kuukanko sanoi:
Koska olet julkaissut laskelmasi täällä, on minun mielestäni aiheellista esittää myös sitä koskeva kritiikki täällä, jotta muutkin laskelmaa lukevat osaavat varautua siihen, ettei siinä ehkä olekaan kaikki oikein.
OK. Valinta on sinun.
kuukanko sanoi:
Ei kai asiasta voi edes tehdä mitään yleispätevää päätelmää? Jos bussi olisi ratikkaa kalliimpi, olisi bussit kai korvattu ympäri maailmaa jo aikoja sitten ratikoilla.
Voi sikäli, että matkustajapaikkaa kohden laskettuna bussi on kaikissa liikennöinnin osakustannuksissa ratikkaa kalliimpi.
kuukanko sanoi:
Kuten tässä ketjussa on jo aiemminkin todettu, todellisia vertailuja voidaan tehdä vasta kun on yksityiskohtaisesti tiedossa liikenne, joka voidaan vaihtoehtoisesti hoitaa eri liikennemuodoilla (kuten esim. tässä ketjussa mainittu bussilinja 17 tai sinun vertailuissa käyttämät linjat 4, 18 ja 90N). Joissakin tapauksissa bussi on halvempi, joissakin ratikka, joissakin metro.
Totta kai juuri näin. Ja samasta syystä taksikyytikin tulee bussia halvemmaksi, jos on kuljetettavana vain yksi henkilö.
Mutta kun näitä asioita sekoitetaan siten kuin HKL:n esittämä esimerkki 18, niin silloin juuri metsässä ollaankin. Sillä HKL olisi halutessaan voinut todistaa sillä vertailullaan, että metro on kaikkein kalleinta liikennettä, koska nykyisen bussilinjan 18 ajaminen nykyisellä aikataulullaan metrolla olisi selkeästi kalleinta. Numerot esitin jo jossain aiemmin tässä ketjussa.
kuukanko sanoi:
Rullaamallako ne ratikat nouseekin Helsinginkadun tai Porthaninkadun mäen?
... ja ajavat varmaan täydellä teholla alaspäin.
Prahan keltainen metrolinja muuten ajaa lähes pelkkää ylämäkeä Zliciin ja paluusuunnassa tehoa käytetään vain pieneen nykäisyyn aseman tasaiselta raiteelta alamäkeen, jonka jälkeen juna ei tee muuta kuin jarruttaa. Erikoinen kokemus sekin.
kuukanko sanoi:
Ja väitteesi virheistäni kumottiin jo siellä.
kuukanko sanoi:
Missä menee raja teoriallesi siitä, että kilometrikustannukset riippuvat vain pysähdysten määrästä, jos se ei päde 100 km välein pysähtyvälle junalle, mutta pätee bussien pikavuoroille? Tosin myöhemmin viestissäsi kerroitkin, ettet ole edes sitä mieltä.
Minulla ei ole teoriaa siitä, että kilometrikustannukset riippuvat VAIN pysähdysten määrästä. Se on sinun teoriasi. Selvitin tämän juuri viime viestissäni:
Antero sanoi:
Lainaus:
kuukanko sanoi:
En, vaan väitän että kilometrikohtaisten kustannusten muodostumiseen vaikuttaa muitakin tekijöitä kuin pysähdysten määrä.
Ja missähän minä olen väittänyt, ettei kilometrikustannus riipu mistään muusta? Sinä väität, että minä väitän jotain, ja alat sitten moittia minua omasta väitteestäsi.
Olen artikkelissani kirjoittanut, että liikennöintiympäristö vaikuttaa kilometrikustannuksiin. Se ei ole sama asia, kuin että VAIN pysähdysten määrä vaikuttaa kilometrikustannuksiin.
Kysymyshän tässä on siitä, että on ymmärrettävä, mikä on merkitsevä kilometrikustannuksiin vaikuttava asia. Lyhyellä pysäkkivälillä pysähdysten määrällä on suurempi merkitys kuin ajetulla matkalla. Pysäkkivälin kasvaessa ajetun matkan merkitys kasvaa ja pysähdysten merkitys vähenee.
Jos ei tiedä eikä ymmärrä näitä asioita, mutta tekee kuitenkin päätöksiä väärän ymmärryksen perusteella, lopputulos ei ole sitä mitä odottaa. Joukkoliikenteen kanssa yrityksen ja erehdyksen menetelmä on sekä kallis että siihen menee tavattoman paljon aikaa.
Esimerkiksi pk-seudulla on yritetty jo 50 vuotta tällä HKL:n linjan 18-vertailun ideologialla "kehittää" joukkoliikennettä. Yksi kiintoisa tutkielman aihe olisikin, paljonkohan joukkoliikenteen pyörittämisessä olisi rahaa säästetty, jos 1950-luvun pikaraitiosuunnitelmat olisi toteutettu ja moninkertainen määrä liikenteestä hoidettu busseja ja liityntäliikennettä halvemmalla raitioteillä. Voin arvata, että kukaan ei rahoita tällaista tutkimusta. Ja jos joku sellaisen tekee, niin tyrmääjiä sille löytyy auktoriteettien puolelta varmasti median täydeltä. Ja ilmeisesti myös täältä.
kuukanko sanoi:
Siihenhän laskelmasi perustuu. Olet laskenut HKL:n tilastotiedoista, että ratikkaliikenteessä kilometrikustannus/matkustajapaikka/pysähdys on nyt 0,0023 e. Sen jälkeen olet suoraan laskenut pikaraitiovaunun ja HKL:n ratikkaa harvemmin pysähtyvän ratikan kilometrikustannukset tämän pysähdyskustannuksen perusteella.
