Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Nuo "eristykset" näyttävät juuri sopivan kevyiltä, jotta eivät pilaa kaupunkikuvaa mutta estävät tahattoman radalle joutumisen. Vähän nätimmällä mutta vastaavankorkuisella aitarakenteella se Kumpulanlaaksokin kannattaa suojata. Vaikkei meillä mikään laki sellaista määrääkään.
Lisäksi meillä ratikoiden täytyy ajaa hiljaa, että kiskoille pysäköidyt citymaasturit eivät kolhiinnu. Tällaistakaan ongelmaa ei olisi joukkoliikenteen ehdoilla toteutetulla raitiotiereitillä.
Lisäksi meillä ratikoiden täytyy ajaa hiljaa, että kiskoille pysäköidyt citymaasturit eivät kolhiinnu. Tällaistakaan ongelmaa ei olisi joukkoliikenteen ehdoilla toteutetulla raitiotiereitillä.
Kysyin kerran että paljonko Suomessa on koiria.
Ei Göteborgin rakennustapa ole mitenkään poikkeuksellinen, esimerkiksi Frankfurtin Stadtbahn näyttää kadulla tältä, kun nopeutta on vähän enemmän, tasoristeyksiä toki on:
https://www.google.fi/maps/@50.1499...m4!1e1!3m2!1sYSEFH-nGHlVKI4z4XkSfcA!2e0?hl=fi
(Kuva on pari sataa metriä Anteron edellisen sivun linkistä.)
Ei se Saksassakaan kyllä niin mene, että Stadtbahn laitetaan satunnaiselle kapealle kadulle ilman eristystä muun liikenteen joukkoon ja nopeus on silti kova. Turha siis kuvitella, että se onnistuisi Suomessakaan. Jossain Paciuksenkadulla tai Huopalahdentiellä hyvän nopeuden Stadtbahnille olisi kyllä tilaa, mutta kapeilla kaduilla nopeus ei ole samaa luokkaa.
Frankfurtissa ainakin tuolla kadulla näyttää olevan hämmentävän raskas erottelu verrattuna esim. Karlsruheen, Stuttgartiin (erotettuihin rataosuuksiin siellä), Strasbourgiin tai muihin Saksan/Sveitsin kaupunkeihin, minne olen v. 2008 alkaen noita tutustumismatkoja tehnyt. Göteborgissa ja Tukholmassa lähinnä minusta näkyi aitoja samassa mittakaavassa.
Mutta huomaa tuossakin tuo radan päällysrakenne -> Ei siitä ihan noin vain juostaisi yli ilman tuota aitaakaan. Ja BOStrab ei noin järeää aitaa tuohon vaadi, vaan reunakivikin riittäisi.
Ratikka ei ole mahdoton, mutta siinä muodossa mitä Helsingissä on, ei se korvaa pidemmillä matkoilla metroa tai juuri edes bussia.
Riippuu tietenkin radan muista ominaisuuskista, mutta se Kumpula oli yksi esimerkki, ettei haluttu edes lähteä kokeilemaan vaikka raitiotiell olisi saavutettu jotain ja ratkaisu olisi olut ihanteellinen? Varsinaiset kompastuskivet tulevat sitten kun Jokeria aletaan rakentaa, esim Pitäjänmäen ja Leppävaaran tai Leppävaaran ja Otaniemen välille jossa aikasäästöä olisi saavutettavissa suuremmilla nopeuksilla. Käytännössä joudutaan tekemään rautatien standardien mukaan jos ei haluta etenavauhtia kulkevaa vaunua.
On käytännössä eristetty. Toisella puolella kulkee tie ja välissä syvä oja. Eikä ole tasoristeyksiä. Ei sinne kukaan eksy noin vaan. Radan toinen puoli on aidattu vaikak se on joutomaata.
Jos normaaliraiteinen raitiovaunu on puoli metriä leveämpi kuin kapealla raiteella ajettava, niin se antaa joustoa sekä kapasiteetissä että parantaa matkustusmukavuutta kun sekä käytävä että istuimet ovat leveämpiä. Mitä nopeuteen tulee niin kapearaiteinen nopean liikenteen rata vaatii enemmän sekä radalta että kalustolta heittojen, routavaurioiden ym takia.
Kysyin kerran että paljonko Suomessa on koiria.
Muualla saman kokoluokan kaupungeissa, toki Wieniä ja Prahaa lukuunottamatta, ratikat on yleensä kylmästi lopetettu kapeilta reiteiltä ja noita kapeita katuja kulkevat nykyään bussit. Helsingin ratikka ei ole Stadtbahn ja liikennöitäessä kapeita reittejä joudutaan tekemään myös kompromisseja.
Liikenneturvallisuusmielessä Viipurinkadulle sopiva huippunopeus on 30-40 km/h.
Toki aina voi ehdottaa, että ratikalle annetaan erityislupa tappaa ja teloa kevyttä liikennettä, kun se on niin sympaattinen kulkuneuvo, mutta poliittisesti en laskisi paljon sen läpimenon varaan.
