Junatien metrosilta

X54-vaunuja on tilattu 23 kpl ja jos ei ihmeitä tapahdu niin ne ovat kaikki käytettävissä metrokatkon aikaan. En pitäisi mahdottomana sitäkään, että tarvittaessa jokerilta lainataan pari vaunua. Jos ei siellä ole ihmeempiä kolarihommia, niin sieltä saanee 2–3 vaunua ilman että vuoroväliin tarvitsee koskea.

26 vaunulla, joita pari varalla eli 24 vaunulla pitäisi saada hoidettua jo aikamoisen tiheä liikenne 12:lle tai jaettua vaunut 12:n ja 13:n kesken. En ole ihan varma siitä, ovatko pitkät vaunut hyvä ratkaisu 13:lle metrokatkon aikaan, koska pituudesta on haittaa Kaisaniemen puiston pysäkillä.

Linjan 12 on arvioitu kulkevan Hakaniemestä Yliskylään 18 minuutissa (https://www.hsl.fi/hsl/kruunusillat). 24 vaunulla ja 60 minuutin kierrosajalla saisi siis jo 2 1/2 minuutin vuorovälin Rautatientorille asti. Tämä olisi 1 872 istumapaikkaa tunnissa vrt. nykyisten Laajasalon liityntälinjojen 1 221 istumapaikkaa tunnissa. Ei huono.

Ei tosin ole varmaan helppo löytää noin 50 kuljettajaa, jotka on valmiita käymään raitiovaunun kuljettajan koulutuksen vain noin puolen vuoden työn takia. Vaikka koulutuksen ajalta saakin palkkaa, noin puolen vuoden koulutus noin puolen vuoden työn takia voi olla liian turhauttavaa.
 
Kruunusillat projektin omassa kartassa Hakaniemi-Yliskylä on 17 minuttia ja siinä 1900 metriä pitkä Kruunuvuorenranta-Korkeasaari väli on 4min, eli alle 30km/h vaikka siinä on tarkoitus mennä 70km/h pysähtymättä. Vastaavanlainen väli on Raide-Jokerilla on 300 metriä lyhyempi Latorkartano-Karhukallio, joka mennään aikatulun mukaan kahdessa minuutissa, vaikka Viikin suoralla on työmaasta johtuva nopeusrajoitus.

Kuljettajille kyllä riittää hommaa metrokatkon lisäliikenteen jälkeenkin. Silloin pitäisi olla kuitenkin rakenteilla Vihdintie ja katkoksen jälkeen aloitetaan Länsiterminaalin osuuden perusparantaminen, jotta 12 voidaan jatkaa sinne. Siihen tarvitaan melkein koko 23-vaunun sarja eli vastaava määrä kuskeja.

Muutenkin työtunnit joustavat jonkin verran, jos katkos vedetään minimimäärällä siihen tarvittavia kuskeja, ei se tarkoita etteikö olla yli maksimimäärän katkoksen jälkeiseen liikenteeseen tarvittavia kuljettajia. Raitioliikenteessä on taidettu muutenkin turvautua ylityöhön viime vuodet jotta saadaan homma toimimaan, kuin kuskien määrän optimointiin.
 
Viimeksi muokattu:
Onko näkemyksiä, minkä suuruisen vuorotiheyden Yliskylän päättäri (linja 12) kestää häiriöttä?
 
Mun Excel-pyörittelyn mukaan viiden minuutin vuorovälillä istumapaikkakapasiteetti on 936 matkustajaa tunnissa, ja Laajasalon liityntälinjoilla ajetaan huipputuntina 33 vuoroa tunnissa, mikä 37 istumapaikan busseilla tarkoittaisi 1 221 istumapaikan kapasiteettia.
Ei Laajasalon liitynnässä 37 istumapaikan kalustoa käytetä vakituisesti, jos lainkaan. Etenkin Koirasaarentien suunnan linjoilla 84, 87 ja 88 ajetaan jokseenkin koko liikenne BYD B15E01 -autoilla, joissa on 47 istumapaikkaa. Laajasalon liitynnässä on myös A2-kokoluokan BYD-kalustoa, jossa istumapaikkojen lukumäärä on 39. Edellä mainitut mallikohtaiset paikkalukutiedot ovat peräisin Paikkuridatasta, ja nämä tiedot ovat sopusoinnussa myös ajoneuvorekisterissä olevien tietojen kanssa.
 
