...mutta fakta on se, että 1950-luvun uudelleenrakentamisen aikana joukkoliikenteen laajentaminen annettiin Helsingissä busseille, ei raitiovaunuille.
Juuri tätähän olen selittänyt, sekä tässä että kokoamassani
historiikissa. Bussien suosimisen syynä oli autoilun suosiminen, josta myös metroinnostus johtui. Tämä on luettavissa vuoden 1955 valtuustoaloitteista sekä liikennettä suunnitelleiden erinimisten toimikuntien mietintöjen ja suunnitelmien perusteluista: Helsinki tarvitsee maanalaisen, jotta kasvavalle autoilulle on tilaa.
Bussi oli "hyvää" joukkoliikennettä, koska sille ei tarvinnut tehdä eri väyliä kuin autoille. Ja kun metrosuunnitelmien vuoksi raitioteiden laajentaminen keskeytettiin, mutta metroakaan ei rakennettu, joukkoliikennettä oli pakko laajentaa uusille alueille jotenkin, ja ainoa vaihtoehto oli bussi.
Näin siitä huolimatta, että Suomessa oli omaa raitiovaunutuotantoa eikä raitiovaunujen käyttöenergiankaan olisi tarvinnut olla yksistään tuontitavaraa (busseillahan tilanne oli toinen aika laillakin).
Tuontitavaraa olivat autotkin. Silloin kuten edelleenkin auto on pyhä ja sitä eivät koske kaikessa muussa noudatettavat säännöt. Toki autotuonti oli säännösteltyä vuoteen 1963, mutta se ei estänyt autoistumista ja henkilöautokannan kasvua. Sen sijaan saksalaisten raitiovaunujen ostaminen 1950-luvulla ei tullut kysymykseen, vaikka autotuontiin myönnettiin lupia jatkuvasti.
Kyllähän bussiliikenteen kasvu oli monilta osin raitioliikenteeltä pois. Samasta syystähän osa foorumin jäsenistä on hätää kärsimässä meneillään olevasta johdinautoselvityksestä.
1950-luvulta lähtien kyllä, mutta ei ennen toista maailmansotaa. Raitioliikenteen kasvua kuvaa esimerkiksi vaunuhankintojen määrä. Tässä vuosikymmenittäin:
1910-luvulle asti, 69 moottorivaunua
1920, 80 moottorivaunua
1930, 12 moottorivaunua
1940, 46 moottorivaunua
1950, 128 moottorivaunua
1960, ei hankintoja
1970, 40 moottorivaunua
1980, 42 moottorivaunua
1990, ensimmäiset Variot 1998, käytännössä 40 vaunun sarjan toimitus oli 2000-luvulla
1950-luvulla alkanut ja 1960-lukuun huipentunut metroinnostus näkyy 1960-luvun nollahankinnoissa. 1950-luvun hankintapiikin selittää suurimmaksi osaksi se, että vanhaa 1920-luvulla hankittua kalustoa oli pakko korvata.
Virheitä täynnä olevasta johdinautoselvityksestä on syytäkin olla huolissaan, kuin myös jo kerran maailmalla harhaksi todetusta kuvitelmasta, että bussit voivat korvata raitioliikenteen. Suoranaista tyhmyyttähän on olla ottamatta opiksi jo kerran tehdyistä virheistä, etenkään kun ei edes yritetä selvittää, miksi kuvitellaan asioiden olevan toisin kuin todellisuudessa on jo nähty.
Antero