Antero Alku
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 7,552
Ja tässä on se pointti, että nämä asukkaat ja työpaikat ovat olemassa jo nyt, ihan oikeissa rakennuksissa, jotka ovat käytössä. Ei ole kyse vain metrofanien unelmissa olevista asukkaista ja työpaikoista.Samaan aikaanhan Tampereella on ensimmäisen raitiolinjan varressa (800 m säteellä) 85'000 asukasta ja suurin osa seudun työpaikoista. Heh.
Unelmien arvoa on hyvä pohtia itämetron 30 vuoden kokemuksen kanssa. Kun siellä on metron vieressä tyhjiä ja vajaakäyttöisiä tontteja, miksi Espoossa radanvarren tonttimaa kiinnostaisi jotenkin enemmän? Etenkään, jos Espoon johdon puheiden mukaan tontit luovutetaan sellaisella hinnalla, että niillä maksetaan metron kustannukset. Idässä on tontteja tarjolla käytännössä ilmaiseksi ja metro valmiina heti. Mutta ei vaan kelpaa.
En usko, että metrotontti Espoossa on sen haluttavampi kuin idässä sillä perusteella, että espoolaiset tontit ovat olleet itää haluttavampia jo ennen metroa. Ei pidä sekoittaa eri vaikutuksia keskenään. Espoolla on oma houkuttelevuutensa ja metrolla omansa.
Merkittävää on, onko metrolla sellaista houkuttelevuutta, että se kattaa aiheutuvat kulut ja joukkoliikenteen palvelutason heikentymisen. Sillä metron merkityshän on Espoon ja Helsingin välinen liikkuminen. Tontin sijainti Espoossa ylipäätään liittyy siihen, että se on lähellä kaikkea muuta, mitä Espoossa on. Metro vaikuttaa tälle ominaisuudelle hyvin vähän. Espoo kun on hajallaan, metro ei kykene Espoota itseään palvelemaan. Siihen kykenee ratikkaverkko, joka liian halpana hankkeena ei kuitenkaan kiinnosta, vaikka on metroa kaikin puolin parempi.
Kun katsotaan, mitä muualla tehdään, niin meidän seutumme metrofanitus ja kaupunkien joukkoliikenteen kehittäminen poikkeavat olennaisesti toisistaan juuri tässä tulevaisuudesta unelmoimisesta. Euroopan uusista raitioteistä suuri osa on tehty palvelemaan olemassa olevaa kaupunkia, ihmisiä ja työpaikkoja. Joulun alla oli tilaisuus tavata kahden kaupungin viranomaisia, jotka kertoivat, miksi olivat halunneet ja tehneet modernin ratikan. Eri vaihtoehdoista oli valittu ensimmäiseksi toteutettaviksi ne, joilla oli valmis käyttäjäpohja. Näin ratikkainvestoinnista saadaan hyöty heti ja ilman riskiä siitä, toteutuvatko jossain jotkin rakennushankkeet. Älykästä ja ammattimaista kaupungin ja sen liikenteen hoitoa!
Kivenlahden metron kanssa on aivan toisin. Mitään liikenteellisiä perusteluita nykytilan suhteen ei ole. Eikä koko hankkeesta ole hyötyä, vaan ainoastaan haittaa nykyiselle liikenteelle. Metrojohto väittää, että kustannukset saadaan takaisin, muistaakseni 25 M€ vuosivauhtia. Mikä on vähemmän kuin 30 vuoden rahoitus- ja ylläpitokustannus. Ja tuokin siis sillä riskillä, että toivottu metrotonttien rakentaminen myös toteutuu.
Ja vaikka toteutuisikin, metro kerkiää jauhaa puolityhjänä vuosikymmenet, aivan turhaan. Vähin järki olisi edetä asema kerrallaan sitä mukaa, kun toivottu rakentaminen toteutuu. Mutta siinäkin näyttää siltä, että nimenomaan tunneliratkaisu, joka myytiin valtuutetuille muka halpana ja vaivattomana, on tässäkin mielessä epäonnistunut. Turhat asemat pitää tehdä valmiiksi odottamaan vuosikymmenten päästä ehkä tulevia käyttäjiä, kun asemien teko jälkikäteen maan alla on niin ylivoimaisen vaikeata. No, rakentajat kiittävät.
Antero