Tähän saakka autopuolue on aina voittanut. Kun autoilu on toiminut pääliikennemuotona, on voitu rakentaa joutavia metroja ja jättää joukkoliikenne 1950-luvun tasolle. Se palvelee edelleen vain matkustamista Helsingin keskustaan ja samalla matka-ajalla kuin 1950-luvulla. Metron miljardeista huolimatta.
Minusta Helsingin seudulla on harjoitettu varsin menestyksellistä liikennepolitiikkaa, joka on huomioinut sekä joukkoliikenteen että autoilun tarpeita. Joukkoliikenteellä ja autoilulla on molemmilla seudulla nykyään merkittävä rooli.
Toisaalta tällä foorumilla usein esitetty väite, että kaupunkia on rakennettu vain autoilun ehdoilla antaa hyvin vääristyneen kuvan todellisuudesta. Se on helppo havaita jos miettii skenaariota, joka olisi todella rakennettu autoilun ehdoilla, jolloin:
1) Kaupunkiin on rakennettu Smith-Polvismainen moottoritie- ja moottorikatuverkko paljon laajana, niin että se palvelee koko kaupunkia, myös keskusta-aluetta myös rakennuksia purkamalla. Moottoriväyliä on käytössä selvästi enemmän kuin nykyisin Helsingin seudulla.
2) Pääkatuverkkoa on laajasti sujuvoitettu kevyillä eritasoilla ja tunneleilla. Merkittävimmät risteykset ovat eri tasossa.
3) Raitiovaunuliikenne on lakkautettu pois häiritsemästä autoliikennettä.
4) Kaupunkiratoja ja metroa ei ole rakennettu. Henkilöjunaliikenne on lakkautettu ja entisillä keskustan rata-alueilla kulkee moottoriteitä.
5) Bussikaistoja ja liikennevaloetuuksia ei ole.
6) Joukkoliikennettä on tarjolla harvoilla reiteillä ja suurella osalla seudusta tarjontaa ei ole.
7) Joukkoliikennettä ei subventoida julkisista varoista, ainakaan kovin merkittävästi.
8) Merkittäviä kävelyalueita ei ole ja jalkakäytävät ovat kapeita, jos niitä alueella on.
Tälläinen autoilun ehdoilla - skenaario on aika pitkälti muuten toteutunut USA:ssa, useissa sellaisissa kaupungeissa, jotka 20-50-luvulla olivat Helsingin suuruusluokkaa ja sen jälkeen ovat kasvaneet eri reittiä.
Esimerkiksi autokaupungiksi muuttumisesta käy vaikka Indianapolis, jossa oli 1920-30-luvulla laaja raitiovaunuverkko ja myös laajasti henkilöjunaliikennettä. Nykyään kaupungissa kulkee vain vähän lähiliikenteen busseja ja kaupunkiin tulee muutama kaukoliikenteen henkilöjunavuoro sekä jonkin verran kaukobusseja. Indianapolis oli 1920-50-luvuilla, kuten nykyään aika samankokoinen kaupunkiseutu kuin Helsinki, joten se käy hyvin esimerkiksi kehityskulusta, joka on rakennettu hyvin pitkälti autoilun ehdoilla. Indianapolisin alueella lähijoukkoliikenteen matkustajamäärä on nykyään noin 9 miljoonaa matkustajaa vuodessa, kun se Helsingin seudulla on noin 350 miljoonaa. Vertailuna ylläolevaan listaan, Indianapolisin keskustassa on jonkin verran kävelyaluetta ja kaupunki tukee vähän joukkoliikennettä.
Se, että kaikkea ei ole rakennettu joukkoliikenteen ehdoilla ei todellakaan ole sama asia kuin, että kaikki tai lähes kaikki olisi rakennettu autoilun ehdoilla.