Antero Alku
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 7,552
Ei tämä ole mielipide, josta pitää olla samaa tai eri mieltä. Tämä asia on sanottu aivan selvästi Helsingin kaupunginvaltuuston pöytäkirjassa joulukuulta 1955. Metroa päätettiin ryhtyä suunnittelemaan, jotta katutila saadaan autoille.Mä en allekirjoita sitä että "autopuolueen" takia pelkästään olisi metro rakennettu Helsinkiin.
Ratikoilla ja busseilla, kuten Nakkiputka jo kertoi. Kaikki Helsingin seudun henkilöliikenne mahtuu hyvin katuverkolle ratikoihin ja busseihin. Raitiotie- ja bussiverkko toimisi myös luonnostaan tehokkaammin kuin väkisin rakennettu kallis raskasraide. Raskasraide pakottaa kiertämään solmupisteiden kautta, jolloin liikennesuorite ja matka-aika kasvavat samojen lähtö- ja päätepisteiden välillä verrattuna ratikka- ja bussiverkkoon. Asiaa havainnollistaa tämä nettisivu.Miten olisi pk-seudun joukkoliikenne voitu hoitaa sujuvasti nykyisillä asukasmäärillä 1950-luvun aikaisilla ratkaisuilla? Siis niin että bussien ja raitiovaunujen määrää olisi vain lisätty eikä rakennettu ollenkaan maanalaista raideyhteyttä keskustan läpi jota sittemmin alettiin kutsua metroksi, otettu käyttöön kolmihaarainen lähijunasysteemi joka palvelultaan sekin vastaa metroa jne?
Itä-Helsingin metron ”suosiota” selittää juuri tämä. Itä-Helsingistä ei joukkoliikenteellä pääse oikein minnekään muuten kuin ajamalla metrolla ensin keskustaan, vaikka sinne ei olisi mitään asiaa. Esimerkiksi lentokentälle on helpointa matkustaa Sörnäisten kautta, ei ”suoralla” bussilla, vaikka niitä meneekin silloin tällöin.
Jos tätä asetelmaa on vaikea ymmärtää, niin Itä-Helsingissä on sama tilanne, kuin jos Kuusisaaren kautta ajavat kaikki bussilinjat lakkautettaisiin ja Leppävaarastakin pääsisi Helsinkiin vain Lauttasaaren kautta. Kyllä sillä konstilla saisi Matinkylän metroon yllin kyllin porukkaa. Mutta eihän siinä tietenkään mitään järkeä ole.
Sillä tavalla, että Helsingin akj. Penttilä lupasi muutta Espoon akj:n Loukon kanssa seudun MAL-sopimuksen ja liikennejärjestelmäsuunnitelman niin, että yhdessä HSL-kuntien kesken sovittu tulevaisuudessa harkittava Kivenlahden metro siirrettiin HETI-hankkeeksi. Hyvitykseksi Espoo lupasi kannatta Malmin kentän hävittämistä ja Pisaraa.Millä tavalla Helsinki tukee Kivenlahden metroa?
Ei se mennyt näin. Stadtbahnien muuttamisesta metroiksi luovuttiin jo 1970-luvun alkaessa, 25 vuotta ennen matalalattiavaunujen aikaa. Konkreettisesti se tapahtui Stadtbahn B -vaunun muodossa. Eli kun metron kalleus ymmärrettiin 1960-luvun lopulla, hylättiin korkealattiainen pitkän jäykän korin A-vaunu. Eli käytännössä metrovaunu kattovirroittimella.Stadtbahneja pidettiin 1960-luvulla esimetroina, eli ne oli tarkoitus myöhemmin muuttaa raskaaksi tai puoliraskaiksi metroiksi. Näinhän ei kaikkien kohdalla käynytkään. Uudenmallinen matalalattiaraitiovaunutekniikka teki sen turhaksi, mutta sitä tekniikkaa ei 1960-luvulla ollut.
Tämäkin on aivan toisin kuin kirjoitat. Stadtbahnit palvelevat pidempiä reittejä kuin Helsingin metro. Stadtbahnilla pääsee monin paikoin kaupungista toiseen, kuten Kölnistä Bonniin tai Düsseldorfista Krefeldiin. Puhumattakaan Karlsruhen seudusta. Uskallan ennustaa, että koskaan ei tulla rakentamaan Helsingin metrotunnelia Porvooseen asti. Mutta suomalaista lähiöhajaannusta metroa paremmin palveleva Stadtbahn voisi hyvinkin ulottua Porvooseen.Saksan kaupunkien tiiviimpi asutus eli se että lähiöt eivät hajaantuneet 20 km päähän, mahdollisti sen että Stadtbahn palveli tasapuolisesti.
Antero