Niin olen. Koska kahden käytettävissä olevan tilastoista johdetun luvun perusteella näyttää siltä, että pysähdystä kohden laskemalla tulos vastaa todellisuutta paremmin kuin matkaa kohden laskemalla. Ja tämä sen vuoksi, että pysähdys on merkitsevämpi tekijä kuin matka.
Periaatteessa tässä on kyse samasta yksinkertaistamisesta kuin käytettäessä pelkästään matkaa. Molemmissa tapauksissa on otettu vain yhdestä muuttujasta riippuva arvo sillä perusteella, että on oletettu muiden muuttujien merkitys niin vähäiseksi, ettei siitä tarvitse välittää.
Tilastojen perusteella vaan näyttää siltä, että jos niin tehdään, siis yksinkertaistetaan vain yhden muuttujan käyttöön, niin pysähdysten määrä on parempi valinta kuin ajetun matkan määrä.
Ne jotka harrastavat simulointia, tekevät päinvastoin. He pyrkivät ottamaan mukaan mahdollisimman monta muuttujaa, jotta voisivat määritellä tässä tapauksessa kustannuksia mahdollisimman tarkkaan tilanteessa, josta ei ole yksityiskohtaista tilastotietoa.
UITP:n ohje jakaa liikennöinti edes kolmeen osaan: matka, tunti ja päivä, on tietynlainen vähimmäisohje, jotta laskuissa olisi jotain järkeä. Olen nähnyt sellaisiakin laskelmia, joissa liikenteen kustannuksia ennustetaan pelkällä kilometrin hinnalla, johon siis on leivottu sisään kaikki nuo kolme. Ja siinä vasta pieleen mennäänkin.
kuukanko sanoi:
Minä en ole lainkaan eri mieltä siitä, että pysähdysten määrä nostaa kilometrikustannuksia. Minä olen kuitenkin sitä mieltä, että myös muut tekijät vaikuttavat niihin. Mitä pidempi pysähdysväli, sitä virheellisempiä tuloksia pelkkään pysähdyskustannukseen perustuva laskelma tuottaa.
Olen aivan samaa mieltä kanssasi tästä. Mutta meistä kumpikaan ei ole esittänyt, miten paljon tai vähän ja missä tapauksissa ne muut asiat vaikuttavat.
Jos halutaan tarkemmin arvioida kustannuksia ja siten, että sama laskentatapa käy sekä tiheään että harvaan pysähtyvään liikenteeseen, olisi syytä jakaa kustannus ainakin pysähdyksistä ja matkasta riippuviin komponentteihin. Nyt käytettävissä oleva HKL:n tilasto vaan ei anna siihen tilastollista pohjaa.
Kaupunkiliikenteen osalta käytettävissä olevien tilastoarvojen perusteella näyttää siltä, että ainakin HKL:n metron asemaväliin saakka pysähdysten määrä kuvaa tarkemmin kilometrikustannuksia kuin ajettu matka. Tekniikan termein sanottuna pysähdysten määrään perustuva laskentatapa on voimassa suunnilleen asemaväliin 1,5 km.
kuukanko sanoi:
En tiedä mitkä kaikki kustannukset on sälytetty valmistajan harteille, mutta voisi olettaa että osa välillisistä kustannuksista jää HKL:n maksettaviksi (esim. vuorojen ajamattomuudet kalustopulan vuoksi tai rikkinäisten vaunujen vaihto pois linjalta).
Kyllä. Lisäksi Vario tulee kalliimmaksi pelkästään sen tähden, että se on monimutkaisempi vaunu, jossa on enemmän varustusta kuin Nr-vaunuissa. Esimerkiksi ilmastointi, useita niveliä sekä pyöräkohtaiset moottorit ja mekaaniset jarrut (Nr:ssä on vain 2 moottoria). Pyörien ja raiteiden kuluminen jää pysyväksi riesaksi, vaikka valmistaja kompensoi jonkin verran. Parasta olisi, että jonnekin rakennettaisiin "metrorata" lähes ilman kaarteita. Vario sopisi sellaiselle. Toki ajan myötä vanhakin rataverkko alkaa kestää paremmin, kun turhat mutkat poistetaan ja ryhdytään käyttämään siirtymäkaarteita.
kuukanko sanoi:
Maksetuista liikennöintikorvauksista siellä liitteessäkin puhutaan.
Tämä lienee kirjanpidon termi, jota käytetään sekä ulkoa ostetulle liikenteelle että HKL:n kirjanpidon sisäisille yksiköiden välisille siirroille. HKL maksaa sisäisesti raitioliikenneyksikölle liikenteestä aiheutuvat kustannukset. Mutta se ei ole sama asia kuin ulkopuoliselta yritykseltä ostettu markkinahintainen liikenne.
Antero