... Tampereen teknillinen korkeakoulu perustettiin muistaakseni vielä joskus tuon jälkeen Otaniemen etäkampuksena tms.). Mistä sen tietää mitä pienestä maakuntayliopistosta voi suotuisissa oloissa kehittyä esim. seuraavan 50 vuoden aikana?
TTKK perustetiin TKK:n sivukorkeakouluksi 1965 ja siitä tuli itsenäinen korkeakoulu 1972. Minä aloitin opinnot siellä 1975 ja teekkarilakkiini sain vielä Otaniemen kokardin. Viimeisenä vuosikertana.
TTKK perustettiin siksi, että haluttiin lisätä DI-koulutuksen määrää. Mutta myös laatua. Tampereella koulutusohjelmat poikkesivat Otaniemestä. Nykyään taitavat olla enemmän päällekkäisiä siten, että Otaniemessä on karsittu joitain kapea-alaisuuksia. Mutta edelleen on keskitytty eri asioihin.
Jatko-opintojen myötä olen saanut tutustua businespohjaiseen korkeakouluun nykyisessä Aalto-yliopistossa, enkä liputa sellaisen puolesta. Yhteistyö teollisuuden kanssa on hyväksi, mutta tieteen itsenäisyydelle ja riippumattomuudelle ei ole hyväksi joutua toimimaan rahoittajien ehdoilla. On kestämätön tilanne, ettei perustutkimusta tai muuta nopeasti liiketoiminnaksi muutettavaa tiedettä voi harjoittaa, kun sellaisen rahoittaminen ei ketään kiinnosta.
Kun ollaan joukkoliikennefoorumilla, on hyvä todeta, että koko joukkoliikenneala on sellainen, että vähäkin tutkimus kuolee ja kuihtuu pois, jos sitä voi tutkia vain ulkoa saatavalla rahalla. Tehokas ja hyvin hoidettu joukkoliikenne ei ole minkään yrityksen taloudellinen intressi, koska tavoitteena on minimoida joukkoliikenteeseen liittyvät ostot kun kaikki yritykset haluavat maksimoida myynnin. Asia kiinnostaa ainoastaan julkista sektoria, joka joutuu rahoittamaan joukkoliikenteen. Mutta paljonko sieltäkään heruu rahaa tutkimukseen, kun liikennelaitokset ja toimivaltaiset viranomaiset kuten HSL painiskelevat itsekin raha- ja resurssipulassa. Se vähä raha mitä löytyy, menee käytännössä alan konsulteille. Eivätkä ne tee tiedettä, sillä tieteellä ei konsulttifirma pysy hengissä.
Minusta tiede kuuluu niihin yhteiskunnan toimintoihin, joita ei voi hoitaa markkinavetoisesti. Tieteestä on päätettävä strategiaperustein ja se on pakko rahoittaa julkisesti, koska vain harvoin tieteen rahoittaminen on taloudellisesti tuottavaa. Tästä seuraa myös se, että on aika lailla yhdentekevää, missä tiedettä tehdään. Ei siihen päde sama mikä pätee liiketoiminnan menestykseen.
Antero