Compact
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 20 Heinäkuu 2005
- Viestit
- 2,301
Onko Kuusitiellä sijaitsevaa maanalaista salibandyhallia kaavailtu aikanaan asemaksi Castrenin metroon?
Minä vuonna tuo on rakennettu ja missä se tarkemmin sanottuna on?
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Onko Kuusitiellä sijaitsevaa maanalaista salibandyhallia kaavailtu aikanaan asemaksi Castrenin metroon?
Epäilen vahvasti tuolla olevan mitään tekemistä metrosuunnitelmien kanssa. Eiköhän liene pelkästään suurikokoinen väestönsuoja, kun kalliota kaupunginosan alla kerran riittää.
Esimerkkinä: Jos kysyttäisiin berliiniläisiltä, ne sanoisivat meidän metrosta, että tämä on S-Bahn (Berliiniläiseen tapaan).
Mutta väitänpä, että kysyttäessä vähäisiä poikkeuksia lukuunottamatta kaikki berliiniläiset ovat sitä mieltä, että Helsingin metro ja Berliinin U5 eivät ole S-Bahn-, vaan metrojärjestelmiä
Mutta väitänpä, että kysyttäessä vähäisiä poikkeuksia lukuunottamatta kaikki berliiniläiset ovat sitä mieltä, että Helsingin metro ja Berliinin U5 eivät ole S-Bahn-, vaan metrojärjestelmiä
Tästä mikä on mikäkin liikennejärjestelmä -jutusta joku voisi piirtää kaaviokuvan. Omat piirustustaitoni eivät taida tällaiseen riittää. Voisin hyvinkin mieltää niin, että Berliinin ja ehkä Hampurinkin S-Bahnit sijoittuisivat tällaisessa kuviossa sangen lähelle Helsingin metroa, ja samalla ehkä joitakin muita saman aikakauden itäeuroppalaisia raskaita metroja. Ja kuten useissa ketjuissa on toistuvasti todettu, olemassa olevien järjestelmien sisälläkin esiintyy kirjavuutta.Berliinissä kuitenkin kuulin useampaan otteeseen, että sikäläinen S-Bahn on oikeastaan käytännössä metro eikä niinkään tavanomainen S-Bahn. Tämä selittääkin, miksi se jonkun suomalaisen silmiin näyttää vastaavalta kuin jonkin kaupungin metro.
Asemanvälit U5:n pintametro-osuudella ovat 1866 m, 1126 m, 1373 m, 1463 m, 865 m, 755 m, 755 m, 837 m ja 1025 m.
Kaiken kaikkian U5:n itäpätkä on erittäin analoginen Helsingin metron kanssa.
Berliinissä kuitenkin kuulin useampaan otteeseen, että sikäläinen S-Bahn on oikeastaan käytännössä metro eikä niinkään tavanomainen S-Bahn. Tämä selittääkin, miksi se jonkun suomalaisen silmiin näyttää vastaavalta kuin jonkin kaupungin metro.
---
Mutta väitänpä, että kysyttäessä vähäisiä poikkeuksia lukuunottamatta kaikki berliiniläiset ovat sitä mieltä, että Helsingin metro ja Berliinin U5 eivät ole S-Bahn-, vaan metrojärjestelmiä
…ja lännessä S-Bahnia kartettiin kuin ruttoa, ja hypättiin mieluummin keltaiseen bussiin, joka oli reitiltään päällekkäinen. Vitsi piili maailmanpoliittisessa tilanteessa, jossa Berliinin anomaliaan kuului mm. idän U-Bahn-aaveasemien ohella myös se, että koko Berliinin S-Bahn oli Deutsche Reichsbahnin liikennöimä, jonka pääkonttori sijaitsi neukkusektorilla.Viestisi perusajatusta kyseenalaistamatta U5:n itäpää onkin suunniteltu alun perin S-Bahniksi. Itä-Berliinissä suosittiin S-Bahnia ja ratikoita niin pitkälle kuin mahdolllista. Kävin kuitenkin niin, ettei S-Bahnin runko-osuudelle mahtunut enää vuoroja, joten U5:n loppupään linjaus oli toteutettava U-Bahnia jatkamalla.
Minä taas väitän, että tuo riippuu ihan siitä, mistä käsin se berliiniläinen meidän metroamme tuijottaa: ollaanko Siilitien asemalla, Kampin asemalla, sisällä metrossa tunnelissa vai autossa Itäväylällä Kulosaaressa.
Ja käytettiinhän tuolla U5 -linjalla derkkuaikoina sellaisia metrojunia, jotka oli muutettu vanhoista S-Bahn -junista:Viestisi perusajatusta kyseenalaistamatta U5:n itäpää onkin suunniteltu alun perin S-Bahniksi. Itä-Berliinissä suosittiin S-Bahnia ja ratikoita niin pitkälle kuin mahdolllista. Kävin kuitenkin niin, ettei S-Bahnin runko-osuudelle mahtunut enää vuoroja, joten U5:n loppupään linjaus oli toteutettava U-Bahnia jatkamalla.
