Tältäkin foorumilta luultavasti löytyy metrokuljettajia, jotka ovat päässeet uutta M300:aa testaamaan. Sellainen kysymys teille, että onko M300 saatu kiihtymään ja jarruttamaan samanlaisella tasaisuudella kuin M100-junat?
M200-sarjalaiset ovat ajoittain varsinkin kiihdytyksissä kammottavan taipuvaisia ihme nykimisiin, jota taas ei juurikaan mielestäni ilmene M100-junien kohdalla.
Itse olen erittäin vakuuttunut siitä miten tasaista kyyti M300:lla on. Kuljettajiltakaan en ole saanut kuin positiivista palautetta ajo-ominaisuuksista.
Jo ennen kunnollisia säätöjä kaikki nykimiset ym. olivat erittäin pieniä ja lähes huomaamattomia. Liikkeellelähdössä ja pysähtymisessä oli toki säätövaraa, mutta verrattuna M200:een ei nekään ollut häiritseviä. Nyt kun säädöt ovat jo lähellä lopullisia arvojaan, ei junan kulkua voi kuin hämmästellä. Liikkeellelähtö tapahtuu pehmeästi, mutta ripeästi ja pysähdyttäessä loppunykäys on onnistuttu häivyttämään lähes olemattomiin jopa tiukassa jarrutuksessa vaikka kuljettaja jättäisi loppukevennyksen tekemättä. Säätöjärjestelmät ovat selvästi kehittyneet 15 vuodessa.
Hieman nippelitietoa jarrujen toiminnasta:
M100: Sähköjarru 1-2km/h nopeuteen asti, jonka jälkeen ON/OFF siirtymä jousijarrulle
M200: Sähköjarru täysivoimaisena noin 10 km/h asti, jonka jälkeen "blendaus" levyjarrulle. Sähköjarru putoaa pois noin 5 km/h nopeudessa.
M300: Sähköjarru täysivoimaisena noin 5 km/h asti, jonka jälkeen "blendaus" levyjarrulle. Sähköjarru putoaa pois noin 1 km/h nopeudessa. Lisäksi yli 75 km/h nopeuksissa sähköjarrua täydennetään levyjarrulla tarpeen mukaan
"Blendaus" (en keksi suuhun sopivaa oikeasti suomenkielistä vastinetta) tarkoittaa jarruvoiman vähitellen tapahtuvaa siirtoa sähköjarrulta levyjarrulle. Toisin sanoen sähköjarrun voimaa lasketaan ja samalla levyjarrun voimaa nostetaan siten, että kokonaisjarruvoima pysyy samana.
M300-junan virranoton lopullisesta luonteesta käyttötilanteessa ei taida ihan tarkkaa tietoa olla vielä kellään, mutta käsittääkseni ensimmäiset mittaukset ovat olleet sen suuntaisia, että 300-sarjalainen sijoittuu tässä suhteessa jonnekin M100- ja M200-sarjojen välimaastoon.
M300:ssa moottoritehoa on nimellisesti rutkasti enemmän kuin kahdessa M200 vaunuparissa yhteensä. Suurin virta määrittyy kiihdyttävän voiman, eli kiihtyvyyden ja kiihdytettävän massan mukaan. Koska sähkömoottorin tehontarve kasvaa nopeuden kasvaessa, pysyy M300:n kiihtyvyys vakiona pidempään kuin M200:lla. Kokonaiskiihtyvyys on siis M300:lla parempi vaikka molemmissa suurin kiihtyvyys on rajoitettu samalle tasolle. Näin M300 ottaa nopeuden kasvaessa myös enemmän virtaa kuin M200 vaikka onkin hieman kevyempi.
Virranottoon liittyvät säädöt ovat kuitenkin vielä tässä vaiheessa kesken, eli kuten Juhana kommentoi, ei lopullisesta luonteesta ole vielä tarkkaa tietoa. Luonnollisesti sähkönsyötön puolella on rajoituksia joiden puitteissa junien pitää pysyä. Nykyään jo M200:n kanssa on ajoittain ongelmia liian suurien virtojen vuoksi, tosin ongelmat liittyvät lähes yksinomaan kolmen vaunuparin juniin.
M300:n moottoritehosta kuitenkin vielä sen verran, että nimelliskuormaan lastattu (4p/m[SUP]2[/SUP] tai 15t/vaunu) juna pysyy aikataulussa vielä vaikka yksi moottorivaunu pudotettaisiin pelistä pois. Tätä tosin on kokeiltu vain tyhjällä radalla linjaliikennettä simuloiden. Samoissa olosuhteissa tehdyssä kokeessa juna selviää liikenteessä vielä kohtuullisesti vaikka puolet moottoreista olisi pois käytöstä. Ajomoottorikäytöt on jaettu telikohtaisiksi, eli yhden vikaantuessa menetetään vain yhden telin moottorit. Yhden telin puuttuminen pystytään vielä kompensoimaan eikä suorituskyvyssä ole havaittavaa eroa normaalitilanteeseen nähden. Useamman ajomoottorikäytön vikaantuminen samaan aikaan on luonnollisesti epätodennäköistä ja mahdollisesta vikaantumisesta ei näillä näkymin pitäisi kovin huomattavaa haittaa liikenteelle aiheutua.