- Liittynyt
- 13 Marraskuu 2010
- Viestit
- 215
Tämähän kuulostaa kuin Turun raitioteiden lakkautuksen "tieteellisen tutkimuksen" "hyvästi ny sit raitsikat" puolueelliselta tutkimukselta, jota nyt lainataan metroa kuin kevytmetroa kuin metroa vastaan, vaikkei se ilmeisesti ole tutkimuksen tarkoitus. Lahteen ja Riihimäelle suunniteltiin aikoinaan raitioverkostoa, sekään ei tarkoita, että ratikat ovat ainoa oikea ratkaisu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Kyllä on selvää, että Turun raitiotielakkautus oli väärä teko. Siitä lisää alempana.Et ilmeisesti tiedä, että Kööpenhaminan raitiotie korvattiin busseilla eli hitaammalla ja pienikapasiteettisemmalla kulkumuodolla. Tämähän johtui siitä, että raitiotien lakkautuksen tarkoituksena Kööpenhaminassa oli joukkoliikenteen palvelutason heikentäminen ja kapasiteetin pienentäminen sekä yksityisautoilun edistäminen.
Kööpenhaminassa raitioteiden lakkautuksen perusteena ei ollut vääristellyt laskelmat vaan selkeä konkretia, kun muun liikenteen seasta otetaan pois hitain kulkumuoto, mikä tarvitsee myös omat risteysvuorot, on selkeää että liikenne autoilla, busseilla, pyöräilijöillä ja jalankulkijoilla nopeutuu.
Ei ole epäilmeistä miksi Kööpenhaminassa kevytmetrorataa on rakennettu tunneliin sekä eristetylle että ilmaradalle. Radalle halutaan esteetön kulku, yhtenä syynä nopeus. Ei ole mitään syytä ottaa Helsinkiin 10-30km/h raitiovaunua kun voi olla 50-100km/h kevytmetroa.
Se on selvää, että Turun ja Tampereen kaupunkiseudut tarvitsevat raidejoukkoliikennettä. Kummallista kyllä sekä Turussa että Tampereella pikaraitioteiden lomaan on kaavailtu myös raskaan raiteen linjoja ent. RHK:n ratoja käyttäen kömpelöllä ratageometrialla ja raskaalla kalustolla. Erikoista. Mutta olkoonkin, pikaratikkaoppositiolle argumenttinsa ovat vain silmänkääntötemppu. Mutta totta siis on, että Tampereella ja Turussa tarvitaan raiteita. Ensin tulisi tehdä HKL/HSL:n ohjaamana Tampereen raiteet ja Turkuun sitten myöhemmin Tampereen kokemuksilla.Turussakin aiheutunut vahinko oli nykyrahassa noin 43 miljoonaa euroa. Kööpenhaminassa vahinko oli 5-10 kertaa suurempi koska verkosto oli modernimpi ja vasta oli hankittu 100 uutta vaunua.
Mitä tulee Aleksandriaan toimitettuihin raitiovaunuihin, niin kyllä niistä on kuluja kuoletettu. Sikäli ei ole mitenkään erikoista, että rikkaat Euroopan maat olisivat lahjoittaneet mitään Afrikkaan, huolimatta siirtomaavuosisadoista.
Kööpenhaminassa ei ollut museoraitiotieverkostoa vaan v. 1965 suhteutettuna muihin aivan moderni ja nykyaikainen raitiotie
Kyllä se on museoraitiotie kuten Helsingissäkin. 10km/h kantakaupunkialueella.
Kyllä Helsingin metro saavuttaa useimmilla osuuksillaan 70-75km/h nopeuden. Z ja R kiitää 120-160km/h.Linjan keskinopeus ei missään metrossa ole 80 km/h. Se on Z- tai R-junan tyyppisen paikallisjunan nopeus. Huippunopeudet voivat raitiotiellä olla täsmälleen samat kuin metrolla.
Kööpenhaminan metrovertailussa pikaraitiotien keskinopeudeksi pysäkit huomioiden oli laskettu 25 km/h.
Hidasta valittuun metroratkaisuun verrattuna, eikä siitä olisi kokonaisvaltaiseksi raidejoukkoliikenneratkaisuksi, kuten valitusta oikeasta ratkaisusta taasen on.
Kyllä Kööpenhaminan metrossa on paljon tilaa. Metrojunan pituus on 39m ja leveys 2.65. On silkkaa propagandaa väittää että edes 39m pitkä juna sopisi Helsingin tai Kööpenhaminan katuoloihin, saati sitten 40-80metrisiä junia. Huh.Sen kapasiteetti on täysin riittämätön tarpeeseen nähden ja vain 60% raitiotien kapasiteetista
Kööpenhaminan metrojunassa on jätetty paljon seisomapaikkoja sekä tyhjää tilaa polkupyörille ja lastenvaunuille, kuitenkaan istumapaikkoja kompromasoimatta. Ruuhka-aikaan metrossa on tottakai täyttä kuten Helsingissäkin, mutta eihän näitä metroratkaisuja turhaan valita isoihin kaupunkeihin.
Helsingin sisarmetrossa eli Amsterdamin metron linjoilla 53/54 ollaan ottamassa tällaista http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Amsterdam_Alstom_M5_interieur.jpg kalustoa käyttöön, tämä ei kyllä Helsinkiin sovi sillä istumapaikkoja täytyy olla enemmän.