Minusta tässä asiassa, mitä tulee metroon tai yhtä hyvin ydinvoimaloissa, on kyse siitä, että järjestelmän rakentaja ja käyttäjä ei halua käyttää rahaa turvallisuuteen, koska se ei tuota. Tuloja tulee vain tuotteen, metron tapauksessa palvelun, myynnistä. Asiakkaat eivät maksa turvallisuudesta. Katastrofin sattuessa sekä metrossa että ydinvoimalassa vahingot ovat joka tapauksessa niin suuret, ettei rakentajan ja operaattorin varallisuus riitä mitenkään vahinkojen korjaamiseen. Siten ei ole myöskään intressiä sijoittaa turvallisuuteen onnettomuuskulujen pienentämiseksi. Eli suomeksi sanottuna, vastuu ja sen kustannusten kantaminen ulkoistetaan, tulot halutaan pitää itse.
Antero
Kun oheisia väitteitä katsellaan ilman ratikkalaseja vai sanotaanko ilman metrovastaisia laseja voidaan todeta että bussit ja ratikathan ne vasta ovatkin vastuuttomasti rakennettuja ja niissä turvallisuus on todella siirretty matkustajien ja muun liikenteen kontolle.
Parit perustelut:
-Ratikoissa ja busseissa ei ole minkäänlaista kulunvalvontaa, metrossa sellainen on ja sen turvallisuustaso on alle yksi virhetoiminto sataa miljoonaa tuntia kohden (SIL 4). Ratikan ja bussin kuljettajat eivät taida päästä tähän, eivät edes SIL 1 tasolle..
-Bussit ja ratikat kulkevat muun liikenteen seassa, metrolla muun liikenteen kanssa kolaroiminen on estetty eristämällä metro muusta liikenteestä.
-Metrossa ei kuljeteta palavia nesteitä, busseissa on dieseliä ja bussipalojahan on vähän väliä.
-Metron asemilla on selkeät poistumistiet, jotka on mitoitettu matkustajamäärän mukaan, tunnelissakin on poistumistiet ainakin länsimetron osuudella. Koitappa evakuoida ratikkaa ruuhka-aikaan esim. Lasipalatsin pysäkillä, kun siinä ei mahdu edes kävelemään normaalisti ilman evakuointitarvettakaan, tai keskellä manskua samaiseen ruuhka-aikaan kun autoja seisoo joka puolella ympärillä pakoputki jäähdyttimessä kiinni. (tässä on hieman kärjistetty asioita, mutta eikös se ole tällä foorumilla tapana )
-Eristämisellä ja asemien laituriovilla estetään matkustajien pääsy metron alle, ratikoiden ja bussien alle jää ihmisiä melko usein ja siitä tulevaa jälkeä voi tarkastella mm. Täältä http://katsomo.fi/katsomo/?progId=137545
Eli missä liikennevälineissä sitä riskienhallintaa onkaan laiminlyöty sekä vastuuta ja kustannuksia siirretty muille?
Se että metro kulkee tunnelissa ja siellä mahdollisesti sattuva onnettomuus aiheuttaa vahinkoja, ei merkitse sitä että metro automaattisesti olisi suorastaan hengenvaarallinen kulkupeli kuten täällä annetaan ymmärtää. Muilla, maan päällä kulkevilla liikennemuodoilla on paljon suurempi riski joutua onnettomuuteen. Se onko metron tulipalo vai ratikan kolaroiminen ja jalankulkijoiden yliajaminen vaarallisempaa todennäköisyyden ja frekvenssin perusteella, tarviikin jo tilastotieteilijän.
---------- Viestit yhdistetty klo 23:41 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 23:14 ----------
Mirva Haltia-Holmbergin blogin kommenteissa on yksi vastaus tähän (kommentti nro. 10):
Kyse siis ei ole suoraan todennäköisyyksistä vaan sen vakavuudesta, mitä voi tapahtua. Jos kyse olisi todennäköisyysksistä, lentoliikenteen turvamääräykset olisivat lähes olemattomat ja tieliikenteessä huomattavasti tiukemmat kuin nyt on lentoliikenteessä. Koska vakavan onnettomuuden todennäköisyys tieliikenteessä on moninkertainen lentoliikenteeseen verrattuna.
Todennäköisyys on kelvoton mittari siksi, että onnettomuus, joka voi tapahtua 10 miljoonan vuoden tai 20 vuoden välein voi kuitenkin tapahtua jo huomenna. Siksi ei ole kyse todennäköisyydestä vaan on/ei-kysymys siitä, voiko jokin onnettomuus tapahtua. Jos voi, sen seurauksiin on varauduttava. Tämä on turvallisuusajattelun periaate.
Antero
Turvallisuusajattelun oeriaate on kyllä se että huomioidaan riskin todennäköisyys ja sen vakavuus, ei vain toista. Vakavakin riski voidaan hyväksyä kun sen todennäköisyys on erittäin pieni (esim. Kahden metron yhteentörmäys on vakava riski joka eliminoidaan turvalaitteilla, ratikat luottavat tässä vain kuljettajien ammattitaitoon ja tuuriin) Tai todennäköinen riski voidaan hyväksyä kun sen vakavuus on pieni (esim. Ratikka törmää jalankulkijaan, vain yksi ruumis).
Lentoliikenteessä onnettomuustodennäköisyys on pieni sen vuoksi että siellä on riskit minimoitu todella tarkkaan, koska seuraukset virheistä aiheuttavat suuria vahinkoja. Ja kyse on nimenomaan todennäköisyyksistä, virheen mahdollisuutta kun ei voi aukottomasti poistaa kovinkaan monesta asiasta vaan aina jää virhemahdollisuus. Kyse on vain siitä kuinka pieneksi todennäköisyys saadaan ja kuinka paljon siihen kannattaa käyttää resursseja (=virheen aiheuttama onnettomuuden vakavuus)
Jos turvallisuusajattelussa noudatettaisiin logiikkaa että voiko jokin onnettomuus tapahtua ja jos voi niin niihin tulisi varautua, tällöin esimerkiksi ratikat eristettäisiin muusta liikenteestä (kolarivaaraan varautuminen), ne varustettaisiin kulunvalvonnalla (törmäys toiseen ratikkaan 50km/h tekee aika pahaa jälkeä), ratikkapysäkeille rakennettaisiin ovet ettei matkustajat joudu kiskoille, pysäkkien pelastusmahdollisuudet mitoitettaisiin (keskellä katua olevilta pysäkeiltä huono pelastautua jos autoja ympärillä). Tämän jälkeen ratikoita voisikin kutsua nimellä metro, vain väri olisi enää väärä
Viimeksi muokattu: