Vs: Miten Östersundomin joukkoliikenteen voisi järjestää järkevästi?
Mites minulle on muodostunut kuva, että sinulle tärkeintä on se ettei rakenneta metroa, muut on sitten toisarvoista. Se metro kun on niin niin niin paha asia, syystä joka ei minulle ole valjennut.
Taidat lukea tekstejäni siten kuin itse haluat niitä ymmärtää, ei mitä minä tarkoitan. Se näkyy tästäkin viestistäsi.
Riippumatta siitä, mitä sinä haluat tulkita, minulle on tärkeintä, että ei enää rakenneta autokaupunkia. Silloin ei pidä myöskään rakentaa sellaisia joukkoliikenneratkaisuja, jotka tukevat autokaupunkia. Helsingin metro on alusta pitäen suunniteltu tukemaan maksimaalista autoilua (katso
perustelut vuodelta 1955) ja se on myös käytännössä sen tehnyt. Ja kun ei rakenneta autokaupunkia, silloin on tietenkin rakennttava joukkoliikennettä. Mutta ei sellaista, jolla joko edistetään tai ei vähennetä autoilua. Eli on tehtävä muuta kuin sellaista metroa mikä täällä nyt on. Yleisesti niitä nimitetään raitioteiksi, vaikka monessa kaupungissa myös metroksi.
Tätä palstaa lukiessa ei kerta toisensa jälkeen minua lopeta hämmästyttämästä se kuva jonka täällä saa siitä miksikä metroja maailmalla rakennetaan, minkälaisiin tarpeisiin kuten likimain täydellinen hiljaisuus siitä mikä on metron rooli kaupunkiseutujen sisäisessä liikenteessä.
Meidän maankäytön tehokkuudella ei ole mitään tarvetta rakentaa sellaista metroa kuin HKL:n metro on nyt tai mitä sen suunnitellaan olevan tulevaisuudessa, kapasiteetin 1/3 vähentämisestä huolimatta. Erilaisia metroja rakennetaan monissa kaupungeissa. Usein niitä tehdään todelliseen tarpeeseen, kun maankäytön tehokkuus on niin suuri, ettei enää muuta konstia ole. Mutta meillä ei ole sellainen tilanne, eikä ole mitään mieltä ottaa mallia Manhattanin tai Tokion ratkaisuista, kun täällä ei ole sellaiset olosuhteet.
Ei lakkaa hämmästyttämästä myöskään se, että ollaan liki jokatoisessa viestissä rakentelemassa jotain yhteyttä keskustaan ikään kuin se olisi ainut suunta mihin ihmiset ovat menossa.
Tätä minäkin ihmettelen, muutamien virkamiesten kommentteja myöten. Mutta vain keskustaan johtavat yhteydet ovat metrofanien mielessä. Heille ei näytä olevan mitään merkitystä sillä, että seudun liikenne on kasvanut nimenomaan kehäteillä viimeiset 20–30 vuotta.
Ihmetykseni kohdistuu myös siihen miksi likimain jokainen "ratikkafani" tuojottaa Saksaan sekä siihen miten siellä on asioita hoidettu, pääsääntöisesti kaupunkiseuduilla jotka on noin Vantaan kokoisia, siis ihan eri kokoluokassa kuin Helsingin kaupunkiseutu. Mitäs jos oikeasti välillä otettaisiin se pää pois sieltä per.. pensaasta ja katsottaisiin sinne missä tällä hetkellä toteutetaan joukkoliikenneratkaisuja viimeisimmällä käytettävissä olevalla tiedolla ja taidolla sekä varsin surella rahalla. Näitä kohteita ei ole Euroopassa eikä ameriikassa, vaan ne kohteet löytyvät Aasiasta. Joukossa on toki huomattavasti suurempia keskuksia kuin Helsinki, mutta rakentamisen periaatteet pysyvät samoina oikeastaan kaikkialla tänäpäivänä rakennettavissa kohteissa riippumatta sitä onko alueella 2 miljoonaa tai 20 miljoonaa asukasta.
Kuten jo sanoin, ei pidä ottaa mallia sellaisista esimerkeistä, joilla ei ole mitään yhteistä meidän olosuhteidemme kanssa. Meillä ei ole täällä yhtään Aasian megapolista, vaan sellaisia kaupunkiseutuja kuin Keski-Euroopassa. Siellä seutujen koot ovat noin 0,2–8 miljoonaa, jossa on haarukkaa ihan hyvin meille, kun tämä meidän suurin seutu on runsas miljoona.
Ratkaisut eivät ole todellakaan samoja 2 ja 20 miljoonan asukkaan seuduilla. Viimeisimmän tiedon ja taidon joukkoliikenneratkaisut ovat Keski-Euroopassa, josta on otettu mallia ympäri maailman. Tietenkään Keski-Euroopassa eivät ole maailman suurimmat ja tiheimmin rakennetut urbaanit alueet, joten niihin ei esimerkkejä EU-alueelta löydy.
Palatakseni ihmetyksistä takaisin asiaan, niin kuten sanottua niin itäväylän levennyt tulee. Se tosin palvelee paljon muutakin käyttöä kuin yksityisautoilua. Se tosin on hyvä unohtaa näissäyhteyksissä. Toisaalta tuo tietyhteys levennettynä palvelee, riippumatta siitä mitä muita joukkoliikenneratkaisuja tehdää, myös joukkoliikennettä. Liikenne ei lopulta ole nollasumma peliä ja toimiva liikenne, myös toimiva joukkoliikenne edellyttää toimiaa katu/tieverkostoa.
Eli olet samalla kannalla kuin autopuolue, että mahdollisimman leveät kadut ja niiden eritasoliittymät on tehtävä joka tapauksessa, koska kaikki kuitenkin liikkuvat autoilla? Nimimerkkikaimasi tällä foorumilla totesi taannoin osuvasti, että ei teitten leventäminen ja eritasoliittymien tekeminen ole mikään pakko sen enempää kuin ei ole pakko rakentaa eritasoliittymää Oopperan nurkallekaan. Autoilulle voidaan päättää tarjota se kapasiteetti kun halutaan ja loput hoidetaan joukkoliikenteellä.
Aha. No kiva kun kerroit mullekkin vaikken ole moista havainnut ja kuitenkin käytän metroa likimain päivittäin ja Itsiksen asemaakin useamman kerran viikossa.
Tuskinpa tulet Itikseen vielä Östersundomin uusilta asuinalueilta.
Tai kuten esität yksikertaistaen, niin ensin bussista ratikkaan ja ratikasta edelleen metroon, joten kyllä vaihto tuossa ratikkaskenaariossa tulee yhden kappaleen verran lisää.
No kun ei tule, koska ratikkaratkaisussa EI tarvita liityntäliikennettä. Jos sinun asenteesi estää ymmärtämästä tätä, se ei kuitenkaan muuta sitä miten asia on. Oletkohan lukenut Metro- ja Ratikka-Östersundomia esittelevät raportit?
Toisaalta vaihto itsessään ei ole ongelma jos se tehdään järkevästi. Eriasia on sitten tehdäänkö.
Esimerkiksi Saksa on täynnä esimerkkejä hyvin järjestetyistä ja helpoista vaihdoista. Ei voikaan kuin ihmetellä sitä, miksi täällä vaihtamiseen perustuvassa järjestelmässä vaihtaminen on järjestetty mahdollisimman heikosti.
Antero