt laivan ilmoitetaan palaavan liikenteeseen aikaisintaan 2.3. Baltic Princessin lähdöt ajalle 24.2.-1.3. joudutaan perumaan kokonaan. Siten aika moni hiihtolomakauden risteily jää väliin.

Ja taas venyy telakointi. Tällä kertaa laivan on tarkoitus palata liikenteeseen 8.3. mutta Tallink käyttää tiedotteessaan yhä sanaa arvio, joten muutoksia voi vieläkin tulla. Galaxy liikennöi 5.3. aamuun asti omalla aikataulullaan ja siirtyy sen jälkeen korvaamaan Baltic Princessiä.
 
Ja nyt sitten peruttiin Baltic Princessiltä lähtö teknisen vian vuoksi (eilisillan lähtö). Kolme päivää ehti kulkea telakoinnin jälkeen.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd korostaa, että toistaiseksi vain sunnuntai-illan lähtö on peruttu. Toistaiseksi ei tiedetä, mikä aluksessa tarkalleen ottaen on vikana.

- Laiva saapuu tänään illalla Turkuun, minkä jälleen vikaa tutkitaan ja selvitellään.

Uskaltaako laivalle enää lainkaan varata matkoja?

- Jos mahdollista ja haluaa pelata varman päälle, vähän vielä pidemmälle kannattaa se oma matka ehkä siirtää.
 
Baltic Princess palaa telakalle. Toistaiseksi tavoitteena on liikenteeseen palaaminen lauantaina 17.3. Telakka ei ole toistaiseksi vielä tiedossa, joten voi olla sen vuoksi lisää viivästyksiä luvassa. Alla otteita uutisista.

Iltalehti:

Alus joutui eilen illalla jäämään Turkuun teknisen vian vuoksi. Yhtiön mukaan vian teknisiä vikoja ei ole saatu korjattua, minkä vuoksi laivaa on korjattava kuivatelakalla, ennen kuin se voi palata reitilleen.

- Kartoitamme parhaillaan telakkavaihtoehtoja, ja toivomme telakoinnin mahdollistuvan pian, Tallink Silja tiedottaa.

Turun Sanomat:

Teknisen vian syytä ei vielä tiedetä, mutta viestintäjohtajan mukaan se ei liity vaihdelaatikoihin, jotka vaihdettiin Puolan telakalla.
 
Marine trafficissa nähdyn mukaan Baltic princessiä on tänään testailtu ajossa saaristossa. Alkaa näyttämään siltä että purkki on pursittu kasaan.
 
Baltic Princess lähti ilmeisesti tänään noin tunnin myöhässä Turusta. Laivalla ei kuulemma oltu ilmoitettu syytä myöhästymiseen. Mahtaakohan taas olla jotain vikaa, vai ihan muuten vaan myöhässä...?
 
Viking Grace on tänään saanut roottoripurjeen yläkannelleen (näkyy esim. sataman nettikamerassa).
 
Uusi aikataulu Viikkarille kesäksi Tallinnan reitille:

https://www.vikingline.fi/valitse-matka/aikataulut-yhteydet-satamiin/aikataulut/helsinki-tallinna/

Erityisen erikoinen on tuo yöliikkuminen Helsingistä Tallinnaan sunnuntain ja maanantain välillä johon ei kuulemma oteta ei rahtia eikä matkustajia.

Tuo on kieltämättä hieman kummallista. En asiasta juuri tiedä, mutta laitan jotain omia pohdintoja alle:

Jos sunnuntai-iltaisin on erityistä kysyntää lähdölle Tallinnasta Helsinkiin, voi lisälähtö olla perusteltu. Sillä, ettei Helsingin päästä oteta matkustajia tai rahtia, voidaan varmaan säästää henkilöstökuluissa jonkin verran (esim. lähtöselvitys ym.), eikä lähtö luultavasti olisi kuitenkaan suosittu. Linkin teksteistä päättelen kuitenkin, että laivalla yöpyminen on mahdollista, kunhan nousee laivaan jollain aiemmalla satamapysähdyksellä. Tuolla saataisiin jonkinlainen miniristeilytuote myös virolaisille ja suomalaisten miniristeilystä tulisi pidempi, mikä voisi kenties tuoda jotain etua. Lisäksi saadaan kelvollinen hotellituote säilytettyä Tallinnassa. Veikkaisin siis, että kyse on jonkinlaisesta kokeilusta.
 
Jos sunnuntai-iltaisin on erityistä kysyntää lähdölle Tallinnasta Helsinkiin, voi lisälähtö olla perusteltu. Sillä, ettei Helsingin päästä oteta matkustajia tai rahtia, voidaan varmaan säästää henkilöstökuluissa jonkin verran (esim. lähtöselvitys ym.), eikä lähtö luultavasti olisi kuitenkaan suosittu.

Sunnutai-ilta Tallinnasta Helsinkiin on erittäin suosittu vuoro, joten en yhtään ihmettele, että haluavat ajaa tuon vuoron. Samalla kun ei oteta paluussa ketään kyytiin, voidaan laittaa henkilökunta lepäämään, ainakin suurimmalta osin.
 
YLE: Neljälle telakalle tarjouspyyntö Merenkurkun uudesta laivasta

Suunnitelmat uuden laivan saamiseksi Merenkurkkuun etenevät. Kvarken Link Ab on kutsunut neljä telakkaa jättämään sitovat tarjoukset uuden laivan rakentamisesta. Telakoista kolme on eurooppalaisia ja yksi aasialainen.

Telakoiden on määrä jättää tarjouksensa jo elokuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että sopimus voidaan allekirjoittaa ennen vuodenvaihdetta. Merenkurkun uuden laivan toimitusajaksi on määritelty huhtikuu 2021.

Jutussa sanotaan myös, että rahoituksen pitäisi nyt riittää tilauksen toteutumiseen.
 
Takaisin
Ylös