- Liittynyt
- 14 Heinäkuu 2005
- Viestit
- 5,978
Kyllä jos ylityspaikkojen raitiovaunu saa ajaa korkeitaan 40. Mutta jos 60 niin pitää olla aidat. Niin se on teillä Ruotsissakin. Ihmiset eivät huomaa ja osaa varoa raitiovaunuja samalla tavalla kuin autoja. Ylimääräiset "melulähteet" varoittamassa raitiovaunuista taas on melusaastetta, esimerkkinä Helsingin Varova-valot joita ei voi sijoittaa paikkoihin joissa on asuinrakennuksia vieressä.Juu, ota myös huomioon, että ratikoita kulkee paljon harvemmin kuin kumipyöräisiä. Ylityspaikkoja voidaan periaatteessa tehdä niin paljon kuin tarpeellista. En usko kilkutinlaitteen tunnistimeen maksavan mitenkään ihan älyttömän paljon. Ainakin, jos villit ylitykset oikeasti aiheuttavat niin suuren riskin, luulisi asiaan panostettavan. Näin tuskin kuitenkaan tulisi käymään.
Jos kaksi pysäkkiä on 200 m päässä toisistaan niin ne tulisi yhdistää niin että kumpaakin siirretään näiden kahden puoleenväliin, tai vahtoehtoiisesti pitäisi siirtää toinen niistä kauemmas, jos seuraava pysäkki ei ole liian lähellä. Tietysti risteykset ja liikenteen sujuvuus huomioiden. Ei koske pelkästään raitiovaunuja vaan myös bussiliikennettä.Tämä tuskin on ratikoiden syytä, vaan suunnittelun. Pysäkkejä ei suunnitella koko linjaa ajatellen, vaan yksittäin. Ei mahdotonta korjata, mutta ei myöskään aina tarpeellista. Jos on tarvetta kahdelle toisiaan lähellä oleville pysäkille, on sille myös varmaan tarpeeksi hyvät perustelut, että aiheutetaan minuutti pari lisää matka-aikaan. Minuutti tai pari siksi, koska modernilla raitiotiellä, jossa liikennevalot välillä eivät hidasta tai jossa ei kuljettajan tarvitse myydä lippuja, ei hidastusta pitäisi sen enempää tullakaan. Tukholmassa lyhimmät asemavälit tunnelbanassa on alle 500 metriä.
Yksi syy miksi esim jokeri-bussi on niin suosittu on että se ohittaa joitakin pysäkejä joilla muut bussit pysähtyvät, ja todellista säästöä matka-ajassa syntyy. Pelkät liikennevaloetuudet eivät riitä koska ne eivät toimi riittävän hyvin jos liikennettä on liikaa.
---------- Viestit yhdistetty klo 10:52 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 10:50 ----------
Samalla voi kuitenkin todeta, että ne ratikkaverkon hankkeet, jotka on koplattu tavalla tai toisella asuntorakentamiseen, ovat olleet käytännössä ainoita toteutuneita todella pitkään aikaan. Joissakin yhteys on ollut aivan suora (esim. Jätkäsaari), joissakin vain osa hanketta (esim. Konepajan alue ja ysin perustaminen). Asuntorakentaminen saa ihan erilailla vipinää aikaan kuin pelkkä liikennehanke. Siinä mielessä kun 339-DF manaili ikuisuushankkeita Topeliuksenkatua ja Ilmalaa, on niistä Ilmalalla toteutuminen minusta aika todennäköistä maankäyttökytköksen vuoksi.
Merkittävimmät laajennukset ovat nimenomaan olleet maankäyttöön kytkettyjä: Pasilat, Pikku-Huopalahti, Jätkäsaari ja tulevaisuudessa Kalasatama ja Laajasalo.
---------- Viestit yhdistetty klo 10:55 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 10:52 ----------
Olisikohan sillä ollut vaikutusta, että kun varmistui että länsimetro rakennetaan, ja länsiväyläbussien ralli poistuu, voitiin rakentaa raitiotie Kampista Hietalahteen ja Jätkäsaareen? Kielteisessä länsimetropäätöksessä joka olisi tiennyt bussirallin vilkastumista, olisi jouduttu miettimään pelkästään Bulevardin kautta kulkevaa linjaa, mutta onneksi ei käynyt niin.Länsiterminaalia taas painosti satama, jota kyllä kuunnellaan. HKL:hän oli kovasti sen kannalla, että koko Kampin läpi kulkeva rata tehdään "myöhemmin" ja Jätkään körötellään Bulevardia pitkin – Välimerenkadulle. Myös rata satamaan olisi tehty "myöhemmin" koska HKL:n mielestä sataman matkustajavirrat oli joustavampaa hoitaa busseilla. Sille vitsille naurettiin monessa kahvipöydässä aikanaan. Satama ei ollut ihan samaa mieltä kuin HKL. Haluan uskoa myös, että käymilläni kahdenvälisillä virastotason yläpuolisilla keskusteluilla on ollut tuossa asiassa merkitystä.
t. Rainer