Helsingin raitioliikenteen nopeuttaminen

Kun vielä kuskit oppivat reippaan, hiukka agressiivisemman ajotyylin, paranee.

Jaa, että 2 minuutin takia kaikki tuo liikenneturvallisuudesta pois.
Ei kiitos. Ei minulla ainakiin niin kiirettä ole, ei julkisella eikä omallakaan.

Jalankulkijoiden tarvevaloilla voidaan parantaa vaunujen liikkumista tyyliin Kansallismuseo ja Lasipalatsi
 
Viimeksi muokattu:
Aikataulua, jonka kuljettaja päättää ajokahvan liikkeillään, ei voida näyttää Reittioppaassa edellisenä päivänä kun matkustaja suunnittelee kulkemisiaan. Sen takia on oltava aikataulut, jotka on laskettu keskimäärin saavutettavissa oleviksi ja joiden edellä ei ajeta. Helsingin raitioverkko on niin haavoittuvainen ulkopuoliselle häiriölle, ettei kireistä aikatauluista tule mitään, ne johtavat vain jatkuviin oikaisemisiin, mikä luonnolisesti on erittäin surkeaa matkustajapalvelua.
 
Eli ehdotukseni olisinkin, että kuskit ohjeistettaisiin ajamaan "suorilla" kovaa.

Kun vielä kuskit oppivat reippaan, hiukka agressiivisemman ajotyylin, paranee.

Ajeleppa itse tuolla spurgujen ja muutenkin liikennevaloista mitään välittämättömien ihmisten seassa kovempaa. Otathan huomioon myös autoilijat, jotka eivät ota huomioon sinua.
 
->Onko kukaan laskenut, että kuinka pitkään kestää jonkun tietyn linjan reitti 50 km/h vauhdilla kiihdytyksineen ja pysähdyksineen täysillä liikennevaloetuuksilla?

Eli siis kiinnostaa, mikä olisi linjan teoreettinen nopeus ja kuinka paljon se on nykyistä aikataulun mukaista nopeutta nopeampi?

Voisihan tuon itsekin, muttei viitsi, jos joku on jo vaivan nähnyt :)
 
Kun vielä kuskit oppivat reippaan, hiukka agressiivisemman ajotyylin, paranee.

Ajoaikojen nopeuttaminen ei todellakaan saa perustua aggressiviseen, liikenneturvallisuutta vaarantavaan ajotapaan. Tällainen toiminta lisäisi paitsi onnettomuuksia toisten osapuolien kanssa, myös loukkaantumisia vaunussa. Seurauksena olisi esim. tiukkoja jarrutuksia, jolloin vaunussa matkustajien kaatumisriski kasvaa.

Erilaiset onnettomuudet taas aiheuttavat sen, että jää ajamatta osa vuorosta ja kalustoa on korjaamolla eikä linjaliikenteessä. Tilanne ei taida paljon palvella ratioliikenteen nopeuttamista tai aikataulussa pysymistä. Lisäksi onnettomuus raitioliikenteessä vaikuttaa pahimmillaan kaikkiin muidenkin vuorojen aikataulussa pysymiseen.

Aikataulu tai liikenteen nopeuttaminen ei ikinä saa mennä yli liikenneturvallisuuden = ihmisten on selvittävä liikenteessä hengissä ja loukkaantumatta.

Koita Kolli keksiä muita keinoja raitioliikenteen nopeuttamiseksi.
 
Arvasin taas, että "liikenneturvallisuus" nousee teemaksi. No, jos asiaan ei puututa, raitioliikenne on tuhoon tuomittu. Liikennevaloetuudet ovat tottakait tärkeä juttu, mutta omassa viestissäni puutuin pariin ongelmakohtaan. Tuskinpa liikenneturvallisuutta vaarantaa, jos Paciuksenkadun suoralla, jossa kiskot ovat eristetetyt, vaunu ajaa huomattavasti kovempaa. Jo pieni, hiukan ripeämpi, mutta silti harkitseva ajotyyli voisi auttaa asiaa.

Kumma juttu, että Saksassa raitiotiekiskot voi ylittää ilman valoja ja Suomessakin aika monessa paikassa, mutta esim. on täysin mahdoton ajatus ottaa valot pois kiskojen välistä esim. Hesperian puiston kohdalla.

Olen tehnyt mielenkiintoisen havainnon: hallivuorot ajetaan ripeästi ja kovin on ajotyyli erilainen ja ripeämpi, kun on vaihto tulossa, vaikka oltaisiin ajoissakin....

Mutta kun tällä hyperturvallisuusasenteella ollaan liikkeellä, niin pyörähän on se nopein vaihtoehto. 20 km/h pyöräily vie nopeammin ja varmemmin perille kuin hidas katuratikka, jossa vetelä kuski ei suorillakaan viitsi ottaa tehoa hiukan enemmän irti...
 
