Höpö höpö. Ensinnäkin oletat (virheellisesti), että Metron ilman liityntää metroa käyttäisi vain n. 300 metrin säteellä asemasta (mikä pitänee paikkansa busseilla). Todellisuudessa se on yli 500 metriä. Toisekseen oletat, että liityntäliikenne ei olisi jatkuvaa. Käytännössä kaikille pääsuuntien liityntä liikenteen vuoroväli on ruuhka-aikoina metron vuoroväli ainakin ruuhka-aikoina (itäkeskuksesta itään päin). Harvalla linjalla se päivällä ylittää 16 minuuttia.
Höpö höpö vain itsellesi. Mistäs sinä tiedät, miten kaukaa muut ihmiset kuin sinä itse kävelevät metroon? Tervetuloa matkustamaan liityntäliikenteen busseilla ja seuraamaan pysäkkien käyttöä. Ja millä Helsingin metrolinjalla on 16 min vuoroväli?
Kummasti tuo perustelu vaan nousee esiin länsimetron kohdalla, joka ikinen kerta. Oikeasti metroa on haluttu rakentaa moneenkin suuntaa jo 70-luvulta asti ja kyllä se on perusteltu aikalailla hyvinkin. Mainittakoon nyt vaikka esimerkkinä vaikkapa Pasilan ja kauppatorin välinen linjaus. Milloin se on kaatunut mihinkin syyhyn. Ei kuitnekaan siihen,e tteikö matkustaijia olisi.
Enimmäkseen kai suuruudenhullut hankkeet kaatuvat suuruudenhulluun hintaan. Matkustajia on kyllä, mutta ei niin paljon, että miljarditason investoinnit ovat kannattavia. Miljardista pelkkä korko on 40-50 M€, saman verran kuin maksaa koko itämetron liityntäliikenne yhteensä. Ja korolla ei vielä kuoleteta investointia yhtään.
Onko tämä nyt tulkittava niin, että sinusta Vantaankosken suunan rataa ei olisi pitänyt rakentaa? Tai olemassa olevaa metrolinjaa?
Martinlaakson radasta tehtiin rakentamispäätös samaan aikaan ratavarren kaupunkirakenteen rakentamispäätöksen kanssa, ja ratkaisulla säästettiin kulut samaan uraan rakennettavasta moottoritiestä. Sen enempää Itä-Helsingissä kuin Etelä-Espoossakaan ei voida säästää moottoritien rakentamiskuluja, kun motari on tehty jo.
Itämetro tehtiin liian kalliisti, ja siten sen rakentaminen oli virhe. Samaan aikaan, 1970-luvulla, tehtiin Saksassa esimetroja eli Stadtbahneja, joiden vaunut ajoivat keskustan tunneleiden ulkopuolella kevyellä pintaradalla, koska sellaisen kustannukset olivat sopusoinnussa liikenteen kysynnän kanssa.
Jos olisi haluttu tehdä asiat fiksusti ja oikein, nokkajunan jälkeen ei olisi enää tilattu katuliikenteeseen ja katuverkon geometriaan sopimattomia paikallisjunan kokoisia metrojunia, vaan
Stadtbahn-B -tyyppiä vastaavia vaunuja ja rakennettu jatkoradat halvemmalla ja haaroittaen ne liityntäliikenteen eliminoimiseksi. Tämän on muuten myöntänyt eräs varsin vaikuttavassa asemassa oleva metrovirkamieskin.
Jonka joko tarkoitukselllisesti tai tiettämättömyyttä lasket ilmeisen väärin. Epäilempä jälkimmäistä, joka toki on sitten jo oikeasti harmillisempi puoli asiaa, etenkin sikäli kun koko homman tekee ainankin jossain määrin tunnustetu raitioliikenteen asiantuntia.
Minä en laske mitään väärin, mutta sinä luulet jotain, mitä et kuitenkaan voi perustella. Minun tietoni perustuvat joukkoliikenteestä tehtyyn tutkimukseen, ei luuloon tai optimismiin. Esitä nyt yksikin perustelu sille, miksi metroon kävellään vähintään 500 metriä. Siis perustelu jostait tutkimuksesta, ei siitä, että HKL tai KSV vain ovat piirtäneet 600 metrin, 700 metrin, 800 metrin tai milloin minkäkin kokoisen ympyrän.
Mitä liityntäbussiliikenteen väyläkuluja on tuossa mukana?
Vain ne, mitkä HKL maksaa itse. Siihen tuskin kuuluu muuta kuin pysäkkikatosten ja tolppien ylläpito. Ajoratojen ja jalkakäytävien ylläpidon hoitaa HKR. Siten aurauksen ja asfaltin kulumisen bussiliikenne saa lahjaksi.
Edelleen unohdat, että busseja metron läheysyydessä (ns. syöttöliikenne) ei ajeta vain metron takia. Miten olet erottanut ns. syöttöliikenteen kulut muista alueen bussiliikentten kuluista?
En unohda, vaan metrofanaatikot unohtavat, että suurin osa metron matkustajista tulee bussilla.
Mitenkähän itse erotat pelkät bussi- ja liityntämatkaajat? Jos laksetaan liityntäliikennejärjestelmän käyttäjämäärä, sitä varten maksetaan liityntäliikenteen kulut. Ei silloin erotella kummassakaan sitä, matkustaako käyttäjä vain bussissa tai vain metrossa.
