Antero Alku
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 7,552
Tämä YTV:n vuoden 1990 vaihtotilasto on julkaistu graafina Ojalan-Pursulan kirjassa sivulla 104. Siinä on sekä yhden vaihdon että kahden vaihdon metromatkat.late- sanoi:Mahdollista. Saanko silti varmistaa, että kyse on nimenomaan vain Itä-Helsingin alueesta? Jos kyse on vain Itä-Helsingistä alkavista ja sinne päättyvistä matkoista, pitää huomioon ottaa ihan aidosti merkittävä määrä vaihtoja, jotka tehdään keskustan päässä matkan jatkuessa.
Jos nyt ajatellaan metron käyttöä, yhden vaihdon tai vaihdottomia matkoja muodostuu myös muualla kuin Itä-Helsingin ja keskustan välillä. Kuten keskustassa parin aseman välin matkustajat tai Espoosta tulevat ja Ruoholahdessa aseman tai parin välille vaihtavat. Tämä tarkoittaa sitä, että metron matkustajamäärään tulee lasketuksi käyttäjiä, jotka eivät käytä liityntäliikennettä idässä samoin kuin liityntäliikenteellä on käyttäjiä, jotka eivät kulje niillä metroon.
Olen yrittänyt kysyä tietoja nimenomaan liityntäliikenteen toiminnasta, mutta niitä tuntuu olevan kovin vaikea saada. Matkakorttikaan ei tässä auttanut. Toisaalta kiellettiin matkojen rekisteröinti yksityisyyttä loukkaavana, toisaalta kausilipun käyttäjien ei tarvitse eivätkä he rekisteröi matkojaan, joten tiedot eivät olisi luotettavia.
Miksi lähtökohtana pitäisi olla asemien määrän rajoittaminen? Sehän on täysin väärin, joukkoliikenteessä pitää tavoitteena olla asemien tai pysäkkien määrän maksimointi, jotta maksimoidaan palvelutasoa ovelta-ovelle-matka-ajan mukaan.late- sanoi:Jos lähtökohtana on rajoitettu määrä asemia, eikö ne pidä tehdä keskuksiin? Pitäisikö Keravan ja kaikkien muiden vastaavien kaupunkien rautatieasemien olla kaupunkien keskustojen sijaan jossain asuinalueella?
Pikaratikka voidaan toki tehdä sekä että. Siihen en sen sijaan usko, että pikaratikankaan kannattaisi ohittaa keskuksia. Niissä on varsinkin Espossa merkittäviä palveluita kuten yhteispaluvepisteet, kirjasto ja kela.
Sama on vika siinä, että metrofilosofiassa lähdetään myös joukkoliikenteen linjojen määrän minimoinnista, kun tavoitteen tulee olla päinvastoin. Metrossa näihin molempiin vain joudutaan sen vuoksi, että koko touhu on järjettömän kallista verrattuna muuhun joukkoliikenteeseen.
Tässä tullaankin yhteen peruskysymykseen, kaupunkirakenteeseen. Koetan olla lyhyt. Huomaatte kaikki varmaan, että kantakaupunki on erilainen kuin lähiöt, ja uudet lähiöt ovat erilaisia kuin vanhat.
Kantakaupunki on tehty vanhojen oppien mukaan, ja siellä on kaikkia kaupungin toimintoja. Lähiöt on tehty vain asumiseen. Ennen lähiöihin tehtiin myös päivittäispalvelut, mutta nyt ne on hävitetty ja keskitetty. Esimerkiksi ruokakauppiaan kannalta on parempi, että kaikki ajavat itse maksamillaan autoilla ja bensoilla kauppakeskukseen hakemaan ruokansa kuin että kauppias maksaisi niiden kuljetuksesta kävelyetäisyydelle.
Lähiöiden ja keskustan välistä liikennettä ei pidä verrata kahden keskustan väliseen liikenteeseen. Lähiöliikenne on päivittäistä, siksi sen tulee toimia mahdollisimman helposti ja suoraan. Tukholmassa tehtiin 1950-luvulla ABC-kaupunkia, jossa idea oli, että lähiöt rakennetaan yhden pysäkin ympärille, helminauhaksi. Siinä vain iski ahneus, ja yksi helmi kasvoi lopulta liian suureksi, ettei se toiminutkaan enää kävelyetäisyydellä. Sama mammuttitauti vaivaa pääkaupunkiseutua metron ja Martinlaakson radan varrella. Idea oli hyvä, mutta toteutuksen mittakaava liian suuri.
Ahneuden syy on siinä, että metron yhdenkin aseman rakentaminen on liian kallista (20-40 Me/kpl), joten sen vaikutuspiiriin halutaan aina vain lisää asukkaita. Bussin ja ratikan pysäkit taas ovat niin halpoja (enintään 0,2 Me/pari - siis sadasosa metroaseman hinnasta), että niiden kanssa ei ole tarvetta maksimoida rakentamisen tehokkuutta. Itse asiassa ne ovat niin halpoja, ettei kukaan aseta kyseenalaiseksi rakentaa niitä metroaseman ympäristöön, vaikka idea oli alun perin, että asemalle kävellään.
Ratikka ja bussit ovat kaupungin liikenneinfrastruktuurina yhtä halpoja, niin halpoja, että ne voidaan aina ulottaa kävelyetäisyydelle.
Miksi siis keskittää? Miksi ei mieluummin rakenneta kaupunkia, jossa elämä on halpaa kaupunkilaisille?
Antero