Keskustelussa raitioliikenteen nopeuttamisesta puhutaan usein täydellisistä liikennevaloetuuksista.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että täydelliset etuudet voivat olla olemassa vain yhdelle linjalle ja yhteen suuntaan.

Otetaan esimerkiksi vaikka Kaivokadun ja Mannerheimtien risteys, täydelliset etuudet raitioliikenteelle on kyllä teoriassa mahdollista järjestää esimerkiksi Mannerheimintien suuntaan. Silloin linjojen 4, 7A/B ja 10 kulkua ko. risteyksessä voidaan nopeuttaa.

Täydellisten etuuksien toteuttaminen kuitenkin vaatii, että jalankulkijat, muut kuin ensisijaisen liikennesuunnan ratikat, jalankulkijat, bussit ja autot antavat aina tilaa ensisijaisen suunnan liikenteelle. Käytännössä liikenne muihin suuntiin siis heikkenee.

Toki Mannerheimintien ja Kaivokadun risteys on ääriesimerkki, mutta aika suuri osa Helsingin raideliikenteen pahoista hidastuskohdista on kuitenkin hyvin vilkkaissa paikoissa, joissa on erilaista liikennettä moneen suuntaan eikä raitioliikenne pääliikennesuuntaan ole edes risteysten ainoaa joukkoliikennettä.

Jos raitioiikennettä halutaan merkittävästi nopeuttaa se vaatii käytännössä vilkkaimpien risteysten henkilöautoliikenteen läpäisykapasiteetin romauttamista niin että henkilöautoja kulkee risteyksistä auto tai kaksi vain silloin kun joukkoliikennettä ei ole ja silti täydelliset etuudet toimivat vain yhteen suuntaan.
 
Eikä poikittaisen henkilöautoliikenteen "romauttaminen" ole pelkästään huono juttu. Ilmastopolitiikka? Kapasiteettikysymykset? Autoilun tärkeys?

Mitä ennaltaodotettavammin kulkeva väline, sitä röyhkeämmin sen pitäisi voida kulkea sillä kaaoottisemmin kulkevat liikkujat (erityisesti jalankulkijat, sitten henkilöautoilijat ja edelleen ammattikuskit) voivat sopeutua siihen. Raitiovaunut ovat erittäin hyvin ennakoitavaa liikennettä: reitti on vuosia sitten muurattu tiehen ja kulkunopeus ja sen muutokset ovat tasaisia. Raitiovaunut siis loogisesti voisivat hyvin kulkea muuta liikennettä suuremmin huippunopeuksin ilman, että liikenneturvallisuus kärsisi -- raitiovaunun ei odotettaisi ottavan muita huomioon, joten muiden liikenteessä olijoiden pitää. Mutta kykeneeköö holhousyhteiskunta vastuulliseen liikenteeseen?

Tuskin.
 
Kannattaa kuitenkin huomioida, että täydelliset etuudet voivat olla olemassa vain yhdelle linjalle ja yhteen suuntaan.
Olet oikeassa, jos tätä yritetään Helsingin nykyisin aikatauluin. Kun vaunuja kulkee liian tiheään, niiden liikennevirrassa on tietenkin samat ongelmat kuin autoliikenteen virrassa (vuoroväli 2–5 sekuntia).

Selitys sille, miksi Keski-Euroopassa täydelliset liikenne-etuudet toimivat, on radan järkevässä vuorovälissä. Linjoja tuolla radalla saa olla useita, kunhan yhteenlaskettu vuoroväli on vähintään 2 minuuttia, jolloin risteysten valokierto on säädettävissä. Ja sitähän valoetuus vain tarkoittaa, ei muuta.

Paitsi sitä, että autoilijoille tulee risteyksiin enemmän kapasiteettia kuin ilman etuuksia. Sitähän vain sujuvalle joukkoliikenteelle kateelliset autoilijat eivät ymmärrä.

Antero
 
Olen tehnyt mielenkiintoisen havainnon: hallivuorot ajetaan ripeästi ja kovin on ajotyyli erilainen ja ripeämpi, kun on vaihto tulossa, vaikka oltaisiin ajoissakin....

Hallivuoroilla mahdolliset matkustajat sopivat istumaan, jolloin ajonopeutta voi ehkä säätää hieman erilaiseksi ilman, että matkustajaturvallisuus vaarantuu.
Toisaalta hallisivuilla on sattunut paljon onnettomuuksia tyhjällä vaunulla, jonka jälkeen vaunu on useita päiviä poissa liikenteestä. Jos sen vuoksi joku vuoro jää ajamatta, niin kehittyykö silloin raitioliikenteen nopeuttaminen?

