- Liittynyt
- 18 Elokuu 2006
- Viestit
- 2,312
Itse veikkaan että kasvun painopistealueet tulevat olemaan (ei välttämättä tässä järjestyksessä)
1) Pääkaupunkiseutu ja Uusimaa
2) Turun seutu
3) Kymenlaakso ja Etelä-Karjala
4) Oulu-Kemi-Tornio
Syyt: Näissä on yliopistojen lisäksi hyvät liikenneyhteydet ja ennenkaikkea satama tai raja lähellä ja siksi kansainvälisesti kiinnostavia.
Muut sisä-Suomen kauoungit kasvavat maltillisemin ja pienemmät paikkakunnat menettävät väestöä mutta pärjäävät jotenkuten peruselinkeinoilla ja matkailulla.
Oho. Mihin tämä perustuu vai onko vain toiveajattelua?
Empiria ei tue tätä. Mihin unohtui sisämaakaupunki Tampere, joka kasvaa huomattavasti satamakaupunki Turkua vahvemmin? Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan nousua voi tietysti toivoa pitkällä aikavälillä, mutta tällä hetkellä niitä ei mainita kasvukeskuksina. Ja pohjoisessa Oulu kasvaa, mutta Kemi ja Tornio periaatteessa mielenkiintoisesta sijainnistaan huolimatta eivät ole läheskään yhtä dynaamisia.
Koko tuo satama- ja rajahypoteesi on minusta hieman yksinkertaistava. Eivät merikuljetukset ole tärkeitä kaikille kasvualoille, ja toisaalta sisämaastakin kuljetetaan tavaraa satamakaupunkeihin esim. junalla laivoihin lastausta varten. Ja vaikka raja avaakin mahdollisuuksia niin sijainti rajalla väkisinkin vetää kaupungin maan laidalle eli mahdollisimman kauas maan sisäisistä verkostoista.
Janin kysymyksiin vastaan että tällaisiin asioihin ei voi kovin paljon vaikuttaa tai jos voi se ei aina johda toivottuun lopputulokseen.
Tästä olemme hieman eri mieltä. Uskon että näihin asioihin voi vaikuttaa. Aina vaikuttamisyritykset eivät vaikuta toivotulla tavalla, mutta toisinaan vaikuttavat. Mitä tahansa ei ole järkevä tehdä, mutta aika pessimististä olisi lyödä hanskat tiskiin ja sanoa, ettei aluepolitiikalla ole mitään merkitystä. Onhan sillä ollut merkitystä Helsingissäkin (vaikkei julkisia investointeja aina tunnistetakaan aluepolitiikaksi), joten olisi irrationaalista väittää ettei se lähtökohtaisesti voi vaikuttaa muualla.