Välineiden markkinabrändit, matkustajien mielikuvat ja tekniset ratkaisut ovat kaikki eri asioita. Meneehän nämä asiat meilläkin sekaisin, kun Martinlaakson metrorata on sähköistetty ”väärin” ilmajohdolla ja sitä ajetaankin junakalustolla. Koska se onkin kytketty Huopalahdessa Rantarataan. U-metron väli Huopalahti–Kamppi on jäänyt rakentamatta, vaikka erkanemiskohta Kampissa on tehty ja tunneli taipuu kohti Huopalahtea.
Saksan S-Bahneista voi todeta, että niitä on tavallaan kolmenlaisia:
- Berliinin ja Hampurin sivukiskovirroitteiset S-Bahnit, jotka ajavat erillisin raitein Saksan rautatieverkkoon nähden. Nämä vastaavat HKL:n metroliikennettä.
- Sähkömoottorijunakalustolla (usein BR 423) ajettavat linjastot, joita ajetaan sekaliikenneradoilla. Nämä vastaavat helsinkiläistä lähijunaliikennettä.
- Veturivetoisin ohjausvaunujunin, usein 2-kerroskalustolla ajettavat linjastot, joita ajetaan niinikään sekaliikenneradoilla. Kaluston puolesta vastaavat jotain meidän Eil-runkojen tapaista, mutta koska meillä ei ole ohjausvaunuja eikä 2-kerroksista paikallisjunakalustoa, meillä ajetaan vain sähkömoottorijunia.
S-Bahnilla ja U-Bahnilla on Saksassa myös se merkittävä ero, että kaikki S-Bahn-liikenne kuuluu rautatielain alaisuuteen kun U-Bahnit ja ratikat kuuluvat ratikkalain alaisuuteen. Tämä jako on varsin luonteva siksi, että ratikkalaki on säädetty aikana, jolloin U-Bahnit olivat teknisesti katuliikenteestä eristettyjä raitioteitä. Berliinin ja Hampurin S-Bahnit olivat osa rautatieliikennettä, ja kalusto oli junakalustoa. Tai sähkökäyttöisiä ”kiskobusseja”, joita meillä on ollut vain dieselkäyttöisinä (Dm6–7). Mutta Berliinin ja Hampurin virroitus on muun junaliikenteen kanssa yhteensopimaton sivukisko, jolla säästettiin ahtaassa kaupungissa rakentamiskustannuksia. Myös laiturikorkeus on yhteensopimaton, noin metri, kun rautateillä on 550 mm.
Berliinissä U-Bahnien laituripituudet olivat alun perin 50 metrin luokkaa ja vasta liki 30 vuotta U-Bahnin perustamisesta tuli leveitä 2,65 metrisiä U-Bahn-junia uusimmille linjoille. Vanhojen leveys oli ja on edelleen 2,3 metriä. S-Bahnit ovat 3-metrisiä, ja Saksan kaksi uusinta U-Bahnia, Nürnberg ja München tehtiin 3-metriä leveiksi 1960-luvun lopulla (avattu 1972). Näitä voisikin pitää berliiniläisessä ja hampurilaisessa mielessä pikemminkin S-Bahneina.
Tarkkaan ottaen vähän kaikkea on maailmassa sekoitettu, mutta yleinen trendi on, että metrot ovat pääsääntöisesti 2,0-2,65 metriä leveitä ja leveämmät ovat erilaisia kaupunkijunatyyppisiä ratkaisuja. Saksassa ei oikein ole käsitettä ”metro”, sillä U-Bahn sisältää käsitteenä myös raitioteiden tunneli- ja pikarataosuudet. Muualta maailmasta sen sijaan puuttuu saksalainen selkeä S-Bahnin käsite, jonka kääntäisin suomeksi mieluiten kaupunkijunaksi. Siis kun U-Bahn on ratikan sukulainen (sama leveys, pidemmät junat), S-Bahn on junien sukulainen (sama leveys, kevyempi rakenne).
Ehkäpä Suomessa S-Bahnin paras vastine on ”lähiliikenne”. Sitä varten on Helsingissäkin ollut koko rautateiden historian ajan omaa kevyempää kalustoa, joka soveltuu edestakaiseen ajamiseen. Tosin Pr1 oli varsin raskas veturi, mutta Pr1-veturijuat korvattiinkin kiskobusseilla, jotka olivat junakalustoksi varsin heppoista tekoa. Heppoisempia ja pienenpiä kuin HKL:n ”S-Bahn-junat”, joista M200-sarja on suurennettu muunnos Berliinin S-Bahnin BR 481:stä.
Antero