Nakkiputka
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 563
Kyse ei ole vain hyväksymisestä, vaan myös siitä, että myös Mannerheimintietä risteävällä liikenteellä on tarpeita. Tunnelissa risteävästä liikenteestä ei tarvitse välittää, mutta katutasossa vilkkaalla alueella on pakko.
Minulla ei nyt tähän hätään ole käsillä Helsingin pääkatujen liikennevalojen yhteenkytkentäkaavioita (ja liikennevalotoimiston vanhoja sivuja ei tunnu löytyvän netistä), mutta muistelisin että Mannerheimintien suuntaiselle liikenteelle on Nordenskiöldinkadun ja Topeliuksenkadun välisellä alueella varattu 90 s kierrosta noin 50 sekuntia. Mitäs tämä on jos ei Mannerheimintien suuntaisen liikenteen suosimista? Ja huom: raitioliikenne ei tarvitse tätä 50 sekuntia, jos yhdessä valokierrossa ei normaalisti mene yhtä vaunua enempää. Iltaruuhka on muuten sikäli erilainen tilanne kuin aamuruuhka, että aamuruuhkassa kannattaa rajoittaa pääkatuja pitkin ydinkeskustaan tulevaa autoliikenteen määrää. Iltaruuhkassa taas on periaatteessa hyödyllisempää tyhjentää ydinkeskusta mahdollisimman nopeasti ylimääräisitä autoista.
Jos kaluston pituus ylittää 35-40 metriä, monissa kohdissa Helsingin raitioverkkoa alkaa tulla isoja ongelmia. Ei raitioliikennettä voi ajaa niin, että osa raitiovaunua jää jatkuvasti keskelle risteyksiä tai blokkaa tai muodostaa näköesteen suojateille. Helsingin kantakaupungin rata- ja katuverkko rajoittaakin selvästi käytettävissä olevan kaluston kokoa Kansallisteatterin eteläpuolella. Samoin jos halutaan edes unelmoida etuuksista silloin kun kaduilla on reilusti risteävää liikennettä vuorovälin pitää Mannerheimintiellä olla merkittävästi nykyistä korkeampi.
Jos viittaa nyt erityisesti Kaivokadun ja Asema-aukion risteykseen, niin minusta liikennevalo-ohjaus on tässä paikassa hölmösti toteutettu. En ole varma, onko tuota risteystä edes yritetty kytkeä yhteen Mannerheimintien risteyksen kanssa, mutta muistelen kuulleeni ettei ainakin rautatieaseman edustan suojatievaloja olisi kytketty yhteen Mannerheimintien risteykseen kanssa. Haluaisin oikeastaan toteuttaa tuon jotenkin niin, että rautatieaseman pysäkille seisovan vaunun kuljettajalle näytettäisiin esiopastimen tai vastaavan avulla koska hän voi lähteä pysäkiltä liikkeelle siten, että hän pääsee pysähtymättä läpi Mannerheimintien risteyksestä. Minimissään tämä edellyttäisi valojen uudelleenohjelmointia, poikkeuslupaa liikenne- ja viestintäministeriöstä, esiopastimen toimintalogiikan ja teknisen toteutuksen suunnittelun ja linjojen 21V, 65A ja 66A muuttamisen tai lakkauttamisen, jotta päästäisin eroon siitä Sokoksen vierustan pysäkistä ja voitaisiin turvata raitiovaunuille esteetön kulku Sokoksen ohi Simonkadulle päin.
Ongelmahan on perimmiltään siinä, että raitiovaunu joutuu pysähtymään "väärään" paikkaan. Ratkaisu on joko päästää vaunu suoraan paikan ohi, estää vaunua saapumasta tähän paikkaan jos se joutuisi pysähtymään tai poistaa koko paikka. Viimeisestä käyköön esimerkkinä risteyksestä läpimenevän liikenteen sulkeminen, jos pysäkin pituus ei muuten riitä. Esim. Tampereella näyttää olevan tälläinen ratkaisu suunnitelmissa Hämeenkadun ja Pellavatehtaankadun risteykseen.
Kun vielä otetaan huomioon, että kuljettavan matkan pidentyessä istumapaikkojen tarve selkeästi lisääntyy vaikuttaa varsin selvältä, että Mannerheimintien raitioliikenteen kapasiteettikin tekee vaikeaksi bussimatkustajien laajamittaisen siirtämisen ratikoihin. Sen ei toki pitäisi olla mikään yllätys, joka puolella Länsi-Eurooppaa Helsingin kantakaupungin tapaisessa ympäristössähän on vähän kauemmas menevä joukkoliikenne tunneloitu tai muuten eristetty.
Niin siis lähinnä 1960- ja 1970-luvuilla toteutetuissa ratkaisuissa, maastoesteiden vaatiessa ja/tai raskaan raideliikenteen tapauksessa näin
Kirjoittamiesi tekstien perusteella vaikuttaa vahvasti siltä, ettet oikein ymmärrä hyvin toimivan kaupungin vaatimaa monipuolista liikennejärjestelmää. Ei kaupungin liikennettä voida järjestää vain intohimoisen ratikkarakkauden perusteella niin että liikenne sujuu vain yhteen suuntaan, vaan liikennejärjestelmän pitää palvella monipuolisesti erilaisia liikennetarpeita. Toki kantakaupungissa joukkoliikennettä ja kävelyä suosien, kuten tälläkin hetkellä tehdään.
Minusta taas sinä takerrut yksityiskohtiin jo ideoinnin alkuvaiheessa (nämä ratkaistaisiin joka tapauksessa myöhemmin suunnittelussa), et tunnu hyväksyvän "Joskus pienemmän saavutetun edun on väistyttävä suuremman tulevan edun tieltä" ja tunnut pitävän lähtökohtana joka asiassa ceteris paribus-tilannetta, jossa mitään muuta kuin ehdottavaa asiaa ei muutettaisi. Viimeisestä käy esimerkkinä ajattelumalli, jossa raitioliikenteen kalustokokoa kasvatettaisiin ilman mitään muita muutoksia.