Antero Alku
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 7,552
Ja maksetaan vielä enemmän! Karlsruhessa tehdään juuri sinun logiikallasi. Kaiserstrassen pintarata korvataan tunnelilla. Koska tunnelissa ei ole enää pintaradan kapasiteettia, rinnakkaiselle Kriegstrasselle rakennetaan uusi pintarata. Vain siten kaupallisen keskustan läpi saadaan se vuoromäärä, joka on nyt yhdellä pintaradalla. Karlsruhessakin tunneli on poliitikkovetoinen hanke, jota liikenteen asiantuntijat pitävät pelkkänä tuhlauksena. Eikä ole ihme, sillä jos Kaiserstrassen nykyinen vuoromäärä on oikeasti liikaa, rinnakkainen Kriegstrassen rata olisi voitu tehdä lisäkapasiteetiksi ilman tunnelin suuria kustannuksia.Toki tunneliin mahtuu riittävästi vuoroja, kun tehdään riittävän kapasiteetin tunneliratkaisu...
Et Petteri tunnu ymmärtävän, että tunneli on joko nopea ja sillä on huono saavutettavuus tai sitten se ei ole pintarataa nopeampi, jotta sillä olisi lähes yhtä hyvä saavutettavuus kuin pintaradalla. Molemmissa tapauksissa tunneli on 4–7 kertaa niin kallis kuin pintarata, joten ainoa tunnelin hyöty pintarataan nähden on tehdä tilaa autoilulle.
Et tunnu ymmärtävän sitä, että kaupungin keskustaan matkustavat eivät ole mahdollisimman nopealla matkalla keskustan läpi. Edellä oleva sekä esimerkkisi Vihdintiestä ja Elielinaukiosta osoittavat tätä. Ihmiset, jotka ovat matkalla Meilahteen ja Töölön menevät tietenkin mieluiten sillä välineellä, jolla pääsevät mahdollisimman vaivattomasti Meilahteen ja Töölön. He eivät ole matkalla Elielinaukiolle, vaikka bussi sinne meneekin, ja vielä vähemmän Pasilaan. Elielinaukiolle ja Pasilaan matkaaville juna on tietenkin sopiva väline ja varmaan he sitä käyttävätkin. Tuusulantien/Mäkelänkadun matkustajat käyttäisivät jo nyt vaihtoa junaan Käpylässä, jos siinä olisi vähäisintäkään järkeä. Ja sitten vielä Lahdentietä/Hämeentietä tulevat! Eivätköhän pääradan varrella asuvat junan käyttäjät käytä junaa ihan lähiasemalta asti jo nyt, Lahdentietä kulkevat valitsevat reittinsä siksi, etteivät junalla perille pääse.Mannerheimintietä kulkee ruuhkassa 64 bussivuoroa, Topeliuksenkatua 41 bussivuoroa ja osa Mäkelänkadun sekä ehkä Hämeentienkin busseistakin on potentiaalisia uudelle tunneliyhteydelle, jos se jatkuu ainakin Pasilaan asti ja siitä on hyvät yhteydet eteenpäin.
Kirjoitustesi lähtökohtana on myös kaiken aikaa virheellinen ajatuksesi siitä, että helsinkiläinen hidasraitiotieliikenne on kiveen hakattu asia, joka voi muuttua vain kaivamalla tunneleita. Koko ketjun aihehan on raitioliikenteen nopeuttaminen. Tunneli on siinä yksi keino, mutta kovin kallis ja palvelutason kannalta heikko. Tunnelille on perusteluja vasta sitten, kun pintaliikenteen kapasiteetti on käytetty. Mutta Helsingin rakennustehokkuudella sellainen tilanne ei tule koskaan vastaan. Siten tunneleista on vain pintaliikennettä täydentäväksi palveluksi siten, että tunneleissa on todellakin suuri nopeus ja sen edellytyksenä hyvin harvat asemat. Silloin vain joudutaan pohtimaan, onko nopeiden yhteyksien käyttäjiä niin paljon ja nopeusetu niin suuri, että valtava investointi on perusteltu.
Mutta se ei kerro sitä, mitä ihmiset tekisivät, jos maailma olisi toinen. Ja siinä asiassa Hylje on täysin oikeassa:Minusta ihmisten käyttäytyminen kertoo usein myös paljon. Se, että metroihin ja lähijuniin viitsitään kävellä pitkiä matkoja kertoo erinomaisesti houkuttelevuudesta. Toki myös se, että nykyisin Helsingin ratikoita käytetään paljon kertoo jotain houkuttelevuudesta, vaikka he ovatkin vähän hitaita.
Tähän kun lisää vielä hinnan, kuten Kani kirjoitti:Rehellinen vertaus metron ja linja-auton kävelymatkan välillä on, kun molemmilla on sama vuoroväli, luotettavuus ja matkanopeus. Annetut esimerkit linja-auton käytöstä eivät ole vertailukelpoisia metron kanssa, eivätkä myöskään kaupunkijunan.
Kun YTV tutki lippu- ja tariffijärjestelmän muutosvaihtoehtoja, tuli myös tutkituksi, mitä liikenne-ennuste sanoo siitä, että Itä-Helsinki ja Espoo olisivat vertailukelpoisessa hinnoittelussa keskenään. Tulos oli lännen joukkoliikenteen merkittävä kasvu, oliko luokkaa kolmannes. Mutta sekään ei vielä näistä kahdesta vastinparista poista sitä eroa, että Espoossa Länsiväylän varsi on täynnä suuria työpaikkoja, Itä-Helsingissä myydään autoja tai tontit ovat tyhjiä. Itähelsinkiläisten on pakko matkustaa alueeltaan pois, Espoolaisten ei.En paljon pistä painoarvoa näille itä-länsi-vertailuille, kun ensinnäkin seudun tilastointitapa on se, että vaihdollinen matka on kaksi matkaa, joka nostaa keinotekoisesti metron kaltaisen joukkoliikenteen "suosiota", ja toisekseen lännessä palvelun hinta on lähes kaksinkertainen.
Antero