Kannattaa käydä matkustelemassa saksalaisilla raitioteillä. Siellä on hämmästyttävän monessa paikassa näitä Viipurinkadun kaltaisia katuja, joilla autojen pysäköinti on ainakin minusta aivan liian lähellä kiskoja – helsinkiläisllä liikennekulttuurilla siellä seisoisi vaunut jatkuvasti. Ilmeisesti sikäläisessä kulttuurissa homma kuitenkin toimii.
Mitkä ovat ne todelliset esteet, joihin hankkeet aina pysähtyvät?
Entä jos Hesarissa olisi pikku-uutinen tekstillä ”autoilijoiden on ryhdyttävä noudattamaan nopeusrajoituksia ja väistämissääntöjä”. Siinä olisikin uutista kerrakseen! Ja toivottavasti uutinen kertoisi, miten tuo asia hoidetaan. No, omasta puolestani toivotan tervetulleeksi robottiautot. Silloin autojen nopeus ei enää riipukaan autoilijan egosta ja kolariuutisetkin alkaisivat olla totta: ”auto ajoi jalankulkijan päälle”. Vaikka näin nykyään otsikoidaan, todellinen päälleajaja on tietenkin auton kuljettaja. Mutta eihän sitä saa sanoa, autoilijoille tulee paha mieli.Se on ihan selvä, että jos Hesarissa olisi huomenna pikku-uutinen tekstillä "raitioliikenne ryhtyy ajamaan nopeusrajoitusten mukaan" niin kyllä siinä pelti kolisisi ja ruumiitakin tulisi.
Kyllä, tämä on erinomaisen hyvä esimerkki suhtautumisesta autoiluun. Aita on, mutta ei sen tarvitse suojella jalankulkijaa. Kuvan aidan kuten monessa muussakin paikassa kadun varressa olevan aidan tarkoitus on olla melusuoja. Siis aidalla ei ole mitään tekemistä liikenneturvallisuuden kanssa. Ei tarvikaan, koska itsesuojeluvaisto riittää autoilun ”turvallisuusratkaisuksi”.Hyvä esimerkki on tämä, jossa on vielä jäljellä pätkä ilman mitään pengerrettä, ojaa, nurmikkoa tai muuta välissä. Pelkkä kanttikivi.
...Mannerheimintietä tai Hämeentietä, jossa ratikalla olisi 60-70 kilometrin huippunopeus. Eihän kukaan ole sellaista toki koskaan ole Helsinkiin ehdottanutkaan vai onko?
Kuitenkin tällä foorumilla kirjoitetaan jatkuvasti, että raitioliikenteen huippunopeuksia pitää nostaa...
Ei Mannerheimintie tai Hämeentiekään menisi enää nykymuodossa uusrakennuksena läpi, niin turvattomia ne jalankulkijoille ovat.
Niin, siltähän näyttää, että jälleen sananlasku pitää: Se koira älähti, johon kalikka kalahti.Manskun nopeusrajoitus on 50 km/h. Jos ratikalle luotaisiin siellä sellaiset olot, joissa se voisi kulkea 50 km/h, se riittäisi aivan mainiosti. Itse asiassa jo 40 km/h nopeus riittäisi aivan erinomaisesti...
Liikennehankkeita on iät ajat suunniteltu todella paljon enemmän kuin toteutettu. Joskus on loppujen lopuksi ihan pienistä asioista kiinni, toteutuuko joku hanke vai ei (koskee niin pieniä kuin isojakin hankkeita). Ratkaisevaa on, sattuuko virkamiehet ja/tai poliitikot olemaan sopivilla hetkillä jonkun hankkeen kannalla, ja se voi olla ihan sattuman kauppaa.
Helsingissä on vielä erityispiirteenä todella itsenäiset virastot ja joissakin tapauksissa vielä virastojen sisällä pienemmät yksiköt (usein jopa yksittäiset työntekijät). Niistä kuka tahansa voi sanoa ei, mutta kukaan ei voi sanoa kyllä (kokonaisuudelle). Eikä tarvitse edes sanoa "ei" estääkseen hankkeen toteutumisen: riittää, ettei sano mitään, mutta ei vaan edistä hanketta omalta osaltaan, niin se ei toteudu. Silloin vain sellaiset hankkeet toteutuvat, joita kaikki osalliset aktiivisesti edistävät. Koska resurssit ovat rajalliset, jää moni sellainenkin hanke edistämättä, jonka puolella kaikki ovat periaatteellisella tasolla. Hankkeen pitää olla riittävän tärkeä ja samalla kaupungin johdon mieleen (tai poliittisella voimalla kaupungin johdolle pakotettu), jotta kaupungin johto pistää virastot priorisoimaan sen toteutuspolulle.
Aika hauska vaikkakin totaalisen off-topic.Muualla saman kokoluokan kaupungeissa, toki Wieniä ja Prahaa lukuunottamatta.