HKL:n tilastointi perustuu nousuihin, joita laskemalla jokainen liityntämatka tuottaa vähintään 2 nousua. Mutta se matkustaja maksaa kuitenkin vain yhdestä matkasta. Metron erinomaisuutta lasketaan esim. HKL:n kustannusraportissa olettamalla, että bussilla tullut liityntämatkustaja ikään kuin maksaisi toisen kerran matkastaan siirtyessään metroon. Tämähän on vääristelyä, mutta metron kehumisen kannalta tarkoituksenmukaista.
Ei olekkaan, mutta ei myöskään sitä mitä nuo tiet ovat maksaneet. Onko muuten bussien käyttämät tiettein ylläpito huomoitou jotenkin?
Ymmärrät varmaan, että ottamalla väyläkulut huomioon, metron tilanne heikkenee vielä tästäkin.
Kuten edellä selvisi, bussien aiheuttamaa katujen ylläpitokulua ei mitenkään oteta huomioon HKL:n tilastoinnissa eikä myöskään länsimetron hankearviossa.
Eli olisit valmis sekoittamaan koko Helsingin liikenteen tuolla. 2 minuutin vuorovälillä, ei onnistu. Kolme minuuttia on realistinen ja siihen alkaisi mahtumaan myös tuo rautatienkadun "kuilukin".
Vähemmän se sekoittuu 2 minuutin välein kulkevilla raitiovaunuilla kuin 0,5 minuutin välein nyt kulkevilla busseilla.
Miten niin 3 minuuttia on realistinen? Vilkaisepa vaikka Reittioppaasta, kuinka taajaan raitiovaunuja kulkee Lasipalatsin pysäkillä tai Mannerheimintiellä.
Tietysti tuo riippuu valittavasta kalustosta. Kuitenkin jos halutaan saada edes joiltain osin yhteensopiva järjestelmä nyky ratikkan kanssa, niin yli 200 hengen vaunu alkaa kuulostamaan heprealta. Tällöin kyseeseen tulee about 3-kertainen kapasiteetti busseihin verrattuna. Tuplina noita ei voida tällöin ajaa. Jotta voitaisiin korvata mainitsemani Matinkylänkohta tarvittaisiin siis kolmeen minuutin vuoroväli tuolta alkean. Se puolestaan tarkoittaisi n. minuutin vuoroväliä kantakaupunkialueella.
Todella loogista. Bussiliikenteen kapasiteettia voi parantaa isommilla busseilla, mutta raitioliikenteen kapasiteettia ei voi parantaa isommilla raitiovaunuilla. Itseäsi lainaten: höpö höpö.
Et joko ymmärtänyt mitä tarkoitin tai et halunnut ymmärtää. Epäilempä jälkimmäistä. Tästä tosin voisi tehdä uuden ketjun kokonaan. Todellisuudessa ehdottamani tapa tehdä liikennejärjestelyitä ei olisi kahden päällekkäisen liikennejärjestelmän rakentamista, vaan kahden toisiaan tukevan järjestelmän luomista nykyisistä lähtökohdista. Se taasen lienee arvon asiantuntijalle kestämätön ajattelusuunta.
Minulle on todellakin kestämätön ajatus lähteä tekemään ratkaisuja, jotka nostavat joukkoliikenteen kustannuksia ja alentavat palvelutasoa. Oikea tapa on korvata mahdolisimman paljon bussiliikennettä VAIHDOTTOMALLA raideliikenteellä ja hyväksyä vain jäljelle jäävien bussilinjojen katkaisu. Minä ymmärrän tämän, mutta sinä et usko siihen, että vaihtaminen on haitta ja metron tapainen rakentaminen on liian kallista.
Riippuu siitä mitä ratikalla tarkoitat. Jos ratikka käsitteenä sinulle on kaikki muu kuin nykyinen VRn lähiliikenne ja ja HKL metro, niin ehkä. Tosin moni maailmalla oleva perinteinenkin metrojärjestelmä on sitten ratikka. Laitetaampa snobbina tähän, että kumpikos se Tukholmassa oli, metro vai ratikka?
Heh heh, ei kumpikaan, vaan Tunnelbana.
Kerropa sinä minulle, mikä se on, kun sama vaunu ajaa tunnelissa, kadulla, omalla raiteellaan muualla kuin kadulla ja samalla rautatielinjalla, jossa kulkee ICE-junia! Tällaisia on ihan oikeasti olemassa.
Edelleen on sinultakin vastaamatta jo alussa esittämäni kysymys. Miten PK-seudun liikennejärjestelmät ovat ylensäkkään toistensa kanssa yhteensopivia. Ei metro ole mikään pikkeus tässä suhteessa.
No onko sillä yhteensopivuudella väliä vai ei? TramWest ei kelpaa metrofanaatikoille, koska se ei ole metron kanssa yhteensopiva. Mutta kun metro ei ole toisen raskaraideratkaisun kanssa yhteensopiva, vaikka niillä on sama raideleveys ja käytännössä sama vaunun leveys ja ratageometria, niin ei silloin yhteensopivuudella olekaan väliä. Metron ei tarvi sopia yhteen mihinkään, mutta kaiken muun tarvitsee? Metro tosiaankin on poikkeus.
Loppu olikin sitten sen verran asenteellista kuraa, ettei sen kommentointi ole asiallista. Tämä on sinällään kovin huoletuttavaa kirjoittajalta, joka toistuvasti on "huolissaan" oman auktoriteettinsa painoarvon liiallisesta vaikutuksesta muihin kirjoittajiin.
Siis et kykene kumoamaan sitä mitä kirjoitin.
Antero