Antero Alku
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 7,552
Nelivuotisen lautakuntakauden ja muun KSV:n tuntemuksen perustella olen kyllä täysin vastakkaisessa käsityksessä tässä.Perustavanlaatuinen kysymys on jo siinä, että raitioliikenne nähdään KSV:ssä keskustan jakelujärjestelmänä. Keskustan jakelujärjestelmänä toimiminen taas on ristiriidassa nopeiden esikaupunkiraitioteiden kanssa, koska vanhassa kantakaupungissa raitioteille ei millään saada omia kaistoja kaikkialle, jolloin verkolle tulee väistämättä vaunuja, jotka kulkevat milloin sattuu ja estävät siten esim. tehokkaat liikennevaloetuudet.
Katsotaanpa aikaa 10–20 vuotta taaksepäin. KSV on suunnitellut ja ajanut läpi ensimmäisen toteutuvan esikaupunkiratikan Laajasaloon HKL:n sinnikkäästä vastustelusta huolimatta. KSV suunnitteli raitiotiet myös kantakaupungin reunoille Pikku-Huopalahteen, Pasilaan ja Arabiaan.
KSV on kaavoittanut ratikan myös Viikkiin, mutta HKL:ssä sinne haaveillaan vain metroa. KSV on ajanut Raidejokeria, viimeisimmässä HKL:n unelmapaperissa osa sitäkin pitäisi tehdä metrona. Raidejokeri keksittiin kyllä HKL:ssä 1980-luvun lopussa, mutta HKL:n suunnittelujohtaja pani hankkeen hyllylle 20 vuodeksi. Menneisyydestä löytyy myös KANJO, jossa suunniteltiin raitioliikenteen laajentamista ja palvelutason kehittämistä. Paperi tehtiin KSV:ssä.
Toki KSV on pitänyt yllä myös keskustaratikkaa. Ratikka on itsestäänselvä liikenneväline keskustan laajennuksissa Jätkässä, Hernesaaressa ja Kalasatamassa. Siitä huolimatta, että HKL on pannut hanttiin näissäkin esittämällä busseja Jätkään.
Niinsanottu valoetuusjärjestelmä lienee ensisijaisesti HKL:n kontolla, vaikka KSV hoitaa ja maksaa hankinnat, koska kysymys on erottamattomasta osasta kaupungin koko liikennevalojärjestelmää. KSV:ssä on ollut kiinnostusta ja halua todellisiin valoetuuksiin, mutta HKL on pitänyt kiinni siitä, että järjestelmä rajoittaa raitioliikenteen nopeutta.
KSV:n päätäntävallassa ei ole vaunukoko eivätkä aikataulut. Liikennevaloetuuksia on mahdoton järjestää minuutin vuorovälillä. Poliitikot puolestaan eivät hyväksy ajatusta pikkukatujen risteysten sulkemisesta autoilta, jotta pääkadun liikennettä ja valoja olisi helpompi hallita. Käsittääkseni HKL ei ole tällaista vaatinut, vaan HKL:n ratkaisu tähän on tunnelissa kulkeva metro, joka rakennetaan ehkä 30 vuoden kuluttua.
HKL:ssä on veri osittain vaihtunut, joten toivon että edellä kuvaamani jäisi vain historian kuvaukseksi ja tulevaisuus olisi toinen. Ehkä HKL:n sisällä siltä jo näyttääkin. Siksi olenkin iloinen kommentistasi, jos nyt näyttää siltä että ongelma ei ole enää HKL:ssä. Mahdotontahan on arvioida sitä aikaa, jota ei itse ole nähnyt.
Tähän on olemassa selkeät ja maailmalla koetut keinot: suurehko vaunukoko, kahden vaunun junat, vakiotahtiaikataulu ja todelliset liikenne-etuudet. HKL on tilaaja, joka kertoo mitä se haluaa. Rv-yksikkö on tuottaja, joka tuottaa mitä tilataan. Ja molempien päätökset siunaa sama johtokunta/lautakunta.HKL:n suunnitteluyksikköä raitioliikenteen korkea kustannustaso selvästi harmittaa. Yritykset vaikuttaa kustannustasoon ovat epäonnistuneet.
Raitiovaunukalustoa ei voi muutta kovin nopeasti. Jos pitkäjänteinen toiminta suunnittelussa on tähdännyt 40 vuotta metron rakentamiseen ja raitioliikenteen supistamiseen tai enintään ennallaan pitämiseen, ei ole syytä odottaa suuria tuloksia. Tarkoitan tällä sitä, että HKL suostui hankkimaan Nr-vaunuja 1970-luvulla sitä varten, ettei raitioliikennettä olisi pystytty lakkauttamaan olemassa olleen vaunukaluston elinaikana. Sen jälkeen poliitikot halusivat raitioliikenteestä pysyvän, ja HKL suostui siihen näivettämällä sen kantakaupunkiin.
20 vuotta sitten KANJO ei kelvannut. Miksi nyt julkaistaan epärealistisia metrounelmia tai taitamattomasti tehtyjä johdinautosuunnitelmia? Ehkä HSL vihdoin tekee realistisen ja tässä päivässä elävän joukkoliikenteen kehittämissuunnitelman, jossa käytetään välineenä myös nykyaikaisia raitioteitä. HLJ-työ on menossa, joko siinä näkyy jotain?Suunnitteluyksikössä on sitten lähdetty epätoivoiselle linjalle keksiä vaihtoehtoja ratikoille ja nyt myös VR:n lähiliikenteelle. Kuten arvata saattaa, niin nämä vaihtoehdot eivät ole toteutuneet.
Kaavoitusvalta säilyy toki edelleen kunnissa, Helsingissä KSV:llä. Liikennöintinopeus on ainoa asia, joka ei ole pelkästään HKL/HSL:n hallinnassa, ja se on keskeinen raitioliikenteen kustannusten kasvattaja tällä hetkellä. Mutta jos HKL/HSL päättää omalta osaltaan HLJ:ssä, että megainvestointien sijasta panostetaan välittömästi kaikkiin joukkoliikenteen nopeuttamistoimiin, myös raitioliikenteessä, niin en epäile, etteikö asia Helsingissäkin toteudu. Tähän astihan HKL ei ole piitannut siitä, että raitiovaunut pysähtyvät 1,5 kertaa niin usein kuin niillä on pysäkkejä kun bussiliikenteessä vastaava luku on 0,84. Tämä luku vaikuttaa suurin piirtein suoraan liikennöntikustannuksiin.
Antero
PS: Tätä historiaa voi lukea enemmän Helsinki-sivultani Kaupunkiliikenne.netistä.
Viimeksi muokattu: