Vanhin minulta löytyvä tilasto on vuotta 2006 koskeva. Siinä paikkamäärät olivat busseille 73 ja ratikoille 123 (kerroin 1,68). Seuraavan vuoden tilastoja laadittaessa laskettiin kapasiteetit uudelleen yhtenäisin perustein. Bussien luvuksi tuli 61 ja ratikoille 92 (kerroin 1,51). Käyttämäsi kerroin 2,09 ylittää nämä aika selvästi.
Kuten
nettiartikkelini lopusta näkee, olen käyttänyt lähtötietoina vuoden 2004 tilastoarvoja ja osin vanhempia. Tarkistin tilastovuotta 2004 koskevasta yksikkökustannusraportista, että siellä on käytetty (uloslaskemalla) seuraavia paikkamääriä:
- Bussi 73,8
- Ratikka 123,7
- Metro 196
Artikkelissani olen käyttänyt
- Bussi 67
- Ratikka 140
- Metro 200
Sikäli kun muistan, hankalinta oli löytää pätevä arvo bussille. Kaivelin niitä tilastollisesta vuosikirjasta ja HKL:n vuosikertomuksesta. Raideliikenteessä käytin seisomatiheyttä 5 hlö/m2, koska sitä oli käytetty metrolle ja sillä tiheydellä kalusto on ”rekisteröity”. Siksi siis 140 eikä 124, joka on Nr:n kapasiteetti kun lattialla on 4 hlö/m2 (jolla metro olisi 171 hlö).
Nyt siis ratikassa on 13 % ”liikaa” paikkoja ja metrossa 17 % ”liikaa”. Metropuolueelle voi siis huomauttaa, että olen tullut tehneeksi laskelmani metron eduksi. Silti en lähde mitään korjaamaan, artikkeli on mikä on vuodelta 2006 ja tilastovuodelta 2004 (joka oli uusin käytettävissä oleva kesäkuussa 2006).
Nykyään on käytössä 3 hlö/m2 -sääntö käytävärajoituksineen, eikä metrovaunullekaan enää lasketa kuin 135 (jos oikein muistan).
Bensa tai dieselkäyttöiset ratikat olivat arkipäivää monessa maassa ennen 2. maailmansotaa ja autoistumista.
No ei nyt ihan. Ja siihen on erittäin hyvä syykin: polttomoottori on myöhäisempi keksintö kuin sähkömoottori. Polttomoottoreiden alkeellisuus ja heikko teho rajoittivat pitkään maakulkuneuvojen kokoa ja suorituskykyä. Siksi bussiliikennekin kehittyi vuosikymmeniä myöhemmin kuin sähköraitiotie. Ja samasta syystä höyryveturit pitivät pintansa 1950-luvulle ollen vielä II maailmansodan aikaan rautateiden vallitseva vetovoima.
Vai onko sinulla luettelo, joka osoittaa, paljonko maailmalla oli polttomoottorikäyttöisiä ja paljonko sähkökäyttöisiä raitiovaunuja?
Tutkimushypoteesin esittämiseen liittyvä kritiikki koskikin juuri sitä, että em. väittämää ei sivulta löydy, vaikka sen mukaan on kuitenkin laskettu. Laskelma on kohdassa "Liikennöintitavan vertailu", jossa on laskettu pysähdyskustannus ja sen perusteella laskettu km-kustannus pikaraitiovaunulle ja 450 m pysäkkivälillä olevalle ratikalle. Ainakin pikaraitiovaunulle tulokseksi saatua lukua on taas sujuvasti käytetty jatkolaskelmissa.
Siis moitit artikkeliani siitä, että et löydä siitä väittämää, jota haluat moittia?
Ratikan keskipysäkkiväli on 350 m ja omin havainnoin olen todennut, että ratikat pysähtyvät 1,5 kertaa niin usein kuin on tarve pysähtyä pysäkeillä. Siis pysähdysväli on 233 m. Metron asemaväli on 1,32 km. Lisäksi pysähdytään kääntöraiteilla, mutta en ole ottanut sitä laskelmissa huomioon (taulukko
tässä kappaleessa). Olen siis todennut, että sähkökulkuneuvolla ajomatkasta aiheutuva kustannus per pysähdys ja matkustajapaikka on lähes sama välillä 233 m – 1320 m. Siten on aika hyvin perusteltua arvioida, että kyseinen tunnusluku olisi pätevä myös näiden havaittujen arvojen välillä eli arvolla 450 m. Jolloin on perusteltua käyttää saatua tulosta myös sen arviointiin, mitä pysähtymisvälin muutos liikennöintikustannuksille vaikuttaa.
Voit olla eri mieltä, mutta menettely on tieteellisesti täysin pätevä. Sitä kutsutaan
interpolaatioksi, ja käytetään jatkuvasti kaikenlaisissa yhteyksissä.
Jokeria esimerkiksi ei ole saatu raiteille. Miten paljon siihen on vaikuttanut tämä keskiarvojen mukaan laskeminen? Jokerin liikenneympäristö nimittäin on aivan toinen kuin kantakaupungin etanaratikoilla.
Siitä asiasta käytiin aika lailla vääntöä kun Raidejokerin selvitystä tehtiin. Oli vaikea uskoa, mitä ulkomainen konsultti kokemuksesta tiesi. Eikä se tieto tainnut lopuksi edes kelvata.
Antero