Tietääkö kukaan, kuinka paljon linjan 12 vuoroväliä voi tihentää viidestä minuutista, jos ajetaan a) Rautatientorille b) Hakaniemeen? Tai ainakin jossain suunnitelmassa sille oli ajateltu viiden minuutin vuoroväliä. Voi olla sekin on päivitetty jossain kohtaa.
Nykyisen suunnitelman mukaan linja 12 ajaa 7,5 minuutin välein j 5 minuutin välein ruuhka-aikoina.
Viesti yhdistetty automaattisesti:

Onko näkemyksiä, minkä suuruisen vuorotiheyden Yliskylän päättäri (linja 12) kestää häiriöttä?
5 minuutin vuoroväli todennäköisesti kestää häiriöttä. Raide-Jokerin päättärit ovat saman tyyliset ja niide vuoroväli on 6 minuuttia.
 
Viimeksi muokattu:
Raide-Jokerin päättärit ovat saman tyyliset ja niide vuoroväli on 6 minuuttia.
Periaatteessa kyllä samankaltaiset, mutta sellaisella erolla, että Yliskylän päättärillä raiteet jatkuvat jonkin matkaa itse pysäkkilaiturin ohi. Itse olen ajatellut niin, että sinne (pussin perälle) voi häiriötilanteessa ajaa kalustoa odottamaan parempaa hetkeä. Sillä alueella ei ole vaihteita, joten en puhuisi varsinaisesta kääntöraiteesta.

Otan taas yhden näkökohdan, koska koen aiheen mielenkiintoiseksi. Koskelan varikko valmistuu vasta 2029. Kaikki lisäliikenne tähän päivään verrattuna joudutaan hoitamaan Ruskeasuolta käsin. Ruskeasuo on jo nyt melko hyvällä käyttöasteella, mutta ei täydellä. Kysymys kuuluukin, minkä verran se kestää esim. Artic XL-kalustolla hoidettavia täysin uusia vuoroja (lähinnä linja 12), plus linjan 11 kalusto ja plus linjan 13 pitenemisestä aiheutuva vaunumäärän lisäys. Tietenkin haluan olla optimisti ja toivoa että se kestää hyvin tuon kaiken. Oikeasti vähän pelkään, että tiukalle menee, jos 12:lle ollaan oikeasti kaavailemassa jopa 20 vuoroa varavaunuineen vuonna 2027...
 
Viimeksi muokattu:
Ei kai jokaista raitiovaunua tarvitse viedä varikolle joka yö? On helpompaa ja taloudellisesti järkevämpää viedä vaunut varikolle, mutta tilapäisesti voidaan kai toimia toisin. Esimerkiksi siivouksen voi skipata yhdeltä päivältä ja raitiovaunun kuljettajan voi kyydittää taksilla varikon ja sen paikan, jossa vaunu on lojumassa, välillä.
 
Vaunu kyllä sietää ulkosäilytystäkin, mutta ilkivaltaa estämään tarvittaisiin varmaan ihan reipas vartiointi.

Operaattorin pitäisi kyllä olla tietoinen siitä, millä aikataululla se ottaa vastaan vaunuja ja missä se niitä säilöö, eli ei tästä pitäisi muodostua ongelmaa. Mutta sehän ei tarkoita sitä, etteikö ongelmaa voisi silti muodostua. Jos ei muu auta, niin Töölön ulkopihalle, sinne aidatulle alueelle, pari tilapäistä säilytysraidetta.
 
Ei kai jokaista raitiovaunua tarvitse viedä varikolle joka yö? On helpompaa ja taloudellisesti järkevämpää viedä vaunut varikolle, mutta tilapäisesti voidaan kai toimia toisin. Esimerkiksi siivouksen voi skipata yhdeltä päivältä ja raitiovaunun kuljettajan voi kyydittää taksilla varikon ja sen paikan, jossa vaunu on lojumassa, välillä.
Vaunu kyllä sietää ulkosäilytystäkin, mutta ilkivaltaa estämään tarvittaisiin varmaan ihan reipas vartiointi.
On todennäköisesti halvempaa ajaa ylimääräistä kalustoa yölinjoja (esim. 4, 7+9/9N ja 12) jokaisella yöllä.
 