Edelleenkin jään ihmettelemään, että jonkun mielestä ajonopeus on tärkeämpää, kuin liikenteessä ehjänä ja hengissä selviäminen = turvallisuus.

Muista Kolli myös, että aggressivisemman ajotavan aiheuttamat konfliktit hidastavat sen vuoron ja kaikkien muidenkin ajoaikaa.
 
->Onko kukaan laskenut, että kuinka pitkään kestää jonkun tietyn linjan reitti 50 km/h vauhdilla kiihdytyksineen ja pysähdyksineen täysillä liikennevaloetuuksilla?
On.

Exceliin tai muuhun taulukkolaskimeen on helppo tehdä taulukko vaikka jokaiselle linjalle erikseen. Yhteen soluun voi kirjoittaa kaavan, joka laskee kiihdytyksen, tasaisen nopeuden ajoajan ja hidastuksen sekä näiden summasta pysäkkivälin kokonaisajoajan. Kaava on aikalailla perusfysiikkaa eli liikeopin peruskaavoja.

Esimerkki tällaisesta laskelmasta löytyy Tramwestin aikataulusivulta.

Antero
 
Kun vielä kuskit oppivat reippaan, hiukka agressiivisemman ajotyylin, paranee.

Mielestäni olet kyllä oikeilla jäljillä, mutta provokatiivinen ja kärkevä tapasi esittää asiat kääntyy usein itseään vastaan. Ehkä kannattaisi esittää asiat vähän varovaisemmin, jos haluaa niihin asiallista palautetta?

Moni kirjoittaja tuntuu pitävän ratikoiden nykyistä suurempia nopeuksia liikenneturvallisuusriskinä, mutta ei asia ole niin yksiselitteinen. Se, että ratikat matelevat pitkin Manskua 20 km/h, kun vieressä bussi ajaa ohi kuuttakymppiä, ei ole ratikoiden etu. Miksi siis näin on? Osittain tietysti siksi, että ratikat kiemurtelevat kuin käärmeet, kun kiskot eivät kulje suoraan, ja kaarteessa ratikan on ajettava hitaasti, vaikka olisi loivempikin kaarre. Mutta ei se selitä koko asiaa.

Kirjoitan nyt lähinnä Manskusta ja linjoista 4 ja 10, koska niiden tilanteen tunnen. Eiköhän perusasia kuitenkin ole yleistettävissä koko kaupunkiin.

Perusongelma on siinä, että aikataulut ovat löysät. Jos ajaa ihan normaalia reipasta vauhtia, ei mitenkään turvattoman lujaa, joutuu helposti aikataulusta edelle. Kun sitten on muutaman minuutin edellä, tulee LOK:sta kuljettajalle käsky pysyä aikataulussa. Ei saa ajaa etuajassa! Mitä siis tekee kuljettaja? Matelee Manskulla kahtakymppiä, ettei olisi aikataulusta edellä, ettei tulisi satikutia.

Vika ei ole kuljettajan. Eikä tietysti Lokinkaan, sehän on ihan selvä, ettei etuajassa pidä ajaa ja Lokin tehtävä on sitä valvoa. Mutta onko vika sitten aikatauluissa?

Väittäisin, että aikataulut ovat kyllä turhan löysät, mutta en silti syyttäisi siitä aikataulujen suunnittelijaa. Meidän liikenneolosuhteemme nyt vaan ovat ratikoille niin järkyttävän epäedulliset, että ajoaikojen, pysäkkiaikojen ja liikennevaloviiveiden hajonta kasvaa aivan liian suureksi. Sellaiseen ympäristöön on ihan oikeasti mahdotonta laatia aikatauluja, joiden noudattaminen olisi helppoa. Mikä on tällä kierroksella liian löysä, on ensi kierroksella liian tiukka. Eikä sitä voi etukäteen ennakoida.

Siksi on parempi tehdä liian löysä aikataulu, jota voi matelemalla noudattaa ja tarvittaessa kiriä normaalivauhdilla kiinni, kuin liian tiukka aikataulu, joka pakottaa hurjastelemaan silloin kun normaalivauhti ei riitä aikataulussa pysymiseen. Mieluummin 20 km/h turvallisesti kuin 60 km/h turvattomasti.

Mitä asialle sitten voisi tehdä lyhyellä tähtäimellä nykyisissä liikenneolosuhteissa? Eipä paljon mitään. Korkeintaan voisi kai tehdä niin, että luovutaan tästä "sekuntiaikataulusta", jossa Liva oikeasti kertoo kuljettajalle, kuinka monta sekuntia hän on aikataulusta edellä tai jäljessä. Jos kuljettajalla olisi vain päätepysäkin lähtöaika, jota noudattaa, niin se saattaisi loppujen lopuksi olla kokonaisuuden kannalta sujuvampaa. Silloin kuljettaja voisi aina ajaa liikenneolosuhteiden mukaista normaalivauhtia.

