Mihin hävisi Pisaran n. 1,5 kannattavuuslaskelma?
Jos aikoo arvostella jotain työtä, pitäisi aloittaa työstä tehdyn raportin lukemisella. Siellä on ihan oma luku tästä asiasta. En toista sitä tähän, koska jos asia vähääkään oikeasti kiinnostaa, sen voi lukea suoraan raportista.
Sama vaiva on muillakin, jotka tässä ketjussa moittivat LiVi:n tuoretta raporttia. Lisäksi esitetään kritiikkiä, joka perustuu siihen, ettei kritiikin esittäjä ymmärrä, mitä raportissa kerrotaan ja mitä raportin eteen on tehty.
Esimerkiksi dsikonttokorko ja rahan markkinakorko eivät ole samat asiat. Luulisi, että jos vaikka työ liittyy liike- tai kansantalouteen, ymmärtäisi näitä perusasioita, joita taloustieteen peruskursseilla opetetaan kai jo keskiasteen oppilaitoksissakin. Ainakin, jos haluaa arvostella töitä, joissa diskonttokorkoa käytetään, kannattaisi selvittää ensin itselleen, mistä on kysymys.
Toisaalta LiVi:n raportin menetelmien ja lähtöarvojen arviointi on siinä mielessä typerää, että jos joku menetelmä tai arvo ei kelpaa, arviointikäytännön muuttaminen muuttaa myös kaikkien muiden arviointien tuloksia. Jos korkokikkailulla saa H/K-arvon 0,5 muutetuksi arvoon 2,2, niin samalla kikkailulla saanee arvon 1,5 muutetuksi arvoksi 6,6. Eli kannattava raitiotie on edelleen 3 kertaa parempi kuin kannattamaton tunneli.
Jos moittii jäännösarvoa, sekin asia kannattaisi ensin lukea raportista. LiVi on vastikään uusinut hankearviointiohjeitaan siten, että jäännösarvot lasketaan rakenteiden todellisten elinaikojen mukaan. Tässä on sitten tapahtunut muutoksia suuntaan ja toiseen. Tunneleiden elinajaksi esimerkiksi lasketaan 100 vuotta. Hissejä ja rullaportaita, jotka uusitaan noin 25 vuoden iässä, ei enää pidetä 40 vuoden ikäisinä. Loput voi selvittää itselleen lukemalla.
Jäännösarvo ylipäätään on seurausta vain siitä, että yhteiskuntataloudellisia laskelmia ei voi tehdä miten pitkiltä ajoilta hyvänsä. 30 vuoden tarkasteluaikaa ei ole asetettu siksi, että kaikki laitteet ja rakenteet romahtavat tai niiden pitäisi romahtaa vanhuuttaan silloin. Vaan siksi, että on katsottu sen olevan maksimiaika sille, miten pitkälle voidaan pitää yhteiskunnan ja talouden kehitystä riittävän luotettavasti ennusttettavana.
Kaikenlaista voi valittaa siitä, miksi ei ole tehty niin tai näin, kun omasta mielestä sitten tulos olisi se, mitä sen haluaisi olla. Mutta jälleen, jos lukisi raporttia, niin voisi huomata, että on siellä kokeiltu yhtä ja toista vaikutuksen muutosta. Mutta ihan mitä vaan ei voi kokeilla, koska koko arviointiprosessi on jollain lailalla luotettava ja voimassa vain tietyissä rajoissa, jotka ovat tarpeeksi lähellä sitä nykytodellisuutta, jonka perustella lähtötiedot voidaan määritellä.
Antero täsmentäkööt mitä tarkoitti
Olkaa vain hyvät ja lukekaa sitä raporttia. Siellä tämä on sanottu: nousijat ja poistujat yhteensä 114.000 kpl, kuten olin viestiini kirjoittanut.
Antero