Ei kai sentään? Eiköhän kuski yölisineen ole kalliimpi kuin stevari, ja vartija kyennee vartioimaan useampaa vaunua kerralla. EIkä tule kilsoja.

En silti ajattele, että vaunujen varastointi jonnekin päin linjaverkkoa kaiken kansan ihmeteltäväksi olisi hyvä ratkaisu. Jos ei Ruskeasuolla tila riitä, niin sitten sinne Töölön hallipihalle.
 
Löysin tämän tiedon vuoden 2012 metrokatkosta, joka ehkä kiinnostaa joku:
Metro ei liikennöi Kulosaaren ja Ruoholahden välillä 14. – 22.7. Poikkeusjärjestely johtuu Kalasataman keskuksen rakennustöistä. Heinäkuussa vanha metrorata puretaan Kalasataman kohdalla ja uusi ratasilta siirretään paikoilleen. Siirtotyön ajaksi metroliikenne joudutaan katkaisemaan. Metrojunat ajavat liikennekatkoksen ajan vain osuuksilla Mellunmäki – Kulosaari ja Vuosaari – Itäkeskus. Vuoroväli on kummallakin osuudella 8 minuuttia.
Uuden katkon aikana tämän 8 minuutin vuorovälin tulisi olla 7,5 minuuttia, mutta huomioi myös se, että vuonna 2012 ruuhka-aikoina metron vuoroväli oli 4/8 minuuttia. Nykyään se on 2,5–3/5–6 minuuttia.
Itä-Helsingin ja keskustan välisiä yhteyksiä korvataan busseilla ja Herttoniemen suunnan liityntälinjat ajavat Hakaniemeen asti tunnuksilla 80X, 81X, 82X, 85X, 86X ja 88X.
Katkon ajaksi peruslinjojen normaalitarjonta päättyi, ja X-versiot jatkoivat liikennöintiä Herttoniemestä Itäväylän ja Merihaan kautta Hakaniemeen tavanomaisella vuorovälillä. Oli myös yhteys Itäkeskuksesta ja Herttoniemestä Rautatientoriin linjoilla 99 ja 99B.
Hakaniemestä on jatkoyhteys keskustaan raitiovaunuilla 1, 3B, 6, 7 ja 9 sekä pohjoisesta tulevilla busseilla. Ruoholahteen ja Kamppiin pääsee linjoilla 65A ja 66A sekä Kamppiin myös linjalla 55.
Linja 55 jatkettiin poikkeuksellisesti Rautatientorilta Kamppiin. Lisäksi tarjolla oli vaihdoton ja täysin suora bussiyhteys Mäkelänkadulta ja Sörnäisistä Kamppiin, Ruoholahteen sekä Lauttasaareen normaalilinjoilla 65A ja 66A.
 
Viimeksi muokattu:
Uuden katkon aikana tämän 8 minuutin vuorovälin tulisi olla 7,5 minuuttia, mutta huomioi myös se, että vuonna 2012 ruuhka-aikoina metron vuoroväli oli 4/8 minuuttia. Nykyään se on 2,5–3/5–6 minuuttia.
Tuosta aiemmasta katkosta kannattaa huomata myös, että vuoroväli oli 8 minuuttia myös Kulosaaren ja Itäkeskuksen välillä, koska Vuosaaren junat ajoivat vain Itäkeskukseen asti.
 
Tolla mallilla pääsee suurimmalta osalta alueista enintään yhdellä vaihdolla keskustaan, mutta liityntäliikenteen varassa olevilta alueilta Vuosaaressa tulisi kaksi vaihtoa. En sinänsä muutenkaan ole tuon järjestelmän ihailija, koska tuossa menetetään raideliikenteen hyvät puolet saamatta kuitenkaan bussiliikenteen hyvää puolta, eli että joka niemen notkosta on vaihdoton yhteys.
 
Takaisin
Ylös