Tuo edellyttäisi tietysti sitten vielä sen asian eliminoimista, että eri kuljettajat ajavat eri tyyleillä, kuka reippaammin ja kuka varovaisemmin. Niin tuo menee muuten myös metrossa, jossa liikenneolosuhteet ovat aivan erilaiset. Eli henkilökohtaista variaatiota on, eikä sitä kokonaan saa pois, kuljettaja kun kuitenkin on ihminen eikä yhdestä muotista valettu kone. Toki koulutuksella varmaan saisi yhdenmukaistustakin aikaiseksi.
 
Selitys sille, miksi Keski-Euroopassa täydelliset liikenne-etuudet toimivat, on radan järkevässä vuorovälissä. Linjoja tuolla radalla saa olla useita, kunhan yhteenlaskettu vuoroväli on vähintään 2 minuuttia, jolloin risteysten valokierto on säädettävissä. Ja sitähän valoetuus vain tarkoittaa, ei muuta.

Suurimmassa osassa Helsingin ongelmaristeyksistä menee läpi paljon yli 30 joukkoliikenneyksikköä tunnissa. Ja eihän liikennettä voida suunnitella vain ratikoiden ehdoilla, bussienkin pitää liikkua.

Esimerkiksi Mannerheimintien ja Kaivokadun risteyksestä menee ruuhkatuntina läpi noin 120 raitiovaunua ja kuutisenkymmentä bussia. Eli noin 180 yksikköä tunnissa. Tuo on kuusinkertainen määrä verrattuna 30 yksikköön tunnissa, jolla etuudet toimivat.

Mannerheimintien ja Helsinginkadun risteyksestä menee ruuhkatuntina läpi noin 90 raitiovaunua, ehkä 150 paikallisbussia ja pitemmän matkan linja-autot lisäksi. Arviolta 300 joukkoliikenneyksikköä eli 10 kertaa liikaa toimiville etuuksille.

Toki täydelliset etuudet toimivat, kun liikennettä on murto-osa vilkkaiden risteyksien kuormituksesta.
 
Viimeksi muokattu:
Perusongelma on siinä, että aikataulut ovat löysät. Jos ajaa ihan normaalia reipasta vauhtia, ei mitenkään turvattoman lujaa, joutuu helposti aikataulusta edelle. Kun sitten on muutaman minuutin edellä, tulee LOK:sta kuljettajalle käsky pysyä aikataulussa. Ei saa ajaa etuajassa! Mitä siis tekee kuljettaja? Matelee Manskulla kahtakymppiä, ettei olisi aikataulusta edellä, ettei tulisi satikutia.

Täällä on jotenkin hirttäydytty ajatukseen että aikataulut pitää pitää, vaikka nopeuden kustannuksella. Jopa niin että on parempi jättää pätkiä reitistä ajamatta, jos ei aikataulun mukaan pääse. Spåraa yritetään ajattaa kuin junaa vaikka liikenneympäristö on aivan erilainen.

Olisi parempi ottaa mallia vaikka Lontoosta, jossa mm. heilurilinjan 24 aikataulussa lukee että ruuhka-aikaan päättärillä käydään kääntymässä about 5 min. välein.

http://www.londonbusroutes.net/times/024.pdf
 
Olisi parempi ottaa mallia vaikka Lontoosta, jossa mm. heilurilinjan 24 aikataulussa lukee että ruuhka-aikaan päättärillä käydään kääntymässä about 5 min. välein.

http://www.londonbusroutes.net/times/024.pdf

Jos on Lontoon tasoinen asiakaspohja ja sitä kautta kannattavaa pitää joka linjalla 5min luokan vuoroväliä, niin tilanne on toinen. Samoin jos merkittävät risteämiset tapahtuvat eritasossa, voidaan vuoroväli pitää niin tiheänä ettei aikatauluja tarvita. Mutta meillä Helsingissä ei ole kumpaakaan etua puolellamme. Linjat 4 ja 10 joilla on Helsingin tihein vuoroväli ovat selvä negatiivinen esimerkki siitä ettei katuraitioliikennettä voida liikennöidä metrotyylisillä vuoroväleillä.

Mitä bussien kulkuun tulee, niin jokaisessa kaupunginosassa, missä bussien kulkutiheys on niin suuri, että linjat häiritsevät toisiaan, tulee bussilinjat muuttaa raitiolinjoiksi. Bussiliikenteen korvaaminen voitaisiin tällä hetkellä aloittaa linjaukselta Lauttasaari-Töölöntulli-Pasila-Vallila-Sörnäinen.
 
Takaisin
Ylös